روز دوشنبه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با ۵.۵۲ واحد افت تا رقم ۷۹ هزار و ۹۵۷واحد کاهش یافت. در معاملات روز گذشته نماد پالایش نفت اصفهان با ۲۰ واحد تأثیر مثبت سعی کرد تا اجازه ندهد بیش از این شاخص کل افت کند. در این نماد حقوقی ها بیش از ۸۱ واحد از خریدها را بر عهده داشتند و حقیقی ها بیش از ۹۴ درصد از عرضه ها را بر عهده گرفتند. پس از این نماد مخابرات ایران، سرمایه گذاری البرز و بانک ملت بیشترین تأثیر مثبت را روی نماگر بازار گذاشتند.
در طرف مقابل نماد گروه مپنا با ۱۶ واحد تأثیر منفی روی شاخص کل بیشترین اثر را روی نوسانات نزولی شاخص کل بازار سهام داشت. پس از آن سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین، فولاد آلیاژ ایران و ملی صنایع مس ایران بیشترین تأثیر را در نوسانات کاهشی شاخص کل داشتند. در بازارهای فرابورس ایران هم با معامله 201 میلیون ورقه به ارزش 89 میلیارد تومان در 24 هزار نوبت، آیفکس 1.9 واحد افت کرد و در ارتفاع 915 واحد قرار گرفت.
با گروه های بازار سهام
روز گذشته در گروه قند به جز معدود نمادهایی باقی نمادها با روند کاهشی در قیمت آخرین معامله و قیمت پایانی مواجه شدند و در گروه سیمانی ها تقریباً نیمی از نمادها با روند کاهشی در قیمت آخرین معامله مواجه شدند. اما دارویی ها روند نسبتا بهتری داشتند و تعداد کمتری از نمادهای آنها شاهد ریزش قیمت سهم بودند. علاوه بر این تعداد زیادی از خودرویی ها در قیمت آخرین معامله روند نزولی را نشان دادند که از جمله آنها می توان به نمادهای پارس خودرو، زامیاد و ایران خودرو دیزل اشاره کرد، هر چند که تعدادی از نمادهای این گروه نیز با روند افزایشی در قیمت پایانی مواجه شدند.
چیرگی فروشندگان حقیقی
افت روزهای اخیر بازار سهام در شرایطی اتفاق افتاد که در هفته های گذشته دماسنج بازار سهام روند رو به رشدی را طی کرد و توانست کانال ۸۰ هزار واحدی را رد کند. اما چند روز مانده به دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران شاخص کل بازده نقدی و قیمتی روند کاهشی را در پیش گرفته است. بدین ترتیب در حالی دماسنج بازار سهام ایران از کانال ۸۰ هزار واحدی پایین می رود که در هفته های گذشته جو انتخاباتی روی بورس تهران تأثیر گذاشته و توانسته بود شاخص کل را بالای کانال ۸۰ هزار واحدی ببرد.
این روند طی روزهای گذشته معکوس شده و دماسنج بازار سهام را تا کانال 79 هزار واحدی پایین آورده است. بر این اساس بورس تهران در حالی معاملات کم حجم را در اغلب نمادهای معاملاتی نظاره گر بود که با افزایش معاملات درون گروهی و کد به کد حقوقی ها و شرکت های سرمایه گذاری در کنار فعال شدن بازار گردان ها در گروه های شاخص ساز بازار، در نهایت اغلب معاملات سهام در محدوده صفر تابلو نوسان کرد.
این در حالی است که به نظر می رسد با پایان اصلاح قیمت ها در گروه های پیشرو بازار سیگنال خرید برای معامله گران کوتاه مدت نگر دوباره ایجاد شده است. از سوی دیگر انگیزه نقد کردن بازدهی های به دست آمده در هفته های اخیر در کنار مبهم بودن چشم انداز بازار پس از انتخابات ریاست جمهوری در کنار تداوم کمبود نقدینگی در کلیت معاملات بازار سهام باعث شده تا همچنان فروشندگان اغلب حقیقی بازار در برابر خریداران چیرگی داشته باشند.
تحلیل های انتخاباتی معامله گران بورسی
بسیاری از فعالان بازار سهام معتقدند که در صورت انتخاب مجدد حسن روحانی به ریاست جمهوری ایران، شاهد اقبال بازار و حتی صف های خرید در اکثر نمادهای حاضر در بازار از جمله سهام خودروسازان خواهیم بود. این تحلیلگران بر این اعتقادند که با انتخاب حسن روحانی، شاهد عبور قیمت ارزها و دلار از سطح 4هزار تومان نخواهیم بود ولی این گمانه زنی در میان برخی از فعالان بازار سهام نیز وجود دارد که به غیر از حسن روحانی هر شخص دیگری بر مسند ریاست جمهوری تکیه زند، شاهد افت سنگین ارزش ریال کشور و عبور سریع قیمت دلار از مرز 5هزار تومان خواهیم بود.
البته همه اینها تعبیرات و تحلیل های کارشناسان مختلف با طرز فکرهای مختلف است و به نظر می رسد نتایج انتخابات و روی کار آمدن رئیس جمهور جدید، کلیه معادلات و اوضاع سیاسی و اقتصادی کشور و منطقه را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@yahoo.com