شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان نخستین روز معاملاتی هفته با کاهش 271 واحدی تا رقم 79 هزار و 697 واحدی افت کرد. تالار شیشه ای در ابتدای معاملات روز شنبه 16 اردیبهشت ماه 96 روند صعودی چند روز اخیر خود را ادامه داد و بار دیگر وارد کانال 80 هزار واحدی شد ولی در فاصله 15 دقیقه دوباره به کانال 79 هزار واحدی برگشت و دیگر نتوانست تا پایان روز به کانال بالاتر راه پیدا کند. تمامی شاخص های بورسی روز گذشته قرمز پوش بودند. به طوری که شاخص قیمت ۹۳ واحد، بازار اول ۲۱۵ واحد، بازار دوم ۴۵۰ واحد، صنعت ۲۶۱ واحد و ۳۰ شرکت برتر بورس ۱۵ واحد افت را تجربه کردند.
دیروز تنها نمادهای گروه مپنا و سرمایه گذاری غدیر تاثیر مثبت بر شاخص کل داشتند و نماد دو پالایشی بیشترین تاثیر منفی را روی شاخص کل بر جای گذاشتند. بدین ترتیب در پایان نخستین روز از سومین هفته اردیبهشت ماه 96، نماد پالایش نفت تهران با 50 واحد، نماد پالایش نفت اصفهان با 39 واحد، نماد توسعه معادن وفلزات با 28 واحد، نماد سایپا با 27 واحد و نماد سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین با 24 واحد، بیشترین تاثیر منفی را در محاسبه شاخص کل بورس داشتند.
غلبه جو احتیاط بر بازار سهام
بورس تهران در حالی نظاره گر معاملاتی منفی در روز گذشته بود که شناسایی بازدهی کوتاه مدت برخی سرمایه گذاران حقیقی هم زمان با فصل برگزاری مجامع عادی سالانه باعث شد بازار سهام شاهد اصلاح قیمتی در اغلب نمادهای معاملاتی پیشرو باشد. این در حالی است که همچنان شرکت های کوچک و برخوردار از سهام شناوری پایین با اقبال نوسان گیران روبه رو بودند. در این بین گروه پالایشی ها با وجود غلبه عرضه بر تقاضا با تحرک برخی حقوقی ها برای جمع آوری سهام این شرکت ها بودند.
در گروه فلزات اساسی نیز دو شرکت نبرد آلومینیوم و مس باهنر با معاملات پرحجم با بازارگردانی معامله گران اغلب حقیقی مواجه شدند. از سوی دیگر پس از افت نمادهای شاخص ساز بازار سهام در روز گذشته، سهامداران حقیقی احتیاط را در سرلوحه کار خویش قرار داده و با توجه به گمانه زنی های مختلف نسبت به انتخابات ریاست جمهوری، ترجیح دادند نظاره گر بوده و معاملات بدون ریسک را انجام دهند.
افت نزدیک به 8 واحدی شاخص کل فرابورس
روز شنبه 16 اردیبهشت ماه شاخص کل فرابورس ایران با نزدیک به 8 واحد افت به رقم 929 واحد رسید. در جریان معاملات بازار فرابورس ایران در حالی نمادهای تولید برق عسلویه مپنا، گروه صنایع کاغذ پارس، سرمایه گذاری مسکن الوند و شرکت کی بی سی با بالاترین رشد قیمت تا سقف 5 درصد روبه رو شدند که نمادهای معدن کیمیای زنجان گستران، گسترش سرمایه گذاری ایرانیان، پالایش نفت لاوان و فرآوری زغال سنگ پرورده طبس تا نزدیکی 5 درصد افت قیمت را متحمل شدند. بیشترین تاثیر منفی بر آیفکس را نیز نماد پتروشیمی مارون برجای گذاشت. در عین حال ارزش معاملات در مجموع بازارهای اول و دوم به 504 میلیارد ریال رسیدکه در نتیجه خریدوفروش نزدیک به 155 میلیون سهم بود.
نماد ذوب آهن اصفهان برای چندمین روز کاری متوالی در صدر نمادهای پربازدید بازار قرار گرفت و همچنین بیشترین حجم معامله را در میان سایر نمادها تجربه کرد. نمادهای گروه صنایع کاغذ پارس و آتیه داده پرداز نیز به ترتیب دومین و سومین نمادی بودند که بیش از سایر نمادها در معرض دید سهامداران قرار گرفتند. همچنین نخستین روز معاملاتی هفته جاری برای بازار فرابورس ایران با دادوستد 331 میلیون ورقه بهادار در 37 هزار دفعه به ارزش افزون بر 2 هزار و 150 میلیارد ریال پایان یافت.
رفت و برگشت های بازار فرابورس
روز گذشته در بازار فرابورس ایران شاهد بازگشایی نماد معاملاتی شرکت های سرمایه گذاری فنی و مهندسی مشانیر، گروه سرمایه گذاری صنایع و معادن فلات ایرانیان، شرکت سرمایه گذاری ارس صبا، شرکت اقتصادی و خودكفایی آزادگان، گروه فن آوا، شیر پاستوریزه پگاه فارس، کی بی سی و شرکت پرمیت بودیم که اغلب آنها پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام بازگشایی شدند.
روز گذشته معاملات تابلوی پایه ب نیز با نقل و انتقال بیش از 171 میلیون سهم به ارزش 196 میلیارد ریال همراه شد. بالاترین حجم و ارزش معاملات نیز به ترتیب در اختیار نمادهای کارخانجات مخابراتی ایران و شرکت کیسون قرار گرفت. در تابلو معاملات اوراق تسهیلات مسکن نیز قیمت هر ورقه تسه در بازه قیمتی 735 تا 754 هزار ریال دادوستد شد. بازار اوراق با درآمد ثابت فرابورس نیز معامله بیش از یک میلیون ورقه به ارزش افزون بر یک هزار و 349 میلیارد ریال را تجربه کرد. اوراق «صامیا» دیروز در صدر این بازار به لحاظ ثبت بالاترین حجم و ارزش معاملاتی ایستاد.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@yahoo.com