فرصت امروز: «مسعود کرباسیان» روز یکشنبه در افتتاحیه چهارمین کنفرانس فنی سالانه مجمع مقام های مالیاتی کشورهای اسلامی در تهران اظهار داشت: درآمدهای مالیاتی کشور پارسال 25درصد افزایش یافت که تداوم این افزایش نیازمند استفاده از فناوری های روز و نیز بهبود فرهنگ مالیاتی در کشور است.
وی افزود: کشورهای جهان اسلام می توانند به قطب اقتصادی جهان تبدیل شوند به شرط اینکه برخی اصلاحات از قبیل ایجاد نظام مالیاتی کارآمد را در دستور کار قرار دهند.
وزیر اقتصاد ادامه داد: برای ما این یک اصل است که هیچ حرکت بدون برنامه و غیرهدفمندی نمی تواند به سرانجامی مطلوب برسد، اما باید دقت کرد که اصلاحات در نظام های اقتصادی و به خصوص مالیاتی باید با نگاه بر چند هدف مشخص صورت گیرد.
کرباسیان اظهار داشت: ضرورت اقتصاد پرتحرک و رو به توسعه این است که با نظام مالی شفاف و عادلانه همراه باشد. وی خاطرنشان کرد: امروز اقتصاد ایران در تلاش است تا مفهوم «اقتصاد امن» را با رویکرد ایجاد اقتصادی مقاوم، باثبات، مردم محور و توسعه خواه پیاده سازی کند که در چنین نگاهی به همخوان سازی ساختارهای مالیاتی و واقعیت های اقتصادی نیاز است.
وی با تأکید بر اینکه نظام مالیاتی باید در خدمت توسعه ملی قرار گیرد، افزود: در ایران هم نظام مالیاتی تلاش می کند تا نه در مقابل بنگاه های اقتصادی که در کنار آنها بایستد؛ به این ترتیب فعال اقتصادی با احساس امنیت به فعالیت خود ادامه می دهد زیرا این پیام از سوی دستگاه مالیاتی برای فعال بخش خصوصی ارسال شده که این نظام منصفانه، حرمتمدار، عاری از فساد و عاقلانه با مودیان و به خصوص صاحبان کسب و کار مواجه می شود.
نظام مالیاتی مدرن ترمز توسعه نیست
کرباسیان با یادآوری اینکه نظام مالیاتی مدرن ترمز توسعه نیست و حتی بستر رقابت برابر را مهیا می سازد، گفت: نظام مالیاتی با این تعریف ضمن شناسایی بخش های فعال اقتصاد زیرزمینی که از پرداخت مالیات فرار می کنند و در نهایت قیمت تمام شده خود را کاهش می دهند، اجازه نمی دهد رقابت ناعادلانه در اقتصاد شکل گیرد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: نظام مالیاتی ایران تلاش می کند همراه کارآفرینان باشد و از مهم ترین فاکتورهای این نگاه انتقادپذیری، مشاوره پذیری و روزآمدن کردن روش ها و مکانیزم های مالیات ستانی است.
همچنین تعیین مسیر برای اقتصاد ایران که به تازگی از بند تحریم های یکطرفه رها شده با عمل به اهداف اقتصاد مقاومتی با تأکید بر چهار رکن «درون زا»، «برون نگر»، «عدالت محور» و «دانش بنیان» بودن اقتصاد دارد، صورت می گیرد.
کرباسیان تأکید کرد: نظام اقتصادی ایران به این باور رسیده که توسعه با درآمدهای نفتی ضمن اینکه منجر به تضعیف رابطه میان دولت و ملت می شود، به شدت آسیب پذیر و متکی به مولفه های بیرونی مانند نوسان درآمدها تحت تأثیر کاهش قیمت نفت است که همین مورد منجر به ثبات زدایی از اقتصاد می شود.
وی ادامه داد: به همین دلیل نظام اقتصادی ایران اساس کار خود را بر محور درآمدهای باثبات مالیاتی قرار داده است.
وی ادامه داد: اقتصاد ایران به دلیل پتانسیل های خود مانند مواهب خدادادی مانند معادن غنی و متنوع و نیروی کار تحصیلکرده، جوان و ارزان به شدت مورد توجه سرمایه گذاران بین المللی قرار گرفته است.
وزیر اقتصاد اظهار داشت: همین امر ضرورتی را برای نظام اقتصادی ایران ایجاد کرده تا دست به بازنگری اصلاحی در ساختارهایی مانند نظام مالیاتی با اهداف راهبردی افزایش درآمدهای مالیاتی، بهبود مملوس در نظام مالیاتی از طریق افزایش سرعت، سهولت و شفافیت مالیاتی، تسهیل در امر وصول مالیات و افزایش رضایت مودیان مالیاتی بزند.
وی افزود: البته مسئله مهم و اساسی این است که اجرای صحیح سیاست های مالیاتی مستلزم وجود دستگاه مالیات ستانی مقتدر، کارآمد، چابک، مجهز به فناوری های روز و سازگار با گسترش روزافزون مبادلات فرامرزی و مفهوم اقتصاد دیجیتالی است. نظام مالیاتی ایران با توجه به این مقدمات دو رویکرد اساسی را پیش روی خود قرار داده است.
لایحه دائمی شدن قانون مالیات بر ارزش افزوده
کرباسیان با تأکید بر بازنگری در فرهنگ مالیات ستانی در کشور اظهار داشت: نظام مالیاتی ایران با به کارگیری روش های مدرن و منطقی تلاش کرده سیستم بوروکراتیک و نیروی انسانی خود را متناسب با نیازهای امروز اقتصاد همخوان و مدرن سازی کند.
وی اصلاح قانون مالیات های مستقیم، بازنگری و اصلاح قانون فعلی مالیات بر ارزش افزوده در قالب لایحه دائمی شدن قانون مالیات بر ارزش افزوده تهیه و ارائه لایحه نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر صندوق های مکانیزه فروش به عنوان اصلی ترین اقدام های دولت در حوزه سیاست های مالیاتی برشمرد.
وزیر اقتصاد، پیاده سازی طرح جامع مالیاتی را از جمله اقدام های دولت برای اصلاح ساختاری در عرصه مالیات دانست و اظهار داشت: در این زمینه ایجاد و توسعه پایگاه اطلاعات اقتصادی مودیان و کاهش بار مالیاتی بخش تولید در دستور کار است.
وزیر اقتصاد افزود: در حوزه خدمات مالیاتی نیز می توان به ساماندهی مجوزها و تسهیل محیط کسب و کار، اصلاحات اجرایی نظام مالیات بر ارزش افزوده به ویژه در خصوص استرداد اعتبار مالیاتی صادرکنندگان و گسترش الکترونیکی کردن فرآیندهای مالیاتی و تسهیل امور مودیان اشاره کرد.
وی خاطرنشان کرد: نباید از نظر دور داشت که دستیابی به اهدافی مانند اتکای کشور به درآمدهای پایدار مانند مالیات از طریق یک نظام مالیاتی پیشرو و توسعه یافته به دست می آید که حامی تولید، سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال باشد.