دولت دوازدهم در آستانه یک انتخاب بزرگ سیاسی و اقتصادی است. بی تردید کابینه دوازدهم نقش مهم و موثری در رونق آفرینی و رشد اقتصادی دارد و هر یک از اعضای کابینه به سهم خود می تواند در ایجاد رونق اقتصادی نقش موثری ایفا کند.
گرچه این روزها همه نگاه ها به سمت و سوی وزرای اقتصادی دولت از جمله وزیر اقتصاد، وزیر صنعت معدن و تجارت و چند وزارتخانه دیگر مانند وزارت جهاد کشاورزی و کار، تعاون و رفاه اجتماعی است اما نباید فراموش کنیم که رشد اقتصادی زمانی به ثمر می نشیند که کل کابینه دولت بتواند هماهنگ و سامان مند در جهت بهبود وضعیت اقتصادی گام بردارد.
بنابراین همان گونه که نقش وزیر اقتصاد، رئیس برنامه و بودجه و رئیس بانک مرکزی در سیاست های پولی و مالی بدیهی است، به همان مقدار، دیگر وزارتخانه ها نیز در این امر سهیم هستند و می توانند نقش کلیدی داشته باشند.
بی تردید لازمه رشد و توسعه اقتصادی وجود امنیت های سیاسی است، بنابراین نقش وزارت اطلاعات و دستگاه های امنیتی در رونق آفرینی اقتصاد ایران نه تنها کمتر از دیگر اعضای کابینه نیست بلکه چه بسا نقش بیشتری هم دارد، بنابراین کسی که مسئولیت امنیت یک کشور را فراهم می کند، می تواند زمینه های سرمایه گذاری داخلی و خارجی را تقویت کند.
وزرای فرهنگی مانند وزیر آموزش و پرورش، وزیر آموزش عالی و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز هر کدام به سهم خود می توانند در ایجاد فضای سالم اجتماعی و فرهنگی موثر باشند. زیرا لازمه هرگونه توسعه ای، ایجاد بسترهای مناسب فرهنگی است تا مدیران و کارکنانی اخلاق مدار تربیت کنند.
امروز یکی از کمبودهای اساسی دولت نبود سرمایه اجتماعی است و بی تردید وزرای فرهنگی نقشی مهم در ایجاد سرمایه های اجتماعی دارند زیرا بدون سرمایه اجتماعی، سرمایه های دیگر در جامعه نمی توانند ثمربخشی داشته باشند. نگاهی به کشورهای توسعه یافته نشان می دهد که مهم ترین عنصری که توانست آنها را از بحران های اقتصادی نجات دهد وجود سرمایه های ارزشمند اجتماعی بوده است.
وزیر امور خارجه نیز در راستای بهبود نگاه جهانی نقش مهمی دارد. سیاست های خارجی می تواند مقدمه ای برای ورود به عرصه اقتصاد جهانی باشد و تا زمانی که کشورهای دیگر ما را به رسمیت نشناسند، نمی توان مبادلات اقتصادی و تجاری در سطح بین المللی انجام داد.
رئیس دولت دوازدهم برای اینکه بتواند در چهار سال آینده در زمینه های اقتصادی به رشد قابل توجه ای دست یابد و به رشد و رونق کسب و کار یاری رساند و اقتصاد فعلی را از وضعیت رکود خارج کند، نیاز به همراهی همه اعضای کابینه دولت دارد تا به اتفاق بتوانند به موفقیت هایی در زمینه های امنیت های سیاسی-اقتصادی، سرمایه گذاری خارجی، سرمایه گذاری داخلی، رونق صنعت ساختمان، افزایش تولیدات کشاورزی، افزایش سهم صادرات ملی و رشد محصولات نفت و پتروشیمی دست پیدا کنند.
این را فراموش نکنیم که رکود اقتصادی حاکم بر اقتصاد ایران صرفا نتیجه سیاست های تیم اقتصادی دولت نیست بلکه مجموعه ای از عوامل مانند زنجیر به هم تنیده شده، تا چنین اتفاق نامبارکی در عرصه اقتصاد ایران رخ دهد، بنابراین نباید خود را با تغییر صوری وزرا خوشدل کنیم که راه برای رونق آفرینی فراهم شده است. برای رونق آفرینی باید بسترهای متعددی مانند امنیت سیاسی و اقتصادی، تغییر سیستم های نظام آموزشی، ایجاد سرمایه های اجتماعی، تغییر قوانین دست و پا گیر کسب و کار، وفاق و اتحاد ملی، تدوین استراتژی جدید سیاست خارجی و. . . فراهم شود تا دولت بتواند در پایان دوره چهار ساله دوم، کارنامه قابل قبولی از خود به جا بگذارد.
امروز همه نگاه ها به رئیس دولت دوازدهم و مجلس شورای اسلامی است تا با همدلی و همراهی هم بتوانند وزرایی را انتخاب کنند که در چهار سال آینده در ایجاد رونق اقتصادی نقشی موثر از خود به جا گذارند.
کارشناس اقتصادی