شرکت های نوظهوری که در سال های اخیر روی کار آمدند، زندگی مردم را راحت تر کردند. این مدیران توانستند ردپای پررنگی را در تاریخ قرن ۲۱ بگذارند. به گزارش اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران مدیران این شرکت های نوظهور یا در واقع مدیرعامل استارت آپ ها برای جا انداختن ایده های جدید تلاش مضاعفی نسبت به کارآفرین های گذشته کردند.
ایده هایی که ابتدا مورد تمسخر افراد قرار می گرفت. ایده هایی که تحقق یافتن آنها دور از ذهن مردم بود، اما در حال حاضر این مدیران استارت آپ از موفق ترین افراد جهان هستند که توانستند با پشت سر گذاشتن مشکلات بسیاری به افرادی تبدیل شوند که مسیر زندگی مردم و تاریخ را تغییر دادند.
بعضی از چهره های جوان ایرانی که استارت آپی به راه انداخته اند، می توانند به همین میلیاردهای جهانی تبدیل شوند. البته مالک و موسس پلاگ اند پلی، یکی از همین استارت آپ های موفق جهان نیز برادران ایرانی عمیدی هستند که ایده های شان را به آنسوی مرزها، دور از پیچ و خم های اداری ایران به کار و پول تبدیل کرده اند.
استیو جابز چینی: لی جون با شیائومی
مرد جوانی است که در بازار آی تی چین توانست با گوشی هوشمند شیائومی اش انقلابی را ایجاد کند و در حال حاضر با استیو جابز مقایسه می شود. نام او لی جون است. در حال حاضر هم خودش و هم گوشی اش در بازار مورد توجه مردم قرار گرفته است. شاید لی جون برای خیلی از مردم آشنا نباشد، حتی شاید چینی ها هم اسم او را نشنیده باشند، اما نرم افزارهای UCWEB و کینگ سافت را همه می شناسند. لی جون در گذشته تصمیم بسیار مهمی گرفته بود؛ نفوذ به بازار تلفن همراه و تبدیل شدن به مرکزیت این بازار.
نخستین نرم افزاری که لی جون درست کرد، نرم افزار رمزگذاری بود. بعد از آن توانست نرم افزار آنتی ویروس چینی را توسعه دهد، اما با افزایش اطلاعات او در زمینه دنیای تکنولوژی، لی تبدیل به یک هکر شد. لی ۱۶ سال در یک شرکت به عنوان یک کارمند ساده در بخش توسعه نرم افزار کار کرد. در سن ۳۸ سالگی تصمیم گرفت شرکتی را برای خود تأسیس کند. به گفته خودش هر روز یک رؤیا می دید و به دنبال آن رؤیا این شرکت را تأسیس کرد.
او باور داشت که باید با افراد حرفه ای همکاری کند. به همین دلیل شریک خود را فردی که در گذشته در گوگل سمت بالایی داشت انتخاب کرد. در مرحله بعدی لی نیاز به سرمایه کلان داشت. او ایده های خود را برای یک میلیاردر هنگ کنگی مطرح کرد. این سرمایه گذار از سال ۲۰۰۰ تاکنون با لی همکاری می کند. در حال حاضر ارزش خالص لی ۱۳.۳ میلیارد دلار است و مدیر شرکت ۴۵ میلیارد دلاری است.
از دره شکست تا قله موفقیت: تراویس کالانیک، مدیر اوبر
مدیر سابق اوبر، تراویس کالانیک ۳۸ ساله به زیاده گویی و پرحرفی معروف است، اما اعتماد به نفس و تمایل شدید او به رقابت پذیری باعث شده یک کارآفرین موفق و درخشان شود. شرکت خودرویی او ۱۸ میلیارد دلار ارزش گذاری شده و در ۱۲۸ شهر ۴۵ کشور فعال است. قبل از اینکه استارت آپ کالانیک یکی از موفق ترین شرکت ها شود، او در سال ۲۰۱۴ به عنوان یک کارآفرین در تلاش بود تا شرکت خود را در مسیر موفقیت پیش ببرد.
