شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران روز چهارشنبه با 564 واحد رشد پس از حدود چهار سال، بار دیگر وارد کانال 89 هزار شد و در جایگاه 89 هزار و 339 واحدی قرار گرفت تا در نهایت در آخرین روز کاری هفته و همچنین نخستین روز از آذرماه، تنها 161واحد تا رسیدن به قله ثبت شده شاخص کل در تاریخ پانزدهم دی ماه 1392 فاصله داشته باشد. بخش عمده رشد شاخص کل در معاملات روز چهارشنبه، ناشی از رشد قیمت فلزات و مواد معدنی در بازارهای جهانی و تأثیر مثبت آن بر بازار بورس ایران بود. رشد قیمت فلزات و مواد معدنی در بازارهای جهانی، موجب افزایش قیمت سهام شرکت های مرتبط در بازار سهام ایران شده، به طوری که گروه فلزات اساسی را در صدر علاقه مندی های سهامداران قرار داده است.
بر این اساس، گروه فلزات اساسی در معاملات در آخرین روز معاملاتی هفته صدرنشین بورس شد. در این گروه 200 میلیون سهم به ارزش 461 میلیارد ریال دادوستد شد. گروه کانی های فلزی به ارزش 394 میلیارد ریال و فراورده های نفتی به ارزش 225میلیارد ریال جایگاه های بعدی را به خود اختصاص داد. در رده چهارم، گروه شیمیایی با معاملاتی به ارزش 175میلیارد ریال جای گرفت. گروه خودرو با معاملاتی به ارزش 119میلیارد ریال رده پنجم را از آن خود کرد.
در معاملات بازار سهام، نماد فولاد مبارکه اصفهان بازهم بیشترین تأثیر مثبت را در جهت گیری شاخص کل بورس داشت. به طوری که نماد فولاد مباركه اصفهان با 125واحد، نماد معدنی و صنعتی گل گهر با 92واحد، نماد ملی صنایع مس ایران با 57واحد، نماد فولاد خوزستان با 51واحد، نماد پالایش نفت اصفهان با 47واحد، نماد توسعه معادن و فلزات با 45واحد، نماد گسترش نفت و گاز پارسیان با 38واحد، نماد معدنی وصنعتی چادرملو با 36واحد و نماد آسان پرداخت پرشین با 23واحد افزایش بیشترین تأثیر مثبت را در رشد شاخص کل بورس داشتند. در مقابل، نماد پالایش نفت بندرعباس با 29واحد، نماد پالایش نفت تهران با 28واحد، نماد مخابرات ایران با 12واحد، نماد سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی و همچنین نماد پالایش نفت تبریز با 6واحد کاهش بیشترین تأثیر منفی را در برآورد نماگر بورس تهران داشتند.
صعود شاخص کل با پشتوانه شرکت های صادرات محور
شکسته شدن سقف تاریخی شاخص کل بورس در روزهای آتی در حالی در دسترس معامله گران بازار سهام قرار گرفته که به نظر می رسد هدف جدید شاخص کل بورس تهران با توجه به نوسان قیمت ها در بازارهای جهانی کالاهای اساسی و در عین حال نقش بارز دلار در بازار ارز داخلی، به پشتوانه سهام شرکت های صادرات محور حرکت خواهد کرد. از سوی دیگر کاهش نرخ اوراق با درآمد ثابت و کاهش سود بانکی نیز بر افزایش جذابیت شرکت های بورسی تأثیرگذار بوده است. چنانکه در روز های اخیر شاهد کاهش سود اوراق بودیم.
همچنین سهامداران امیدوارند بانک مرکزی و مجلس نیز کاهش سود بانکی را پیگیری کنند. در عین حال گزارش های سه ماهه نشان می دهد وضعیت شرکت های بورسی بهبود یافته و در آنها تعدیل های مثبت صورت گرفته است. البته به نظر می رسد عملکرد شرکت های فولادی و فلزی در گزارش های سه ماهه، بهتر از آن چیزی باشد که در این گزارش ها اعلام شده است. در مجموع با توجه به افزایش ورود خریداران، شاخص کل بورس از قدرت کافی برای وارد شدن به کانال 90هزار واحدی و بالاتر برخوردار است و در روزهای آینده شاهد رکوردشکنی های جدیدی در بازار سهام خواهیم بود.
با گروه های بازار سهام
در آخرین روز معاملاتی هفته و در نخستین روز معاملاتی آذرماه بورس تهران در حالی به پشتوانه گروه فلزات اساسی و معدنی ها شاخص کل از کانال 89هزار واحدی عبور کرد که با وجود افزایش عرضه از سوی معامله گران اغلب حقوقی نماگر این بازار نتوانست سقف تاریخی 89هزار و 500واحدی را بشکند. در گروه پالایشی ها نیز با وجود خوشبینی ها نسبت به انتشار گزارش های عملکردی 9ماهه و بودجه های برآوردی سال مالی آینده این گروه هم زمان با خوش بینی ها نسبت به تعدیل قیمت جهانی نفت خام در محدوده 60دلار همچنان با عرضه های سنگین مواجه شد که این مسئله مانع از شکل گیری صف خرید پایدار در نمادهای پیشرو این گروه شد.
در گروه خودرویی ها نیز سایپا و ایران خودرو در روندی متعادل و محدوده صفر تابلو همچنان پرحجم معامله شدند. در گروه فلزات اساسی نیز فولاد مبارکه در حالی هم زمان با تحرک بازارگردان خود از دامنه نوسان منفی به دامنه نوسان مثبت مواجه شد که گروه فلزات اساسی، گروه سرب و روی و شرکت های کوچک فولادساز با اقبال خریداران سهام روبه رو بودند.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com