جمع آوری داده از رفتار مشتریان، تبدیل آن به اطلاعات و استفاده از این اطلاعات برای افزایش فروش، رمز موفقیت آمازون در خرده فروشی است.
به گزارش زومیت، شرکت آمازون با سرعت مناسبی رشد خود را شروع کرد و ادامه داد و اکنون به بزرگ ترین فروشگاه آنلاین جهان تبدیل شده است. این شرکت امروزه با خریدهای بزرگ تجاری مانند Whole Foods و پروژه های بلندپروازانه مدرن شناخته می شود. نکته ای که عموم مردم و دیگر کارآفرینان از توجه به آن غافل هستند، رفتار و روشی است که آمازون را به این موفقیت رسانده است.
چالش اصلی که کسب وکارهای کوچک امروزه با آن مواجه هستند و آمازون به خوبی توانسته است آن را حل کند، داده های مشتریان است. استارت آپ ها براساس روابط با مشتری ها تاسیس می شوند. کارآفرینان می دانند که موفقیت آنها بسته به خدمات خوبی است که بتوانند به مدت طولانی به مشتریان ارائه دهند. آنها بهتر از هر کسی باید مشتری ها را بشناسند و راه های برطرف کردن نیازهای آنها را شناسایی کنند.
واقعیت این است که آمازون به عنوان بزرگ ترین فروشگاه اینترنتی جهان، بهتر از هر کسی رفتار مردم و مشتریان را می شناسد. این شرکت می داند که خریداران قبل، در حین و بعد از خرید، چه چیزهایی را مدنظر دارند. غول تجارت الکترونیک به خوبی می داند که دفعه بعد چه چیزی را به مشتری مورد نظر پیشنهاد دهد. همین تکنیک باعث شده است که نرخ تبدیل بازدیدکننده به خریدار در این فروشگاه بسیار بالا باشد.
تا چند وقت اخیر، سلطه آمازون تنها کسب وکارهای سنتی و آنهایی را که به تازگی به تجارت الکترونیک وارد شده بودند تحت تاثیر قرار می داد؛ اما این شرکت در حال انتقال سلطه آنلاین خود به دنیای آفلاین است. خرید شرکت Whole Foods، کتاب فروشی های آفلاین و مکان هایی برای تحویل خریدهای آنلاین مشتریان، نمونه هایی از این انتقال هستند.
حتی سرویس پرایم این شرکت نیز کم کم به سمت دنیای آفلاین می رود. تحویل دو ساعته این سرویس کم کم به گونه ای خواهد بود که تنها محصولات موجود در انبارهای نزدیک با این سرعت تحویل داده می شوند. نکته مهم این است که آمازون می داند چه محصولی را چه موقع و در چه انباری ذخیره کند تا بتواند نیازهای مشتری های ویژه سرویس پرایم را به خوبی برطرف کند.
آمازون اطلاعات لازم را برای پیروزی در بازار سنتی نیز دارد. با اطلاعاتی که این شرکت از فروش های آنلاین خود و آنالیز رفتار مشتریان کسب کرده است، به خوبی می داند که هر مشتری چه زمانی چه چیزی را از چه مکانی خرید خواهد کرد. مانند تجارت آنلاین، آمازون در دنیای آفلاین نیز می تواند با توجه به تاریخچه خرید، تاریخچه مرور وب، نظرات، محصولات مورد علاقه و دیگر اطلاعات، محصول مورد نظر شما را تامین کند. علاوه بر آن، حتی اگر محصول در فروشگاه آفلاین وجود نداشته باشد، اگر عضو سرویس پرایم باشید می توانید آن را ظرف ۴۸ ساعت و با تحویل رایگان خریداری کنید.
امکانات و قابلیت های گفته شده این ترس را برای خرده فروشی های کوچک و محلی به وجود می آورد که چگونه و با چقدر داده و اطلاعات از مشتریان می توانند با آمازون رقابت کنند؟
فروشگاه های کوچک خارجی به این نکته رسیده اند که با استفاده از پلتفرم آمازون می توانند از اطلاعات آن استفاده کنند و محصولات خود را در این فروشگاه بزرگ بفروشند. آنها با عضویت در آمازون و عرضه محصولات، به خوبی می توانند از امکاناتی که این فروشگاه در زمینه اطلاعات مشتری فراهم کرده است، استفاده کنند.
فروشگاه های بزرگ ایرانی نیز مدتی است که امکان فروش محصولات را برای کسب وکارهای کوچک فراهم کرده اند. اگرچه امکانات فروشگاه های آنلاین ایرانی و تحلیل آنها از مشتریان به اندازه آمازون دقیق و حرفه ای نیست، اما همکاری با این سرویس ها می تواند برای کسب وکارهایی که قصد دارند به تازگی وارد بازار خریدوفروش آنلاین شود، شروع مناسبی باشد. علاوه بر آن، استفاده از آمار بالای مشتریان این فروشگاه ها نیز به کارآفرینان تازه کار امکان معرفی محصولات را به تعداد بیشتری مشتری می دهد.
در نهایت نکته ای که هر استارت آپی باید به خوبی به آن توجه کند، شناخت مشتریان، دریافت داده از آنها و استفاده از این داده ها برای افزایش وفاداری مشتریان است. ابزارهای تحلیلی زیادی برای دریافت داده از مشتریان برای وب سایت ها طراحی شده است که کار را برای استارت آپ های آنلاین ساده می کند.
برای کسب وکارهای آفلاین نیز حفظ ارتباط مستمر با مشتری، تلاش برای ایجاد روابط دوطرفه و احترام به نظرات و عقاید آنها، راهکارهایی هستند که در دریافت داده های بیشتر به کمک صاحبان کسب و کار می آیند.