در پایان معاملات هفته منتهی به ۲۰ اردیبهشت ماه ۹۶، شاخص کل با ۱۵۸ واحد افزایش نسبت به هفته قبل، به رقم ۸۰۱۲۷ واحد رسید. صعود به کانال 80 هزار واحدی در شرایطی رقم خورده است که به نظر می رسد بورس تهران فاز اصلاحی و استراحت خود را به پایان برده و با اتمام این فرآیند، شاهد هجوم خریداران و طرفداران رشد بازار به مواضع عرضه کنندگان بازار سهام بودیم که در نهایت به فتح کانال 80 هزار واحدی و موفقیت آمیز بودن عملیات خریداران و سرمایه گذاران در این بخش از فعالیت های اقتصادی منجر شد.
از سوی دیگر و از ابتدای سال جاری و با افزایش امیدواری ها نسبت به بهبود وضعیت اقتصادی کشور در سال جاری، طیف وسیعی از مردم و صاحبان سرمایه به سوی بورس تهران هجوم آورده و با خرید سهام شرکت ها، به ایجاد رونق و خروج از رکود در بازار سهام کشور یاری رسانده اند. در عین حال کمتر از یک هفته به انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده و همگام با گرم شدن تنور انتخابات شاهد گمانه زنی های مختلفی در بازار سهام هستیم.
در این بین خریداران سهام در روزهای منتهی به پایان اردیبهشت ماه با نگاهی مثبت به آینده بازار، تداوم روند فعلی را پیش بینی می کنند و فروشندگان سهام در روزهای اخیر، به دنبال تغییر رئیس دولت آینده هستند. گرچه تا این جای کار زور خریداران سهام به فروشندگان آن چربیده است و انتظار رونق برای هفته پیش رو، می تواند منطقی باشد.
رشد 198 درصدی ارزش معاملات
در معاملات هفته گذشته، شاخص بازار اول با ۳۲۰ واحد افزایش به رقم ۵۵۷۲۵ واحد بالغ شد و شاخص بازار دوم با ۸۴۹ واحد کاهش عدد ۱۷۶۹۰۴ واحد را تجربه کرد و به ترتیب با ۶/0درصد افزایش و ۵/0 درصد کاهش نسبت به هفته قبل مواجه شدند. در پنج روز کاری چهارمین هفته سال ۹۶، ارزش کل معاملات اوراق بهادار به ۳۵۶۱۳ میلیارد ریال بالغ شد که نسبت به هفته قبل ۱۹۸ درصد افزایش یافته است.
در ضمن تعداد ۱۰۵۰۳ میلیون انواع اوراق بهادار در بیش از ۳۶۱ هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب ۸۳ درصد افزایش و ۳ درصد کاهش را نسبت به هفته گذشته تجربه کرد. براین اساس تعداد ۳ میلیون ۴۰۰ هزار برگه اوراق بدهی به ارزش بیش از ۳۳۶۰ میلیارد ریال معامله شد. این درحالی است که تعداد ۱۲ میلیون واحد از صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس تهران به ارزش کل بیش از ۱۳۸ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب با ۲۳ درصد و ۲۶ درصد کاهش نسبت به هفته گذشته همراه شد.
محصولات کاغذی در صدر صنایع فرابورسی
سومین هفته معاملاتی فرابورس ایران در اردیبهشت ماه با ثبت دادوستد یک هزار و 560میلیون ورقه بهادار در 167 هزار دفعه صورت گرفت که ارزش این دادوستدها 7 هزار و 435میلیارد ریال بود. در هفته معاملاتی منتهی به 22 اردیبهشت ماه شاخص کل در آخرین روز کاری در سطح 924 واحدی ایستاد و یک درصد نسبت به روز انتهایی هفته پیشین افت کرد، اگرچه از ابتدای سال بازدهی آیفکس به 5.4 درصد رسید.
معاملات بازارهای فرابورس ایران نیز در حالی هفته پیش ادامه یافت که بهترین عملکرد در رشد حجم معاملات را به ترتیب بازارهای اول و شرکت های کوچک و متوسط کسب کردند. بازار SME همچنین تنها بازاری بود که با افزایش ارزش دادوستدها و تعداد دفعات معاملات در میان سایر بازارها روبه رو شد. در این بازار 200 میلیون سهم به ارزش 9 میلیارد ریال مورد مبادله قرار گرفت که در مقایسه با ارقام هفته پیشین به ترتیب افزایش 287، 170 و 300 درصدی حجم، ارزش و تعداد دفعات معاملات را نشان می داد.
در مجموع بازارهای اول و دوم نیز 818 میلیون سهم به ارزش 2 هزار و 453 میلیارد ریال مبادله شد که بازار اول با افزایش حجم اما با کاهش ارزش معاملات روبه رو شد. هفته قبل همچنین ارزش معاملات خرد بازار سهام شامل معاملات بازارهای اول، دوم، پایه، مشتقه و SME به 3 هزار و 209 میلیارد ریال رسیدکه گروه محصولات کاغذی با ارزش معاملاتی به میزان 349 میلیارد ریال، سهم 11 درصدی از ارزش کل معاملات را در اختیار گرفت و درصدر این بازار ایستاد.
گروه های «فلزات اساسی»، «محصولات غذایی و آشامیدنی به جز قند و شکر» و «انبوه سازی، املاک و مستغلات» در رده های دوم تا چهارم صنایعی که بالاترین ارزش معاملات را ثبت کردند، ایستادند. در بازار ابزارهای نوین مالی نیز در حالی معامله 18 میلیون ورقه به ارزش حدود 4 هزار میلیارد ریال ثبت شد که برخلاف اوراق بدهی و صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله، تنها اوراق گواهی تسهیلات مسکن بود که با افزایش حجم و ارزش معاملات همراه شد.
درج نماد شرکت سیمان سفید ارومیه در تابلوی رشد بازار شرکت های کوچک و متوسط و انجام عرضه عمده 28.4 درصد از اوراق اجاره شرکت واسط مالی در نماد «صایتل24» در بازار ابزارهای نوین مالی نیز مهم ترین رخدادهایی هستند که هفته پیش در فرابورس ایران رقم خوردند.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@yahoo.com