دهمین نمایشگاه بین المللی بورس، بانک و بیمه که در دنیا به نام ایران فاینکس (IRAN FINEX) شناخته می شود، از روز گذشته شروع به کار کرد و تا 29 فروردین ماه در محل دائمی نمایشگاه های تهران ادامه دارد. 50 صندوق سرمایه گذاری، ۱6شرکت بیمه ای، ۱۰ بانک و موسسه اعتباری و ۱7 شرکت کارگزاری در بزرگ ترین رویداد مالی کشور حضور یافته اند.
به گزارش «فرصت امروز» در آیین افتتاح دهمین نمایشگاه بین المللی بورس، بانک و بیمه که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه نیز حضور داشت، وزیر اقتصاد از برآورد رشد اقتصادی ٨درصدی برای سال پیش رو خبر داد، همچنین رئیس کل بانک مرکزی از احتمال کاهش نرخ سود بانکی سخن گفت و به سپرده گذاران درباره سود بالا دوباره هشدار داد، رئیس کل بیمه مرکزی نیز از تاثیر مثبت برجام در بیمه گفت و امسال را سال خوب صنعت بیمه دانست و رئیس سازمان بورس از چاره جویی برای توقف نمادها در بورس صحبت کرد.
تداوم سیاست های دولت قبل می توانست منجر به بحران شود
وزیر اقتصاد در آیین افتتاح دهمین نمایشگاه بین المللی بورس، بانک و بیمه از بهبود اوضاع اقتصادی سخن گفت و با مروری بر شاخص های اقتصادی در دولت یازدهم، رشد اقتصادی در سال 96 را حدود 8درصد اعلام کرد.
علی طیب نیا گفت: حدود چهار سال از آغاز به کار دولت یازدهم می گذرد. تداوم سیاست های دولت قبل می توانست منجر به بحران هایی شود که در سایر کشورها رخ داد. مردم در سال ٩٢ پای صندوق های رای حضور پیدا کردند تا به چرخه ای خاتمه دهند که ممکن بود به سقوط کشور منجر شود. تورم در سال ٩٢ از مرز ٤٠درصد گذشت و در حال حاضر رشد منفی 6/8درصدی جای خود را به رشد٨ درصدی داده است.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه اگر مذاکرات هسته ای زودتر به نتیجه رسیده بود، به طور حتم اوضاع اقتصادی در زمانی سریع تر بهبود می یافت، گفت: دستاوردهای دولت تنها محدود به شاخص های اقتصاد کلان نیست و دولت مجموعه ای از اقدامات بلندمدت را نیز در دستور کار قرار داده است. بهبود در طیف گسترده ای از شاخص ها گواهی بر این مدعاست. بهبود شفافیت دستاورد مهمی است، اما هنوز کافی نیست. فاصله ما از سند چشم انداز آنچنان زیاد است که باید بر دامنه تلاش ها افزود.
طیب نیا گفت: در بازار سرمایه همه شاخص ها رو به رشد بوده و از ١٣٧ هزار میلیارد ریال به ٥٢٨میلیارد ریال در پایان سال رسیده است. ارزش معاملات از ١٠٩ به ١٩٠ هزار میلیارد تومان رسید که رشد ٧٣درصدی داشته است. همچنین سرمایه گذاری خارجی در انتهای سال ٩١ حدود ٨70 میلیارد ریال بوده که به 12 هزار و 530 میلیارد ریال رسیده است.
وی گفت: سال ٩٦ سالی است که باید تولید اشتغال زا افزایش یابد و یکی از الزامات اساسی برای تحقق این امر، ارتقای کارایی نظام تأمین مالی است. دولت با تکیه بر مطالعات و بررسی های صورت گرفته حرکت حساب شده ای را در راستای پرداخت بدهی ها آغاز کرده است و از همین رو اسناد خزانه اسلامی طراحی شد.
طیب نیا به شرایط بازار پول اشاره کرد و گفت: بانک ها با مشکلات ساختاری متعددی مواجه هستند که می توان از جمله آنها به کمبود سرمایه، مطالبات معوق و بدهی دولت به شبکه بانکی یاد کرد. ما به جای انتقاد از بانک ها سعی کرده ایم معضلات را ریشه یابی و برای رفع آن برنامه ریزی کنیم. این در حالی است که مدیران بانکی نتایج اقدامات انجام شده برای بهبود مالی بانک ها را تایید خواهند کرد.
