شاخص کل بورس که روز شنبه با افت 0,11درصدی مواجه شده بود، در دومین روز معاملاتی هفته نیز به روند کاهش خود ادامه داد و تا سطح 87 هزار و 744 واحد افت کرد. با این حال در بازار فرابورس ایران، شاهد رشد 6.9 واحدی شاخص کل بودیم. بدین ترتیب آیفکس طی دومین روز معاملات این هفته با حدود هفت واحد رشد مواجه شد و در تراز ۹۸۹,۷ نشست.
ارزش معاملات فرابورس ایران به رقم ۲۰۸ میلیارد تومان بالغ شد و حجم معاملات عدد ۲۸۱ میلیون سهم و اوراق مالی را تجربه کرد. در پایان معاملات روز شنبه، نماد سایپا با 27 واحد، نماد ملی صنایع مس ایران با 18 واحد، نماد پتروشیمی مبین با 13 واحد، نماد بانک ملت با 12 واحد، نماد ایران خودرو و نماد پالایش نفت بندرعباس با 10 واحد، نماد پالایش نفت تهران با 7 واحد، نماد نفت بهران و نماد پارس خودرو و همچنین نماد معدنی و صنعتی گل گهر با 6 واحد کاهش بیشترین تاثیر منفی را در افت شاخص کل بورس داشتند.
در مقابل، نماد پالایش نفت اصفهان با 22 واحد، نماد گروه مپنا با 21 واحد، نماد صنایع پتروشیمی خلیج فارس با 15 واحد، نماد پتروشیمی جم با 13 واحد، نماد پتروشیمی شیراز با 11 واحد، نماد بانك انصار با 10 واحد و نماد فولاد مباركه اصفهان با 9 واحد افزایش بیشترین تاثیر مثبت را در برآورد نماگر بورس تهران داشتند.
عوامل افت این روزهای بازار سهام
بورس تهران در حالی معاملاتی متعادل را در اغلب نمادهای معاملاتی به نظاره نشست که خرید سهام در تالار شیشه ای این روزها کاهش یافته است. جدای از معاملات درون گروهی حامیان بازار سهام در صندوق های توسعه و تثبیت بازار، بررسی وضعیت کنونی تالار شیشه ای نشان می دهد که اغلب معامله گران همزمان با انتظار برای پدیدار شدن روزنه ای از دورنمای اقتصاد سیاسی ایران، نیم نگاهی به بودجه سال آینده دارند.
از سوی دیگر انتظارها برای نوسان دوباره فلزات اساسی تا قبل از پایان سال میلادی جاری در کنار احتمال ارائه بودجه های خوش بینانه در سال مالی 97 باعث شده تا شاخص بورس تهران برای عبور از سقف تاریخی 88 هزار واحدی با اما و اگرهای مختلفی مواجه باشد، هر چند تشنگی بورس تهران برای جذب نقدینگی، این روزها همه فعالان این بازار را متوجه خود کرده است.
بدین ترتیب بورس تهران پس از طی یک دوره رشد و رونق قابل توجه که به بازدهی بیش از 14 درصدی آن طی هفت ماه و نیم اخیر و از ابتدای سال تاکنون منجر شد، اینک خیال اصلاح و استراحت و افت دارد و از گرمای بازار و رشد هیجانی قبلی آن، خبری نیست. از طرفی رشد قیمت کامودیتی ها در جهان متوقف شده و ریسک سیاسی بازار بالا رفته است. به این عوامل مهم، کاهش شدید نقدینگی در بازار را می توان اضافه کرد تا حال و روز این روزهای بورس تهران بیش از پیش قابل درک باشد. البته سهام ارزنده با دید میان مدت و بلند مدت در بازار بسیارند و می توان در این میان به نمادهایی که صادرات محور و ارزآور هستند، اشاره کرد، چراکه با افزایش نرخ ارز در بازار، شاهد افزایش حاشیه سود این شرکت ها نیز هستیم.
با گروه های بازار سهام
در دومین روز معاملات تالار شیشه ای در این هفته روند قیمت اکثر سهم ها کاهشی بود. در گروه فرآورده های نفت، کک و سوخت هسته ای تمام نمادها غیر از دو نماد روند کاهشی در قیمت را تجربه کردند و در عمده سهم ها این روند کاهشی کمتر از یک درصد بود. در این گروه ۱۷ میلیون سهم به ارزش ۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان مورد دادوستد قرار گرفت. در گروه خودرو نیز ۷۳ میلیون سهم به ارزش نزدیک به ۱۰میلیارد تومان در 7هزار و ۵۰ نوبت دادوستد شد. در این گروه نیز روند قیمت سهم ها رو به کاهش بود. مقدار خرید حقیقی ها در سهم سایپا در این گروه که بیشترین تاثیر کاهنده را روی دماسنج بازار سهام داشت، حدودا ۷۰درصد بود.
همچنین حقوقی ها کمی بیشتر از ۱۱درصد از عرضه ها را در این سهم بر عهده داشتند. اما روند قیمت ها در گروه محصولات شیمیایی و فلزات اساسی نسبت به دو گروه قبل افزایشی تر بود و تعداد بیشتر نمادها توانستند با روند افزایش در قیمت پایانی مواجه شوند هر چند در مجموع در این دو گروه نیز تعداد زیادی از نمادها با افت قیمت مواجه شدند. در عین حال ارزش معاملات بورس تهران به رقم بیش از ۱۳۰ میلیارد تومان رسید و حجم معاملات عدد ۵۱۶ میلیون سهم و اوراق مالی را تجربه کرد. تعداد معاملات نیز به عدد ۴۸ هزار و ۵۴۷ نوبت رسید.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com