شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران پس از افت 133 واحدی در نخستین روز کاری آبان ماه، روز دوشنبه دومین قرمزپوشی این ماه را تجربه کرد. بدین ترتیب شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز دوشنبه پانزدهم آبان ماه 96 با کاهش 61 واحدی معادل 0.07 درصد تا رقم 87 هزار و 843 واحد افت کرد.
در سومین روز معاملاتی هفته در بازار سهام، نماد ماشین سازی اراك با 49 واحد، نماد ملی صنایع مس ایران با 46 واحد، نماد شركت ارتباطات سیار ایران با 38 واحد، نماد پالایش نفت بندرعباس با 34 واحد، نماد فولاد مباركه اصفهان با 28 واحد، نماد پالایش نفت تهران با 19 واحد، نماد سایپا با 14 واحد، نماد پالایش نفت اصفهان با 12 واحد و نماد كشتیرانی ایران با 11 واحد کاهش، بیشترین تاثیر منفی را در افت شاخص کل بورس داشتند.
در مقابل، نماد بانك ملت با 45 واحد، نماد پتروشیمی جم با 44 واحد، نماد گروه مپنا با 35 واحد، نماد پتروشیمی مبین با 30 واحد و نماد مخابرات ایران با 28 واحد افزایش، بیشترین تاثیر مثبت را در جلوگیری از افت بیشتر شاخص کل بورس داشتند. آیفکس نیز روز دوشنبه حدود ۴ واحد افت کرد و به رقم ۹۶۸ رسید. ارزش معاملات فرابورس ایران به رقم ۹۶ میلیارد تومان بالغ شد که این رقم ناشی از دست به دست شدن ۲۵۶ میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی ۴۱ هزار و ۹۴ نوبت دادوستد بود.
فرصت خرید برای سهامداران حقیقی
در سومین روز معاملات تالار شیشه ای قیمت سهم ها در تعداد زیادی از گروه ها روند رو به کاهشی را تجربه کردند. بر این اساس روند قیمتی در اکثر گروه ها رو به کاهش بود و تعداد زیادی از نمادهای خودرویی و فلزی در قیمت پایانی روند منفی را تجربه کردند. بدین ترتیب شاخص کل که در آستانه تصرف قله 88 هزار واحدی قرار داشت با فشارهای وارده از سوی فروشندگان سهام و ریسک های موجود در آن، در کانال 87 هزار واحدی درجا زد. این در حالی است که ریسک های جدید و مهمی نیز طی ماه های اخیر به فضای بورس تهران وارد شده و رویکرد ترامپ و حزب جمهوریخواه علیه ایران روزبه روز بیشتر و بیشتر می شود و عامل فوق به عنوان ریسکی بنیادی بر جو روانی بازار سهام تاثیر گذاشته است.
چنانکه روز دوشنبه بازار سهام شاهد اصلاح قیمت سهام همسو با استراحت مقطعی نماگرهای منتخب خود بود. با این حال و با توجه به کاسته شدن از تعداد فروشندگان طی روزهای آینده در بازار سهام و همچنین انتظار برای روشن تر شدن دورنمای سهام، اغلب معامله گران بر این باورند که سقف تاریخی شاخص کل بورس تهران شکسته خواهد شد. در این بین، انتظار برای افزایش قیمت سهم های صادرات محور ناشی از افزایش نرخ دلار، موضوع تعدیل های با اهمیت سود برای این نوع شرکت های ارزآور را افزایش داده است.
همچنین خبرهایی مبنی بر تغییر مدیرعامل بانک ملت در حالی در کانون توجه سهامداران گروه بانکی قرار گرفت که با توجه به شایعات موجود در تالار شیشه ای، انتظار می رود مدیران عامل دو بانک بورسی دیگر نیز طی روزهای آینده دستخوش تغییر و تحول باشند. در کل روز دوشنبه بازار سهام بازاری کم حجم بود که لزوم اصلاح قیمتی در اغلب نمادهای معاملاتی باعث شد تا نماگرهای منتخب بازار سهام در فاز استراحت کوتاه مدت فرو روند؛ بازاری که برای اغلب حقیقی ها فرصتی برای جمع آوری سهام بود.
معاملات درون گروهی زیر ذره بین
روز دوشنبه در گروه خودرویی، ایران خودرو در حالی نظاره گر معاملات کد به کد در جریان بازار نقدی سهام بود که صندوق بازنشستگی کشوری طی روزهای گذشته حجم زیادی از معاملات کد به کد در این نماد را به خود اختصاص داده بود.
همچنین بیش از 15 میلیون سهم پاکسان به ارزش بیش از 6 میلیارد تومان با معاملات انتقالی میان سهامداران عمده همراه بود. در توسعه اقتصادی آرین نیز 10 میلیون سهم به ارزش بیش از 800 میلیون تومان به کدهای درون گروهی سهامدار عمده انتقال یافت.
همچنین 6 میلیون حق تقدم خرید سهام ملی صنایع مس ایران به ارزش 500 میلیون تومان کد به کد شد. در عین حال بیش از 5 میلیون سهم ملی صنایع مس ایران به ارزش کمتر از یک میلیارد تومان به کدهای درون گروهی سهامدار عمده انتقال یافت و در صندوق قابل معامله اعتمادآفرین پارسیان نیز بیش از 3 میلیون واحد سرمایه گذاری به ارزش 300 میلیون تومان کد به کد شد.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@yahoo.com