در سال تولید و اشتغال یکی از وظایف و کارکرد دولت، ایجاد اشتغال برای همه اقشار جامعه است تا امکانی برای بهبود وضعیت معیشت مردم فراهم شود. معاون امور تعاون وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی، تحقق طرح روستا- تعاون را مقدمه ای برای اشتغال زایی در ایران اسلامی دانست زیرا یکی از پایگاه های فعال برای ظرفیت های تولیدی و اشتغالی، روستا ها هستند که در صورت تقویت ظرفیت های شغلی، علاوه بر ایجاد اشتغال به رفع فقر و محرومیت از چهره روستا ها و پیشگیری از مهاجرت بی رویه روستاییان به شهر ها منجر می شود.
طبعا حاشیه نشینی موجب بروز هزینه های تحمیلی بسیاری به شهر ها می شود. طبق طرح روستا- تعاون هر روستا که دارای چندین ظرفیت اسمی در بخش کشاورزی و دامداری، پرورش ماهی یا تولید زنبور عسل یا بخش های مرتبط با صنعت، معدن و قالیبافی باشد، مورد مطالعه قرار می گیرد، ولی اگر روستا حول یک محصول فعالیت داشته باشد، تعاونی پشتیبان توسعه یک محصول تشکیل خواهد شد.
حتی کلانتری، معاونت تعاون وزارت کار تولید زعفران، زرشک و عناب را از محصولات پر مزیت در روستا ها دانست، چرا که در این طرح امکان تولید چند کالا نیز وجود دارد و تعاونی ها با هدف چندین محصول نیز تشکیل می شوند و تامین مواد اولیه در کنار فروش و بازاریابی تعاونی های توسعه روستایی با مشارکت اهالی روستا تشکیل می شود تا ظرفیت های روستا وارد عرصه خدمات و تولید شود.
طرح روستا-تعاون معاونت تعاون وزارت کار می تواند اتفاق های مبارکی را در بخش تولید و اشتغال زایی به وجود بیاورد و بسیاری از نابسامانی های حوزه کار و تولید را سر و سامان دهد.
در این طرح می توان به گردشگری به عنوان یک بستر مناسب برای تولید و درآمدزایی روستایی نگاه کرد. ایجاد فرصت های بومگردی، فرصت مناسبی برای ایجاد تعاونی هایی در راستای خدمات گردشگری و اقامت است و مردم می توانند با سفر به این روستا ها با آداب و رسوم مردم نقاط مختلف کشور آشنا شوند، البته در سال های گذشته تعاونی های توسعه روستایی به موفقیت دست یافته اند، اما گستردگی بالایی نداشتند.
طبق اظهارات معاون امور تعاون وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی قرار است با مشارکت تمامی استان ها، ۱۰۰۰ تعاونی در ۱۰۰۰ روستا ایجاد شود و ظرفیت های اشتغال زایی در نقاط مختف را مهیا سازد و با توجه به اینکه همه مسئولان دولتی در نظر دارند نقشی در تولید و اشتغال داشته باشند، همراهی بخش های دولتی و خصوصی با طرح روستا- تعاون می تواند راهگشای بن بست تولید و اشتغال باشد.
البته این طرح از جهات مختلف دارای اهمیت است. معاونت تعاون در نظر دارد فرهنگ کار جمعی را با برنامه های فرهنگی و آموزشی در میان جوامع روستایی تقویت کند تا مردم روستا ها بپذیرند سرمایه خود را در اختیار هیأت مدیره انتخابی قرار دهند و به نظر می رسد برنامه ریزی های پیش رو، در نخستین قدم مردم را نسبت به ضرورت ایجاد تعاونی آشنا سازد تا مانعی بر سر راه تلقی نشود.
بی تردید هر طرحی نیاز به تأمین منابع مالی دارد که طرح روستا- تعاون نیز از این امر مستثنی نیست، البته معاونت تعاون بر این اعتقاد است که بخشی از منابع از آورده های کوچک مردم مهیا شود و بخشی از تسهیلات نیز از محل صندوق کارآفرینی امید تأمین و بخشی دیگر از منابع نیز از بانک کارآفرینی برداشت خواهد شود.
البته براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی، 1.5میلیارد دلار به صورت ریالی صرف اشتغال زایی در روستا ها می شود که معاونت تعاون وزارت کار باید بهترین بهره برداری را از این منابع داشته باشد.
نخستین طرح روستا تعاون در راستای اقتصاد مقاومتی در روستای «مافی کندی» از توابع بخش مرکزی دهستان «کره سنی» شهرستان سلماس به ثمر رسید.
روستای «مافی کندی» در فاصله 23 کیلومتری شهرستان سلماس واقع شده و اکثر اهالی در کنار فعالیت مجسمه سازی به کشاورزی نیز مشغولند.
شرکت تعاونی تأمین نیاز مجسمه سازان الماس مافی کندی سلماس، تهیه مواد اولیه کالاها، خدمات، وسایل، ابزار و دیگر نیازمندی های اعضای شرکت را از داخل یا خارج از کشور با رعایت مقررات قانونی و عرضه آنها بر عهده دارد. مرکز اصلی شرکت، روستای مافی کندی شهرستان سلماس است.
طرح روستا- تعاون، یکی از طرح های ارزشمندی است که در صورت تأمین منابع مالی می تواند برای کارآفرینی بسیار ثمربخش باشد. شاید در نگاه اول باید از مزیت یکجانشینی خانواده های روستایی در روستا یاد کرد. همچنین در این طرح والدین نقش مؤثری در تربیت فرزندان خود داشته و نظارت کامل بر فرزندان دارند.
با اجرای درست طرح روستا-تعاون افراد بیکار صاحب کار می شوند و اهالی روستا دنبال کالای قاچاق نمی روند و اگر بخواهیم به صورت آماری به نتایج ثمربخش این طرح نو بپردازیم، باید اندکی صبر کنیم تا این طرح در کلیه روستاهای ایران اجرایی شود و تأثیر خود را بر رشد تولید و کاهش بیکاری نشان دهد.
کارشناس اقتصادی