شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران که دو روز ابتدایی هفته را با روند نزولی سپری کرده بود، روز دوشنبه روند رو به رشد خود را دوباره شروع کرد و پس از افزایش 87 واحدی، روز سه شنبه نیز توانست رشد 117 واحدی را ثبت کند و بار دیگر به کانال بالاتر نزدیک تر شود. همچنین در بازار فرابورس، شاهد رشد اندک 1.6 واحد شاخص کل و رسیدن به رقم 989 واحد بودیم. روز سه شنبه معاملات سهام در نماد فولاد مبارکه با 41 واحد، پالایش نفت اصفهان با 22واحد و پارس خودرو با 18 واحد افزایش بیشترین تأثیر مثبت را بر محاسبه شاخص کل بورس به نام خود ثبت کردند.
در مقابل، معاملات سهام در نماد معاملاتی پتروشیمی جم با 11 واحد، سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین با 8 واحد و بانک ملت با 7 واحد کاهش بیشترین تأثیر منفی را در برآورد این نماگر به دوش کشیدند. ارزش کل معاملات روز سه شنبه بورس تهران در حالی به بیش از 179 میلیارد تومان رسید که ناشی از دست به دست شدن بیش از 784 میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی 46 هزار و 240 نوبت دادوستد بود.
تکاپوی معامله گران برای یافتن سهم های کوچک
روز سه شنبه بازار سهام بازاری متعادل بود که همسو با معاملات درون گروهی حقوقی ها و بازارگردان های حامی شاخص کل بورس، شاهد تکاپوی معامله گران برای یافتن سهم های کوچک و برخوردار از ظرفیت رشد بالا بود؛ شرکت هایی که فارغ از تأثیر برجام می توانند با سرعت بالایی به لحاظ سودآوری و اجرای طرح های توسعه ای برخوردار شوند.
در این شرایط بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران، عمده دلایل حرکت مجدد صعودی بازار سهام را تداوم افزایش نرخ ارز و همچنین انتشار اخباری غیر رسمی از لایحه بودجه سال 97 توسط دولت عنوان کرده اند؛ جایی که قرار است نرخ ارز مبادلاتی در بودجه 97 احتمالا در محدوده 3800 تومانی باشد. لذا در صورت مبنا قرار دادن این نرخ جدید برای دلار در محاسبه های بودجه ای، امکان افزایش قیمت دلار تا محدوده 4200 تومانی دور از ذهن نخواهد بود.
این در حالی است که سهام شرکت های کوچک و بازار پایه ای، از رونق و رشد قیمتی قابل توجهی برخوردار بوده و به نظر می رسد حرفه ای های بازار به سمت این شرکت های کوچک و زود بازده روی آورده اند. در عین حال حجم و ارزش معاملات نیز دلگرم کننده و در حد قابل قبولی بود. از نکات قابل توجه بازار سهام اقبال معامله گران به سهم های خودرویی است، چنان که بررسی روند شاخص صنعت خودرو طی ماه های اخیر حاکی از رفت و برگشت شاخص این صنعت در سطوحی معین است.
بر این اساس شاخص صنعت خودرو طی این مدت بعد از رسیدن به قیمت ارزنده، بار دیگر رشد کرد و فضا برای دادوستد در این گروه تا حد زیادی مثبت شد. گزارش های شش ماهه شرکت های خودرویی نیز در نیمه نخست سال عملکردی متعادل داشتند. در این بین ایران خودرو نسبت به دیگر شرکت ها عملکرد بهتری را به ثبت رساند.
معاملات درون گروهی زیر ذره بین
در بازار دوم بورس تهران که با معاملات درون گروهی سهامداران عمده اختصاص دارد، 199.5 میلیون سهم گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان به ارزش کمتر از 30میلیارد تومان میان سهامداران عمده این سهم با معاملات انتقالی روبه رو بود. در نماد معاملاتی معدنی و صنعتی گلگهر نیز کمتر از 58میلیون سهم به ارزش کمتر از 14میلیارد تومان میان سهامداران عمده این سهم منتقل شد.
در پالایش نفت اصفهان اما بیش از 23میلیون سهم به ارزش 8.5میلیارد تومان کد به کد شد. همچنین بیش از 22میلیون سهم ریل پرداز سیر به ارزش بیش از 3.5 میلیارد تومان کد به کد شد. در صنایع پتروشیمی زنجان نیز 18میلیون سهم به ارزش بیش از 1.5 میلیارد تومان کد به کد شد. اندکی بیش از 7میلیون سهم بیمه دانا به ارزش بیش از 2میلیارد تومان کد به کد شد. در گروه مپنا اما کمتر از 4میلیون سهم به ارزش بیش از 3میلیارد تومان با معاملات انتقالی میان سهامداران عمده روبه رو بود.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@yahoo.com