شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز سه شنبه 26 اردیبهشت ماه 96 با افزایش 171 واحدی به رقم 80 هزار و 129 واحد رسید. در دادوستدهای روز سه شنبه شاخص بورس پس از استراحتی کوتاه، دوباره در مدار رشد قرار گرفت. چنان که همه هفت شاخص بورس تهران صعودی بودند.
نمادهای پالایش نفت بندرعباس، گروه پتروشیمی ایرانیان، سایپا، ارتباطات سیار، آسان پرداخت پرشین و گسترش نفت و گاز پارسیان با بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص رشد این متغیر را رقم زدند. این در حالی بود که گروه مپنا بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل ثبت کرد. همچنین گروه های خودرو، شیمیایی و بانک ها با بیشترین حجم و ارزش معاملات در صدر برترین گروه های صنعت قرار گرفتند.
با گروه های بازار سهام
در چهارمین روز دادوستدهای بورس تهران در این هفته خودرویی ها و قندی ها همپای هم رشد کردند اما تعداد زیادی از نمادهای گروه فلزات اساسی با روند کاهشی همراه شدند. بدین ترتیب روز گذشته در گروه خودرو نسبت به روزهای گذشته قبل قیمت پایانی بیشتری را شاهد بودیم. به طوری که در این گروه اکثریت نمادها با رشد اندکی در قیمت پایانی و قیمت آخرین معامله مواجه شدند. اما در گروه فلزات اساسی وضع کمی متفاوت بود. در این گروه تعداد زیادی از نمادها شاهد روند کاهشی در قیمت پایانی بودند و تعداد اندکی هم مقدار کمی رشد کردند.
قندی ها نیز شرایط کاملا متفاوتی را تجربه کردند و همگی به صورت یکدست در قیمت پایانی رشد کردند و چندین نماد دراین گروه بیش از 3 درصد با افزایش در قیمت پایانی مواجه شدند. همچنین در گروه فرآورده های نفتی، کوک و سوخت هسته ای تمامی نمادها به جز یک نماد به صورت یکدست در قیمت پایانی رشد اندکی را نشان دادند.
در این بین حقوقی های سنتی بازار همچنان در گروه خودرویی ها با پیش رانی سایپا و پالایشی ها در کنار هلدینگ های سرمایه گذاری گروه پتروشیمی از طریق بازارگردانی محدود چراغ بورس را روشن نگه داشته اند. باید در نظر داشت آنچه برای معامله گران کم تعداد بازار سهام به ایجاد انگیزه برای حضور در بازار شده، فراهم شدن زمینه سفته بازی در شرکت های کوچک و همچنین بازار پایه فرابورس بوده است. در بازارهای فرابورس ایران هم با معامله 314 میلیون ورقه به ارزش 109 میلیارد تومان در 21 هزار نوبت، آیفکس 1.1 واحد رشد کرد و در ارتفاع 916 واحدی قرار گرفت.
جدال معامله گران ریسک پذیر و ریسک گریز
این روزها همگام با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری، این مولفه سیاسی بیش از پیش بر معاملات بازار سهام اثرگذار بوده و در این شرایط برخی از سهامداران ترجیح می دهند در شرایط کنونی بازار سهام، اقدام به فروش و نقد کردن سهام خود کنند تا بتوانند ریسک ناشی از انتخابات را کاهش دهند. از سوی دیگر برخی از معامله گران که ریسک پذیر هستند این روزها از فرصت استفاده می کنند و با خرید سهام، منتظر مشخص شدن نتیجه انتخابات و تاثیر مثبت آن بر بازار سهام هستند.
با این حال معامله گران بورس تهران این روزها در حالی شاهد معاملات درون گروهی حقوقی های اغلب وابسته به نهادهای عمومی در بازار نقدی سهام هستند که حجم واقعی معاملات سهام در آستانه انتخابات جمعه هفته جاری به کمترین حد خود رسیده است و اغلب سهامداران حقیقی ترجیح می دهند نظاره گر باشند. بر این اساس انگیزه اغلب معامله گران بازار سهام برای نقد شدن تا قبل از انتخابات باعث شده انگیزه فروش بر خرید سهام همچنان چیرگی داشته باشد.
گرچه باید در نظر داشت در همه جای دنیا به سبب ابهامات و نگرانی هایی که از تغییر در قوه مجریه در زمان انتخابات ریاست جمهوری وجود دارد و با توجه به اینکه آرایش تیم اقتصادی دولت جدید نیز مشخص نیست، همواره بازارهای مالی از جمله بازار سهام آن کشورها با افت سنگین و عدم تصمیم گیری مشارکت کنندگان آن روبه رو می شود.ولی در بازار سهام ایران و از ابتدای سال جاری که تنور انتخابات و رقابت نامزدها تشدید یافته، نه تنها شاهد افول و افت شاخص ها و سطح عمومی قیمت ها در بورس به طور کلی نیستیم، بلکه شاخص کل از مدار 76 واحد در ابتدای سال، اینک به ارتفاع 80 هزار واحدی صعود کرده است.
ارتباط با نویسنده : sadrolgharavi@yahoo.com