هشدار به سپرده گذاران درباره سود بالا
همچنین رئیس کل بانک مرکزی در آیین افتتاح نمایشگاه بورس، بانک، بیمه از احتمال کاهش سود بانکی خبر داد و به سپرده گذاران در رابطه با سودهای بالای بانک ها هشدار داد.
ولی الله سیف به برنامه های اصلی بانک مرکزی برای اصلاح نظام بانکی از جمله کاهش سود بانکی اشاره کرد و گفت: همچنان نرخ سود در شبکه بانکی بالا بوده و باید متناسب با شرایط موجود کاهش پیدا کند.
سیف با تاکید بر اینکه مهم تر از کاهش نرخ، تعادلی است که باید در عرضه و تقاضای نقدینگی وجود داشته باشد تا بتواند نرخ سود را پایدار کند، ادامه داد: سود بین بانکی پارسال از 28درصد به 17درصد کاهش یافت و انتظار می رفت تا 15درصد نیز کاهش یابد، اما انتشار اوراق مشارکت دولتی با نرخ بازدهی 20درصد، بار دیگر روند این نرخ را صعودی کرد.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: نقش سازمان برنامه و بودجه در چگونگی و زمان بندی انتشار این اوراق و همچنین سازمان بورس در بازدهی این اوراق در کاهش نرخ سود در نظام بانکی موثر است.
وی با اشاره به ابلاغ صورت های مالی جدید بانک های همسو با شیوه های بین المللی گفت: اجرای این صورت های مالی برای سال 94 با چالش هایی مواجه شد که انتظار می رود این مشکلات برای سال 95 رفع شود.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین با هشدار به سپرده گذاران نسبت به سودهای بالای پرداختی در بانک ها، پرداخت سود بیشتر را مبین ریسک بیشتر بانک دانست و گفت: برمبنای اصل بنیادی رابطه مستقیم ریسک و بازده در بازارهای مالی، پرداخت نرخ های بالای سود توسط یک بانک می تواند نشان دهنده ریسک بیشتر عملیات این بانک باشد و سپرده گذاران باید آگاه باشند که این نرخ بالاتر، بهای ریسکی است که متقبل می شوند و منطقا باید پیامدهای آن را نیز بپذیرند.
به گفته سیف، مبلغ مازادی که به عنوان سود به سپرده گذاران پرداخت می شود بیانگر رقمی است که به هر دلیلی باید از سهم سهامدار کاسته شده و به سپرده گذاران منتقل شود. در این شرایط مسئول این اضافه پرداخت، مدیریت بانک ها هستند که باید سهامداران از آنها بازخواست کنند.
سال خوب صنعت بیمه
رئیس کل بیمه مرکزی نیز در این مراسم به رشد ۴۰درصدی بیمه های عمر با وجود همه محدودیت ها اشاره کرد و امسال را سال خوبی برای صنعت بیمه دانست.
عبدالناصر همتی گفت: توسعه بازارهای مالی مهم ترین نقش را در تحول متغیرهای حقیقی اقتصاد کلان دارد. اگر می خواهیم شاخص های بحث حقیقی اقتصاد دچار تحول شود باید بازار مالی ما متحول شود. متاسفانه در حال حاضر تعادل در بازارهای مالی کشور وجود ندارد و نقش بسیار پررنگ بازار پول در بین بازارهای مالی خوب نیست.
وی ادامه داد: ما معتقد هستیم که بازارهای مالی باید توسط سایر بازارها تامین مالی شوند. همچنین بیمه یکی از ارکان بازار سرمایه است که صندوق های بازنشستگی هم در این ترکیب جای دارند، اما جای صندوق های سرمایه گذاری در بین بازارهای مالی خالی است.
رئیس کل بیمه مرکزی افزود: در حال حاضر در کشورهای پیشرفته دنیا، یک سوم اوراق بلندمدت را بیمه ها می خرند، ولی در کشور ما این موضوع خیلی کم است. از طرفی، نقش بازار سرمایه در بین بازارهای مالی از بیمه ها هم کمرنگ تر است.