شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران روز شنبه با 196 واحد رشد در جایگاه 88 هزار و 202 واحدی ایستاد و شاخص کل فرابورس نیز برای نخستین بار در طول فعالیت خود توانست از مرز کانال یک هزار واحدی عبور کند. تداوم رشد قیمت نفت در بازارهای جهانی، همچنان سهام شرکت های پالایشی را جذاب کرده و بخش عمده ای از معاملات بورس تهران را به خود اختصاص داده است.
با توجه به اینکه این روزها نمادهای پالایشی مورد توجه سرمایه گذاران قرار گرفته اند، در نخستین روز معاملاتی هفته نماهای پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت تهران و پالایش نفت تبریز، بیشترین نقش مثبت را در رشد بازار ایفا کردند، اما سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین و سرمایه گذاری غدیر بیشترین تاثیر منفی را داشتند.
با گروه های بازار سهام
در نخستین روز معاملات بورس تهران در گروه فرآورده های نفتی عمدتا شاهد رشد قیمت سهم ها بودیم اما در گروه خودرو و ساخت قطعات روند قیمت ها در بیشتر سهم ها کاهنده بود. در گروه فرآورده های نفتی ۴۸ میلیون سهم به ارزش بیش از ۲۲میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت و همچنین در گروه خودرو ۶۳ میلیون سهم به ارزش بیش از ۸ میلیارد تومان دادوستد شد. ارزش معاملات بورس تهران به رقم ۱۲۰میلیارد تومان بالغ شد که این رقم ناشی از دست به دست شدن ۵۴۶ میلیون سهم و اوراق مالی طی ۴۴ هزار و ۶۱ نوبت دادوستد بود.
۶۶۹ هزار میلیارد ریال سهم دولتی از طریق بورس واگذار شد
از ابتدای اجرای سیاست خصوصی سازی در سال ۱۳۸۰ تا پایان دولت یازدهم ۶۶۹ هزار و ۳۰۱ میلیارد ریال در مجموع از طریق بورس و اوراق بهادار واگذار شده است. به گزارش پژوهشکده پولی و بانکی، از ابتدای اجرای سیاست خصوصی سازی در سال ۸۰ تا پایان دولت یازدهم در مجموع ۱۴۳۳ هزار و ۷۹۵ میلیارد ریال سهم دولتی واگذار شده است.
از این میان، یک هزار و ۵۶۰ میلیارد ریال مربوط به قبل از دولت یازدهم (معادل ۷۰ درصد واگذاری ها) بوده است که ۵۱۱ هزار و ۸۹۴ میلیارد ریال از طریق بورس اوراق بهادار، ۱۳۲ هزار و ۶۷۳ میلیارد ریال از طریق فرابورس، ۳ هزار و ۳۵میلیارد ریال از طریق مذاکره و ۳۵۷ هزار و ۹۵۸ میلیارد ریال از طریق مزایده واگذار شده است.
همچنین ۴۲۸ هزار و ۲۳۵ میلیارد ریال (معادل ۳۰درصد) از کل واگذاری ها مربوط به دولت یازدهم بوده است که از این میان ۱۵۷ هزار و ۴۰۷ میلیارد ریال از طریق بورس اوراق بهادار، ۴۸ هزار و ۱۸۵ میلیارد ریال از طریق فرابورس و نیز ۲۲۲هزار و ۶۴۳ میلیارد ریال از طریق مزایده واگذار شده و هیچ سهمی به صورت مذاکره در این مدت واگذار نشده است.
براساس این گزارش، از ابتدای اجرای سیاست خصوصی سازی در سال ۸۰ تا پایان دولت یازدهم نیز در مجموع ۶۶۹ هزار و ۳۰۱میلیارد ریال از طریق بورس اوراق بهادار، ۱۸۰ هزار و ۸۵۸میلیارد ریال از طریق فرابورس، ۳ هزار و ۳۵ میلیارد ریال از طریق مذاکره و ۵۸۰ هزار و ۹۵۸۶۰۱ میلیارد ریال از طریق مزایده واگذار شده است.
عبور شاخص کل فرابورس از مرز یک هزار واحدی
شاخص کل فرابورس (آیفکس) با رشد بیش از 11 واحدی، برای نخستین بار موفق به عبور از کانال 1000 واحدی شد و در ارتفاع یک هزار و هشت واحدی ایستاد. با رشد روز شنبه شاخص کل فرابورس، میزان بازدهی آیفکس از ابتدای سال به بیش از 15درصد رسید. نگاهی به حجم و ارزش بازارهای فرابورس نشانگر آن است که معامله گران افزون بر 196 میلیون ورقه بهادار به ارزش بالغ بر یک هزار و 618 میلیارد ریال را دست به دست کرده اند. از سوی دیگر نماد معاملاتی شرکت های بیمه سامان و پالایش نفت شیراز به ترتیب با 4.9 و 4.2 درصد، بیشترین رشد قیمتی را به همراه داشتند؛ این در حالی است که نماد «قچار» از گروه قندوشکر با بیشترین افت قیمتی نسبت به سایر نمادهای فرابورسی مواجه شد.
اخزا611 مبلغ 863 هزار و 930 ریال قیمت خورد
وزارت امور اقتصادی و دارایی به نمایندگی از دولت رقم 9 هزار میلیون ریال اسناد خزانه را در نماد «اخزا611» در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس عرضه کرد که هر ورقه از آن 863 هزار و 930 ریال قیمت خورد. این اوراق که دارای مدت 13 ماه بوده و در روز 24 آبان ماه جاری در فرابورس پذیرش شده، پیش از این در تاریخ 13 آبان 96 انتشار یافته و در روز 13 آذرماه سال 97 سررسید خواهد شد. مبلغ اسمی هر ورقه «اخزا611» یک میلیون ریال است و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، تامین اعتبار این اسناد را متعهد شده که در تاریخ سررسید، مبلغ اسمی هر ورقه از سوی شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه به حساب دارندگان این اوراق واریز خواهد شد.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@yahoo.com