او در سال ۱۹۹۸ از مدرسه بیرون آمد و به عنوان کارمند تمام وقت در یک شرکت مهندسی کار می کرد. او با همکاری یکی از دوستانش توانست شرکتی به نام اوبر را راه اندازی کند، اما آنطور که فکر می کردند خوب پیش نرفت. اوبر ظرف چند سال اخیر از لحاظ فرهنگ دوران سختی را پشت سر گذاشته است، به ویژه در برابر روزنامه نگارانی که شیوه های آنها را نقد کرده اند. حتی کار به جایی رسیده بود که به نقل از برخی گزارش ها، یکی از مدیران اوبر در لفافه گزارشگران را تهدید کرده بود. اما در حال حاضر این استارت آپ ۶۵۰۰ نفر کارمند دارد و به موفقیت چشمگیری رسیده است. از طرف دیگر کالانیک قبلا گفته بود انتظار دارد اوبر در آینده با استفاده از خودروهای خودران به فعالیت خود ادامه دهد.
زندگی خوب یک میلیاردر جوان: ایوان اشپیگل، مدیر اسنپ چت
زندگی برای ایوان اشپیگل خوب است. پس از اینکه شرکت خود (اسنپ چت) را عمومی کرد، ۸۰۰ میلیارد دلار جایزه گرفت. شرکت اسنپ ارزشش ۳۳ میلیارد دلار است و ارزش خالص این مدیرعامل ۲۶ ساله ۴ میلیارد دلار است. او یکی از جوان ترین میلیاردر های جهان محسوب می شود و یک زندگی رویایی دارد؛ به طوری که در همایش خود در استنفورد گفت: «من یک جوان سفیدپوست تحصیلکرده پولدار هستم. من خیلی در زندگی شانس آوردم، چون زندگی عادلانه نیست.»
ایوان در پسیفیک پلسیدس، در لس آنجلس بزرگ شده است. والدین او زمانی که ایوان مشغول تحصیل در دبیرستان بود از یکدیگر جدا شدند. ایوان هم مانند پدرش به تحصیل در رشته طراحی محصول در استنفورد پرداخت. او در استنفورد با رجی براون و بابی مورفی، از موسسان اسنپ چت، آشنا شد. مورفی بعدها در گفت وگو با فوربس گفت: «ما آدم های باحالی نبودیم، بنابراین تلاش کردیم چیزهایی بسازیم که باحال هستند.» در سال ۲۰۱۴، استارت آپ اشپیگل، به او و بابی مورفی، مبلغ 5 میلیون دلار قرض داد. هدف اشپیگل برای آینده اختراع دوباره دوربین است. این ادعای بزرگی است که باید در آینده بیشتر از آن بشنویم.
از ورزش تا تکنولوژی میلیارد دلاری: برایان چسکی، مدیر ایر بی ان بی
برایان چسکی قبل از تأسیس ایر بی ان بی، چیزی از تکنولوژی نمی دانست. برایان ۳۴ ساله در دانشگاه طراحی لباس خوانده و در ۲۰ سالگی بیشتر تمرکز او روی ورزش بوده است. به گفته برایان ایده ایربی ان بی موقعی که او در خانه دوستی صبحانه می خورد به ذهنش رسید. فعالیت این سایت ابتدا در آمریکا بود و بعدها به خارج از آن رسید.
نخستین شعبه آنها در خارج از آمریکا در شهر بندری هامبورگ آلمان بود که همواره از گردشگران و مخاطبان زیادی برخوردار است. به همین ترتیب امروز در 192 کشور دنیا و در هزاران شهر توسعه یافته است. این سایت برای به اشتراک گذاشتن فرصت های مربوط به اجاره محل اقامت در سراسر جهان است و این اتفاق موجب شده توریست ها از این طریق پول کلان برای هتل ندهند و برای مدت کوتاه اتاقی را اجاره کنند.
برایان در یکی از گفت وگو های خود گفته است: «هدف اصلی ما مسافرت و توریسم است و دو چیز برای مان مهم است: در درجه اول می خواهیم سفرها را تا جای ممکن معنی دار کنیم؛ و دوم، قصد داریم اقتصاد مشارکتی را محبوب تر و تا جای ممکن به تعداد کارآفرین ها اضافه کنیم.»