فیفا قرارداد جدیدی را با شرکت هواپیمایی قطر به عنوان حامی رسمی آن در جام جهانی 2018 در روسیه و 2022 در قطر ثبت کرده است. شرکت هواپیمایی قطر اعلام کرد که با کنفدراسیون جهانی فوتبال برای اسپانسری دو جام جهانی آینده یعنی در روسیه و قطر قرارداد امضا کرده است. مقدار این قرار داد هنوز مشخص نیست اما آنچه واضح است این است که این قرارداد یکی از بزرگ ترین قرارداد ها در حمایت از ورزش در سراسر جهان است.
این شرکت به طور رسمی یکی از حامیان مالی ارشد فیفا شد و در آینده قصد دارد کمک فراوانی به فدراسیون فوتبال جهان کند. برنامه های آتی که با حمایت مالی شرکت قطر ایرویز خواهد بود شامل جام کنفدراسیون ها در سال 2017، جام جهانی 2018 در روسیه، جام باشگاه های جهان، جام جهانی زنان در سال 2019 در فرانسه و جام جهانی 2022 در قطر خواهد بود.
به گفته یک منبع آگاه به مذاکرات، این قرارداد که بین فیفا و قطر ایرویز بسته شده است در زمان ریاست سپ پلاتر، رئیس سابق فیفا برای اعطای جام جهانی 2022 به قطر توافق شده بود، اما به دلایلی از جمله کند پیش رفتن ساخت و ساز و زیرساخت های جام جهانی بعدی در این کشور کوچک، قرارداد تاکنون رسمی نشده است. امضای این قرارداد مالی از طرف این شرکت هواپیمایی نفسی تازه به این سازمان بین المللی داده است.
فیفا در ماه نوامبر سال 2014 و پس از جام جهانی در برزیل، دو حامی مالی اصلی خود یعنی سونی و امارات را از دست داده بود که با این قرارداد جدید توانست سروسامانی به حال خود دهد. فیفا در سال 2015 بدترین شرایط خود را در تاریخ به دلیل بحران فساد -که توانسته بود زیان 369میلیون دلاری (347 میلیون یورو) بزند- تجربه کرده بود.
با وجود این هنوز هم انتظار فیفا از جام جهانی 2018 روسیه، سود خالص 100 میلیون دلاری است. جام جهانی تضمین کننده اکثر نیاز های درآمدی و مالی این سازمان است. برای رسیدن به این سود فیفا می تواند تنها با تکیه بر قرارداد حمایت پیشرو این شرکت ها به سود خالص حدود 100 میلیون دلاری برسد. بنابراین این شرکت در کنار آدیداس، کوکاکولا، هیوندای و ... جزو اسپانسرهای بزرگ فیفا در جام جهانی های پیش رو خواهند بود.
بحران فساد در فیفا
رسانه هندوراسی «ال ارالدو» گزارش داد که رئیس جمهور سابق هندوراس در جریان پرونده رشوه خواری در فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) دست داشته است. رئیس جمهور سابق هندوراس یکی از 42 شخص حقیقی و حقوقی متهم در جریان تحقیقات درباره پرونده رشوه خواری 200 میلیون دلاری در فیفا محسوب می شود.این مبلغ در ازای اعطای حق پخش تورنمنت ها و مسابقات فوتبال رد و بدل شده است. کایخاس از سال 1990 تا سال 1994 به عنوان رئیس جمهور هندوراس مشغول فعالیت بوده است.
وی به دریافت رشوه از سوی شرکت «مدیا ورد» (یکی از شرکت های وابسته به گروه تجاری ایماخن د اسپانیا) در ازای اعطای حق بازاریابی به این شرکت در جریان مسابقات جام جهانی فوتبال در سال 2014 در برزیل، سال 2018 در روسیه و سال 2022 در قطر متهم است. پرونده رشوه خواری در فیفا بزرگ ترین رسوایی در طول تاریخ 110 ساله این نهاد محسوب می شود و تاکنون گریبانگیر بسیاری از سران فیفا شده است.
دادگاه عالی سوییس ۱۳۰۰ صفحه گزارش رشوه و فساد مالی از طرف فیفا دریافت کرده که چهره های زیادی را در این ارگان بدنام کرده است. این صفحات نتیجه ۲۲ ماه تحقیق FBI و دادگاه های کشور سوییس است و نشان می دهد که چطور افراد حاضر در فیفا رشوه یا فساد مالی داشتند.
فیفا پس از ارسال این مدارک به ارگان های قضایی کشور سوییس اعلام کرده که بدنه این سازمان ۳۰ میلیون دلار خرج استخدام وکیل کرده است تا چهره خود را از گناهکار در این فساد به قربانی فساد تغییر دهد. ارسال این مدارک به دادگاه عالی سوییس یکی از برنامه های فیفا برای نشان دادن حسن نیت خود است. این گزارشات از طرف فیفا به وزارت دادگستری آمریکا ارسال شده است که حالا بعد از آمدن دونالد ترامپ، افراد جدید را بر سر کار می بیند. البته مایکل لاوبر، دادستان کشور سوییس همچنان در رأس این تحقیقات خواهد بود.
وی شدیداً مخالف سپ بلاتر و مرد دست راست او یعنی والکه بود. هر دوی این افراد در سال ۲۰۱۵ از کار برکنار شدند. پلیس سوییس قبلا حداقل ۱۷۲ مضمون را دستگیر کرده بود. طبق اسناد قبلی فاش شده، مسئولان فیفا به شکل های مختلف برای واگذاری امتیاز میزبانی جام های جهانی با شخصیت های مختلف مشغول فساد بودند و رشوه های کلانی در این زمینه دریافت کردند.