شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران طی معاملات دومین روز هفته تا محدوده 87 هزار و 974 واحد پیشروی کرد و در نهایت با رشد 0.04 درصد معادل 36 واحد به کار خود پایان داد و در سطح 87 هزار و 905 واحدی ایستاد. ایران خودرو، صنایع پتروشیمی خلیج فارس و گروه مپنا به ترتیب با ۴۵، ۳۸ و ۱۹ واحد تأثیر، بیشترین نقش افزاینده را روی دماسنج بازار سهام داشتند. در طرف مقابل پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت بندرعباس و ملی صنایع مس ایران به ترتیب با ۳۴، ۳۳ و
۳۳ واحد تأثیر کاهنده سعی کردند شاخص کل را به سمت پایین هدایت کنند.
اصلی ترین متغیرهای بنیادی اثرگذار بر بورس تهران
روز یکشنبه بورس تهران در حالی شاهد معاملاتی متعادل بود که معامله گران اغلب حقیقی بازار سهام همزمان با معاملات درون گروهی و کد به کد در نمادهایی همچون ذوب آهن اصفهان، سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی و سایپا شاهد پیشرو شدن گروه خودرویی ها به رهبری ایران خودرو بود. انتشار گزارش های عملکردی با اهمیت شش ماهه اغلب شرکت های بورسی در کنار تلاش شاخص کل بورس تهران برای شکستن سقف تاریخی 89 هزار واحدی باعث شده معامله گران بازار سهام، خود را برای روزهای آینده در بازار سهام آماده کنند. این در حالی است که نوسان قیمت ها در بازارهای جهانی و انتظار برای افزایش نرخ ارز، اصلی ترین متغیرهای بنیادی اثرگذار بر بورس تهران است.
با این همه، تصمیم برای کوتاه کردن دوره تسویه معاملات اعتباری از سه روز به یک روز، سرعت فروش سهام و خروج نقدینگی از بازار را به گمان برخی فعالان بازار سهام افزایش داده است. از سوی دیگر در حال حاضر دولت و مجلس آمریکا در حال رایزنی بر وضع تحریم های جدید برای ایران هستند و همین موضوع موجب شده است که برخی سرمایه گذاران با احتیاط معاملات را دنبال کنند و برخی دیگر صرفا نظاره گر بازار باشند تا شرایط تأیید برجام به طور کامل تعیین شود.
با گروه های بازار سهام
در دومین روز معاملات بورس تهران در این هفته به رغم رشد خودرویی ها، گروه فلزات اساسی و فرآورده های نفتی با کاهش در قیمت پایانی مواجه شدند. در دادوستدهای بورس اوراق بهادار تهران اکثر نمادهای قریب به اتفاق نمادهای خودرویی با رقم های افزایشی روبه رو شدند و نماد ایران خودرو که بیشترین تأثیر را روی شاخص کل داشت، با صف خرید همراه شد. در این گروه ۲۳۷ میلیون سهم به ارزش بیش از ۴۰ میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفت، اما در گروه نفتی تعداد زیادی از نمادها کمتر از ۱.۵ درصد در قیمت پایانی افت کردند و نمادهایی نیز با حدود ۱.۵ درصد رشد در قیمت مواجه شدند، اما همانطور که گفته شد نمادهای پالایشی در این گروه بیشترین تأثیر کاهنده را روی دماسنج بازار سهام داشتند. در گروه استخراج کانه های فلزی و فلزات اساسی روند قیمت سهم ها عمدتا کاهشی بود. حجم معاملات گروه فلزات اساسی نیز به ۱۱۷ میلیون سهم و اوراق مالی رسید و ارزش معاملات به کمتر از ۲۲ میلیارد تومان افت کرد.
افت 2 واحدی آیفکس
دومین روز کاری هفته مبادلات فرابورس ایران با نقل و انتقال 273 میلیون ورقه به ارزش بیش از یک هزار و 559 میلیارد ریال به پایان رسید. در جریان بازار روز یکشنبه 14 آبان ماه، معاملات در مجموع دو بازار اول و دوم نیز به نقل و انتقال 135میلیون سهم به ارزش 267 میلیارد ریال منتهی شد و نماد ذوب آهن با خریدوفروش حدود 86 میلیون سهم به ارزش 68 میلیارد ریال در صدر این بازار به لحاظ ثبت بالاترین حجم و ارزش مبادلات ایستاد. نماد «ذوب» همچنین پربیننده ترین نماد فرابورسی بازار سهام نیز شناخته شد و با رشد قیمت پایانی مبادلات را خاتمه داد. سهامداران همچنین در مجموع سه تابلوی بازار پایه بیش از 130 میلیون سهم به ارزش 219 میلیارد ریال را خریدوفروش کردند.
از سوی دیگر شاخص کل فرابورس روز یکشنبه با افت دو واحدی روبه رو شد تا آیفکس نشانگر رقم 972 واحدی شود. نمادهای «مارون»، «سرچشمه»، «میدکو» و «بساما» تا سطح سه واحد تأثیر منفی بر شاخص داشتند و در مقابل نمادهای «شاوان»، «دماوند» و «شرانل» تا سطح 0.6 واحد تأثیر مثبت بر این نماگر داشته و از افت بیشتر آن جلوگیری کردند. خریداران و فروشندگان اوراق تسهیلات نیز اقدام به دادوستد بیش از 69 هزار ورقه تسه به ارزش 53میلیارد ریال کردند.
اوراق تسه مهر ماه 96 با مبادله 28 هزار ورقه به ارزش 22 میلیارد ریال بیشترین حجم و ارزش معاملات را در این تابلو تجربه کرد. در بازار اوراق با درآمد ثابت هم که نماد «سخاب2» به منظور واریز وجه اسمی این اوراق در سررسید متوقف شد، اسناد خزانه در نماد «سخاب4» در صدر ایستاد. در این نماد بیش از 141 هزار ورقه به ارزش بالغ بر 137 میلیارد ریال دست به دست شد که بیش از سایر اوراق مورد مبادله در این بازار بود.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com