هیجان ایجاد شده پس از وقوع حوادث تروریستی در تهران، شاخص کل بورس را منفی کرد به طوری که نماگر بورس اوراق بهادار تهران با افت 535 واحدی تا جایگاه 79 هزار و 758 واحدی افت داشت. بدین ترتیب روند خنثی و راکد معاملات روز گذشته بورس تهران پس از انتشار اخبار مبنی بر وقوع حوادث تروریستی در مجلس و حرم امام (ره)، روندی ریزشی را در پیش گرفت.
اگرچه اکثر کارشناسان بازار سهام، این شوک را مقطعی و گذرا می دانند، اما فضای منفی ایجاد شده، باعث ایجاد صف های فروش و عرضه در بازار سهام شد. هر چند امنیت حاکم بر جامعه یکی از مواردی است که بر تصمیم گیری سرمایه گذاران برای ورود و خروج از بازار سهام موثر است اما هیجان زدگی نیز یکی از آفت های همیشگی بازار سهام بوده که معاملات بورس را تحت تاثیر خود قرار داده است.
در عین حال باید در نظر داشت افرادی که در صف های هیجانی فروش سهام قرار گرفتند و روز گذشته اقدام به فروش سهام خود بدون هیچ دلیلی کردند، به زودی از این کار خود پشیمان می شوند و در زمره متضررین بورس قرار می گیرند. بیشترین تاثیر از شوک حاصل از حملات تروریستی بر معامله گران حقیقی هیجان زده بود تا در اغلب نمادهای معاملاتی به دنبال واگذاری سهام خود باشند. هر چند در این زمینه حقوقی ها اغلب نظاره گر اوضاع موجود بودند، اما عرضه سهام در برخی گروه های ارزنده از جمله گروه های انفورماتیک یا دانش بنیان، فرصتی برای جمع آوری بی سروصدای سهام برای برخی معامله گران شد.
همچنین در پی افزایش تنش ها در برخی از کشورهای منطقه و حوزه خلیج فارس از یک سو و عواملی منفی نظیر اقدامات تروریستی در انگلیس و برخی از کشورها از سویی دیگر، شاهد کاهش نسبی بهای مواد اولیه کامودیتی ها در بازارهای جهانی و بورس های منطقه ای بودیم. در این میان، ماه رمضان به رکود حاکم بر بازارهای مالی و کالایی ایران عمق بیشتری داده و شاهد کاهش تدریجی شاخص ها و سطح عمومی قیمت ها طی روزها و هفته های اخیر هستیم.
این در حالی است که فعالان حقوقی بازار سهام با خریدهای گسترده خود به حمایت از بازار سهام پرداخته و مانع افت بیشتر شاخص کل طی روزهای اخیر شده اند. بر این اساس بازار سهام در حالی با روند رکودی به کار خود در هفته جاری پایان داد که به نظر می رسد در هفته آینده با معاملاتی متعادل و بازگشت به جریان عادی معاملات همراه باشد.
قرمزپوشی اکثر نمادهای بورسی
در آخرین روز معاملاتی هفته نماد صنایع پتروشیمی خلیج فارس با ۵۳ واحد تاثیر منفی روی دماسنج بازار سهام بیشترین نقش را در نوسانات نزولی شاخص کل داشت. پس از آن نمادهای گروه مپنا، معدنی و صنعتی گل گهر و آسان پرداخت پرشین بیشترین نقش نزولی را در بازار سهام داشتند. در بازار سراسر قرمزپوش روز گذشته، گروه استخراج کانه های فلزی به جز در دو نماد به صورت یک دست افت کردند.
همچنین اکثریت قریب به اتفاق نماد محصولات شیمیایی با افت در قیمت پایانی و قیمت آخرین معامله روبه رو شدند، همچنین خودرویی ها نیز به جز در دو نماد یک دست قرمز رنگ شدند و نمادهای پارس خودرو، زامیاد، ایران خودرو دیزل و سایپا آذین بیش از 3درصد افت در قیمت پایانی را تجربه کردند. حتی قندی ها نیز روز گذشته هم جهت با شرایط کلی بازار یک دست هم در قیمت پایانی و هم در قیمت آخرین معامله، افت قابل توجهی را تجربه کردند که تعدادی از نمادهای این گروه با صف فروش همراه شد.
رصد معاملات درون گروهی
روز گذشته در بازار دوم بورس تهران که به معاملات درون گروهی سهامداران عمده اختصاص دارد، اندکی بیش از 37 میلیون سهم ایران ترانسفو به ارزش بیش از 21 میلیارد تومان و همچنین بیش از 52 میلیون حق تقدم سهام این شرکت به ارزش بیش از 21 میلیارد تومان از سوی سهامدار عمده این شرکت بازارگردانی شد. همچنین کمتر از 12 میلیون سهم بیمه آرمان به ارزش کمتر از 1.5میلیارد تومان با معاملات درون گروهی از سوی سهامدار عمده مواجه شد.
در گروه بهمن اما معاملات انتقالی میان سهامداران عمده به جابه جایی 11 میلیون سهم به ارزش بیش از 2 میلیارد تومان منتهی شد. همچنین اندکی بیش از 6 میلیون سهم گروه مپنا به ارزش بیش از 4.5 میلیارد تومان با معاملات انتقالی میان سهامداران عمده این سهم روبه رو بود.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@yahoo.com