شاخص کل بورس نخستین روز هفته را با اعلام نتایج اولیه انتخابات و پیشتازی حسن روحانی جهشی آغاز کرد و در پایان معاملات و مشخص شدن ادامه کار دولتمردان فعلی با 733 واحد رشد، به ارتفاع 81 هزار و 77 واحدی صعود کرد. از نکات قابل توجه رشد شاخص کل واکنش سریع فعالان بازار سهام به نتایج انتخابات بود.
چنان که طی 20دقیقه اول معاملات، شاخص کل بورس با جهش 657 واحدی روبه رو و وارد کانال 81 هزار واحدی شد تا نشانه ای باشد از رضایت فعالان بازار سهام نسبت به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری. در عین حال یکی از عوامل رشد چشمگیر شاخص کل در روز گذشته خوش بینی فعالان بازار سهام نسبت به آینده توافقات ایران و قدرت های جهان در دولت روحانی است که همین مسئله دماسنج بازار بورس را تا کانال ۸۱ هزار واحدی بالا کشید.
در جریان انتخابات ریاست جمهوری ایران نگرانی ها از سیاست های دولت آینده نسبت به توافقات ایران با گروه موسوم به ۱+۵ باعث شده بود نگرانی هایی در رابطه با به خطر افتادن برجام که بسیاری از صنایع بورسی به آن وابسته اند به وجود آید، اما با مشخص شدن نتایج انتخابات ریاست جمهوری این نگرانی ها برطرف شده و فعالان بازار سهام ایران امیدوارانه به دادوستد پرداختند.
همه شاخص های بورسی مثبت شدند
از ابتدای شنیده شدن خبرها از پیروزی حسن روحانی بسیاری از گروه های بورسی از جمله خودرویی ها، فلزات اساسی، دارویی ها، مواد غذایی و بانکی ها با روند رو به رشدی مواجه شدند. شرایط فوق سبب شد همه شاخص های بورسی مثبت باشند. چنان که شاخص قیمت (وزنی - ارزشی) که در آن ارزش سهام شرکت های بزرگ اثر بیشتری بر شاخص می گذارد، به میزان 251 واحد رشد کرد و شاخص کل (هم وزن) که در آن تفاوتی میان شرکت های بزرگ و کوچک در محاسبه شاخص کل وجود ندارد، با رشد 251 واحدی رو به رو شد.
شاخص قیمت (هم وزن) که بیانگر سطح عمومی قیمت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس است، 197 واحد رشد داشت و شاخص آزاد شناور که بیانگر آن بخش از سهام شرکت هاست که قابل معامله در بورس باشد، 968 واحد صعود کرد. همچنین شاخص بازار اول که به شرکت هایی اختصاص دارد که از نظر سرمایه، سود آوری و درصد سهام آزاد شناور، شرایط بهتری دارند، با رشد 373 واحدی رو به رو شدند و بازار دوم 2401 واحد رشد را به ثبت رساند.
معاملاتی متعادل در شیب صعودی
روز شنبه نمادهای صنایع پتروشیمی خلیج فارس، سایپا، پالایش نفت بندرعباس، ایران خودرو، پالایش نفت تهران، گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان و آسان پرداخت پرشین بیشترین اثر مثبت را بر شاخص کل بورس داشتند. این در حالی است که نماد معاملاتی سه شرکت ملی صنایع مس ایران، پتروشیمی پردیس و توسعه معادن و فلزات با افت خود مانع از رشد بیشتر شاخص کل شدند. روز گذشته در گروه خودرویی ها با وجود تداوم عرضه سهام از سوی معامله گران اغلب حقیقی این گروه با اقبال خریداران سهام به پشتوانه حضور حقوقی ها مواجه شد.
در گروه پالایشی ها نیز در حالی معاملاتی متعادل در شیب صعودی قیمت ها دنبال شد که حجم معاملات سهام چندان چشمگیر نبود. در میانه معاملات در حالی عرضه های تدریجی سهام از سوی معامله گران اغلب حقیقی ادامه داشت که حمایت سهامدار عمده هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس در بسته شدن قیمت پایانی این سهم روی 2.5 درصد مثبت باعث شد شاخص کل بورس روی پله 81 هزار واحدی همچنان بایستد.
روز شنبه بازار سهام بازاری متعادل و پرتقاضا بود که با وجود تداوم تدریجی عرضه سهام از سوی معامله گران اغلب حقیقی در شیب صعودی به کار خود پایان داد؛ بازاری که در آستانه فصل مجامع و همچنین آغاز ماه رمضان به دنبال امیدهای تازه برای ترسیم چشم انداز اقتصاد سیاسی ایران براساس برنامه های رئیس جمهور دولت دوازدهم است.
رشد 11 واحدی آیفکس
مبادلات فرابورس نیز در نخستین روز معاملاتی این هفته با رشد نسبی حجم و ارزش معاملات رو به رو شد و افزون بر 243 میلیون ورقه به ارزش 2 هزار و 57 میلیارد ریال در بازارهای فرابورس مبادله شد. نمادهای پتروشیمی مارون، پالایش نفت لاوان، فولاد هرمزگان جنوب، تولید برق عسلویه مپنا و گروه سرمایه گذاری میراث فرهنگی بیشترین اثر مثبت را بر شاخص کل فرابورس داشتند. رشد این نمادها سبب شد تا شاخص کل فرابورس (آیفکس) 11 واحد رشد کند و در ارتفاع 927 واحدی بایستد.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@yahoo.com