شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز یکشنبه با 36 واحد کاهش تا پله ۷۹ هزار و 660 واحدی عقب نشینی کرد. پس از روزها و هفته های متمادی که شاهد روند رو به رشد و صعودی در عرصه معاملات بورس تهران بودیم و شاخص کل نیز به عنوان نماگر بازار تا ایستگاه 80 هزار واحدی افزایش داشت، طی دو روز گذشته شاهد افت نسبی قیمت ها و افول لیدرهای بازار سهام بودیم. در این میان برخی از فعالان بازار سهام معتقدند شاخص کل نیز با اصلاح برای حرکتی دوباره در جهت سیر صعودی، نیاز به استراحت داشته است.
در گروه نفت و پالایشی، با کاهش قیمت نفت طی دو روز گذشته، اکثر نمادهای گروه در حالت تدافعی فرورفته و کاهش قیمت داشتند. گروه پتروشیمی نیز تحت تاثیر بهای محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی با کاهش قیمت همراه شد. در گروه معدنی و فولادی و سنگ آهنی نیز اوضاع به سامان نبود و متعاقب افت قابل توجه قیمت کامودیتی ها بالاخص سرب و روی، مس، فولاد و سنگ آهن نیز طی چند روز گذشته همراه با افت قیمت بوده است.
با این حال بسیاری از فعالان بازار سهام معتقدند رشد اخیر شاخص کل به دلیل بهبود بازارهای جهانی نبوده است و تنها دلیل رشد بورس از ابتدای سال جاری را در محرک های سیاسی جست وجو می کنند. چنان که در زمان صعود قیمت نمادهای بورسی قیمت های جهانی با شیب ملایمی در حال افت بودند. بنابراین در روزهای آینده این احتمال وجود دارد که حتی با افت قیمت های جهانی، ورود نقدینگی به بورس و رشد قیمت ها ادامه یابد.
تغییر مسیر نمادهای بورسی
در دومین روز معاملاتی هفته، بورس تهران با رشد خریداران در نمادهای خودرویی با پیشتازی نماد سایپا مواجه شد. روز گذشته نماد سایپا با رشد حدود 2 درصدی قیمت پایانی تاثیر 22 واحدی مثبت بر بورس تهران داشت. این نماد در قیمت 125 تومان با 80 میلیون حجم معامله و ارزش معاملاتی 10 میلیارد تومان، صدر نشین گروه در حجم و ارزش معاملات بود. با این حال حقوقی سایپا بیشتر فروشنده بود و 30 میلیون سهم در این نماد عرضه کرد. در این گروه اما نماد
ایران خودرو در قیمت 274 تومان قرار داشت و حقوقی این سهم بیشتر در نقش خریدار ظاهر شد. در دیگر گروه های بازار سهام با اینکه بسیاری از نمادها تا اواسط معاملات از دامنه منفی به دامنه مثبت تغییر مسیر داده بودند اما در پایان معاملات با افزایش غلبه عرضه بر تقاضای سهام از سوی اغلب معامله گران نوسان گیر، همچنان نماگرهای اغلب قرمز پوش خودنمایی می کردند.
حجم معاملات نیز با روزهای اوج فاصله دارد و عدم گردش نقدینگی قابل توجه در بازار سهام باعث شده تا کلیت معاملات بورس تهران در فضایی راکد پیش رود؛ بازاری که با نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات دوره دوازدهم ریاست جمهوری هنوز در انتظار داغ تر شدن معاملات است.
ادامه بازارگردانی حقوقی ها
روز گذشته بازارگردانی سهام توسط بسیاری از شرکت های حقوقی دنبال شد. بدین ترتیب در حدود 36 میلیون سهم معدنی و صنعتی چادرملو به ارزش بیش از 6 میلیارد تومان به کدهای درون گروهی سهامدار عمده انتقال یافت. همچنین بیش از 22 میلیون سهم پتروشیمی مبین به ارزش کمتر از 10 میلیارد تومان با معاملات انتقال به سهامداران عمده روبه رو بود.
در عین حال 22 میلیون سهم توسعه معادن و فلزات به ارزش کمتر از 3 میلیارد تومان با معاملات انتقالی سهامدار عمده همراه شد. همچنین 10 میلیون سهم ایران ترانسفو بیش از 6 میلیارد تومان از سوی سهامدار عمده کد به کد شد. همچنین اندکی بیش از 74 میلیون سهم ماشین سازی اراک به ارزش بیش از 14 میلیارد تومان در محدوده صفر تابلو و در بازه منفی قیمت ها از سوی سهامدار عمده بازارگردانی شد.
پتروشیمی مارون آیفکس را مثبت کرد
یکشنبه 17 اردیبهشت ماه، آیفکس با اهرم مثبت از جانب نماد پتروشیمی مارون نزدیک به 4 واحد رشد کرد و در ارتفاع 932 واحدی مبادلات روز گذشته خود را پایان بخشید. در میان شرکت های فرابورسی، نمادهای سرمایه گذاری مسکن پردیس، كشت و صنعت شهداب ناب خراسان و بازرگانی و تولیدی مرجان كار تا نزدیک به 5 واحد رشد قیمتی را تجربه کردند و نمادهای سرمایه گذاری توسعه و عمران استان كرمان، سرمایه گذاری تدبیرگران فارس و خوزستان و ریل پردازسیر تا سقف 4. 7 واحدی با کاهش قیمت مواجه شدند.
نمادهای ذوب آهن اصفهان و گروه صنایع كاغذ پارس که دیروز در صدر پربیننده ترین نمادها قرار گرفتند، به ترتیب بیشترین میزان حجم و ارزش معاملاتی را در بازارهای اول و دوم فرابورس ایران به خود اختصاص دادند. در این دو بازار بیش از 187 میلیون سهم به ارزش افزون بر 480 میلیارد ریال دست به دست شد که 57 درصد از حجم معاملات کل را در اختیار گرفته اند. در همین حال نزدیک به 324 میلیون ورقه به ارزش بالغ بر یک هزار و 962 میلیارد ریال در مجموع بازارهای فرابورس ایران دست به دست شد.
مبادله بیش از 137 میلیون ورقه به ارزش 186 میلیارد ریال نتیجه نقل وانتقال های صورت گرفته در تابلوهای بازار پایه بود و در بازار اوراق با درآمد ثابت نیز بیش از یک میلیون ورقه به ارزش بالغ بر یک هزار و 226 میلیارد ریال دادوستد شد که اسناد خزانه مرحله یازدهم با مبادله بیش از 104 هزار ورقه به ارزش 95 میلیارد ریال به بیشترین میزان حجم و ارزش معاملاتی در این میان دست یافت. همچنین نماد صندوق سرمایه گذاری آرمان آتی کوثر روز گذشته صدرنشین صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله شد. در تابلو ETF نیز نقل وانتقال بیش از یک میلیون ورقه به ارزش افزون بر 21 میلیارد ریال صورت گرفت.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@yahoo.com