همانطور که پیش بینی می شد، شاخص کل بورس تهران بی اعتنا به حملات تروریستی آخر هفته گذشته، روند متعادل و صعودی خود را از ساعات ابتدایی معاملات اولین روز هفته آغاز کرد. بر این اساس شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در جریان معاملات اولین روز هفته ۹۷ واحد رشد کرد و در ارتفاع 79 هزار و 855 واحد قرار گرفت.
بیشترین تاثیر مثبت بر رشد دماسنج بازار سهام در روز گذشته به نام نمادهای صنایع پتروشیمی خلیج فارس، آسان پرداخت پرشین و گروه مپنا شد و در مقابل نمادهای معاملاتی گسترش نفت و گاز پارسیان، مخابرات ایران و پالایش نفت تهران با افت خود مانع افزایش بیشتر شاخص کل شدند.
حمایت حقوقی ها از شاخص کل
بورس تهران روز گذشته شاهد حمایت شرکت های حقوقی از شاخص کل بود و دماسنج بازار سهام با همین حمایت ها توانست تغییر جهت داده و در شیب صعودی قرار بگیرد. هر چند این صعود کم عمق بود و کاهش ارزش معاملات باعث شد تا همچنان سهام داران حقیقی بدون هیچ ریسکی بیشتر نظاره گر معاملات باشند. با این حال در اولین روز معاملاتی هفته در گروه ساختمانی ها، عمران و توسعه شاهد با اقبال خریداران حقیقی در سقف کامل قیمت ها در حالی به کارخود پایان داد که افزایش عرضه سهام نتوانست به شکل گیری صف خرید پرحجم در این نماد معاملاتی بینجامد.
از نکات قابل توجه بازار اینکه تابلوی معاملات بورس تهران با وجود حضور شرکت های بزرگ و برخوردار از شفافیت بالا، کم تر مورد توجه معامله گران قرار دارد و اکثر فعالان بازار سهام ترجیح می دهند در بازار شرکت های کوچک فرابورسی به معامله بپردازند. بدین ترتیب نگاه سرمایه گذاران عمدتا به تحرکات صعودی در تک سهم ها معطوف شده و سفته بازان بسیاری نیز جذب سرمایه گذاری در 122 شرکت بازار پایه فرابورس شده اند. در نتیجه با فقدان نشانه های رشد بنیادی بازار سهام، به نظر میرسد فضای صبر و انتظار باز هم توصیف کننده وضعیت بورس تهران در کوتاه مدت باشد.
رشد دو واحدی آیفکس
معاملات فرابورس ایران در نخستین روز معاملاتی هفته جاری با دادوستد 224 میلیون ورقه بهادار به ارزش یک هزار و 174 میلیارد ریال دنبال شد. این میزان معامله که در حدود 28 هزار دفعه مبادلاتی صورت گرفت با افزایش دو واحدی آیفکس و صعود آن تا ارتفاع 903 واحدی نیز همراه شد. در معاملات روز شنبه 20 خردادماه حجم و ارزش معاملات در مجموع بازارهای اول و دوم به حدود 100 میلیون سهم به ارزش بیش از 244 میلیارد ریال رسید.
بازگشایی 7 نماد و حق تقدم نماد معاملاتی در کنار توقف نماد شرکت توسعه حمل و نقل ريلی پارسيان نیز از دیگر رخدادهای بازار فرابورس است که در نتیجه آن نماد معاملاتي شرکت شيرين دارو و حق تقدم خريد سهام شركت مذکور، شرکت توليدي قند شيروان، قوچان و بجنورد و حق تقدم آن، شركت پتروشيمی خراسان، شرکت کی بی سی و شركت توليدی و خدمات صنايع نسوز توکا در جریان بازار بازگشایی شدند.
در مقابل نیز نماد شرکت توسعه حمل و نقل ریلی پارسیان جهت برگزاري مجمع عمومي فوق العاده صاحبان سهام در پايان معاملات متوقف شد. نماد شرکت عمران و توسعه شاهد با نماد «ثعمرا» روز گذشته با معامله 35 میلیون سهم به ارزش بیش از 65 میلیارد ریال در صدر این دو بازار ایستاد و بالاترین حجم و ارزش معاملاتی را از آن خود کرد. رشد دو واحدی آیفکس نیز در حالی رقم خورد که تاثیر مثبت از جانب برخی نمادهای پالایشی، پتروشیمی و فلزات اساسی عامل آن بود. به این ترتیب نمادهای «زاگرس»، «هرمز»، «شاوان» و «شپاس» تا سقف حداکثر 0.5 واحد تاثیر مثبت بر این نماگر بازار داشتند و در مقابل تاثیر منفی از طرف نمادهای «اپرداز» و «شراز» مانع از رشد بیشتر شاخص کل فرابورس شد.
صدر نشینی صندوق سرمایه گذاری آرمان آتی کوثر
نگاهی به معاملات صورت گرفته در تابلوی اوراق تسهیلات مسکن نیز حاکی از آن است در حالی بیش از 97 هزار ورقه تسه به ارزش بیش از 73 میلیارد ریال در این تابلو معامله شده که قیمت آن ها نیز در بازه 748 تا 768 هزار ریال نوسان داشته است. بالاترین قیمت این اوراق به تسه اردیبهشت 96 و کمترین قیمت آن به تسه بهمن ماه 95 اختصاص داشت.
اسناد خزانه اسلامی مرحله یازدهم با معامله 116 هزار ورقه به ارزش افزون بر 107 میلیارد ریال، بیشترین حجم و ارزش معاملات را در بازار اوراق با درآمد ثبات به خود اختصاص داد. روز گذشته در این بازار سرمایه گذاران شاهد معامله 615 هزار ورقه به ارزش 597 میلیاد ریال بودند. در نهایت در میان صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله صندوق سرمایه گذاری آرمان آتی کوثر در صدر ایستاد و در مجموع ETFها به میزان 9.6 میلیون ورقه به ارزش بیش از 69 میلیارد ریال دادوستد شدند.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com