بررسی های بانک مرکزی از آخرین وضعیت شاخص های پولی کشور نشان می دهد که مجموعه نقدینگی در اقتصاد ایران در پایان بهمن ماه سال گذشته از مرز ۱۲۰۰ تریلیون تومان عبور کرد و بدهی بانک ها به بانک مرکزی نیز همچنان در روندی رو به رشد قرار داشته و به بیش از ۱۱۵ هزار میلیارد تومان رسیده است.
به گزارش «فرصت امروز» جداول گزیده آمارهای اقتصادی بهمن ماه 1395 توسط بانک مرکزی منتشر شد و براساس تازه ترین آماری که این نهاد در قالب صورت های مالی بانک ها منتشر کرده است، نقدینگی در بهمن ماه سال قبل به ۱۲۱۱ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به بهمن ۹۴ حدود ۲۴.۱ درصد و نسبت به اسفند ۹۴ حدود ۱۹.۱ درصد رشد داشته است.
همچنین بدهی بخش دولتی به سیستم بانکی شامل بانک مرکزی، بانک ها و موسسه های اعتباری غیربانکی در بهمن ماه به بیش از 2100 هزار میلیارد ریال رسید که این عدد در دوره یک ساله منتهی به بهمن ماه پارسال (بهمن 94 نسبت به بهمن 95) برابر 22.6 درصد و در دوره 11 ماهه سال 95 (بهمن 95 نسبت به اسفند 94) 20.8 درصد رشد داشته است.
از این میزان بدهی سهم دولت که شامل اوراق مشارکت بخش دولتی نیز می شود، 1805.9 هزار میلیارد ریال و سهم شرکت ها و موسسه های دولتی 294.5 هزار میلیارد ریال بوده است. بر این اساس، میزان بدهی دولت به سیستم بانکی در یک ساله منتهی به بهمن ماه پارسال 29.1 درصد و در بازه زمانی 11 ماهه سال 95 برابر 25.8 درصد رشد یافته است. این در حالی است که بدهی شرکت ها و موسسه های دولتی در بازه زمانی یک ساله منتهی به بهمن ماه پارسال برابر 6.4 درصد کاهش یافته و در بازه زمانی 11 ماهه منتهی به این ماه نیز 2.9 درصد افت کرده است.
رشد بدهی بانک ها به بانک مرکزی
از مجموع بدهی بخش دولتی به سیستم بانکی، 597.5 هزار میلیارد ریال سهم بانک مرکزی است که در یک ساله منتهی به بهمن ماه پارسال 10.9 درصد و در 11ماهه سال 95 برابر 14.8 درصد رشد داشته است. از این میزان بدهی، سهم دولت 338.6 هزار میلیارد ریال برآورد شده که در دوره یک ساله منتهی به بهمن ماه پارسال 28.3 و در 11ماهه پارسال 38.7 درصد رشد داشته است. این در حالی است که بدهی شرکت ها و موسسه های دولتی به بانک مرکزی با ثبت رقم 258.9 هزار میلیارد ریال، افت 5.8 درصدی را در دوره زمانی یک ساله منتهی به بهمن ماه پارسال و افت 6.3 درصدی را در دوره 11ماهه پارسال پشت سر گذاشته است.
بدهی نظام بانکی به بانک مرکزی نیز در پایان بهمن ماه پارسال به عدد 1154.9 هزار میلیارد ریال رسید که در دوره یک ساله منتهی به بهمن ماه پارسال 35.3 درصد و در 11ماهه پارسال 38.1 درصد رشد داشته است و این امر نشان دهنده آن است که نیاز بانک ها به نقدینگی در ماه های پایانی سال افزایش می یابد که یکی از آثار آن، اضافه برداشت بانک ها از بانک مرکزی است. به عبارت بهتر، بدهی بانک ها به بانک مرکزی همچنان در روندی رو به رشد قرار داشته و این اضافه برداشت بانک ها از بانک مرکزی در سال های اخیر روندی فزاینده را طی کرده که خود می تواند عاملی برای تحت تاثیر قرار دادن پایه پولی و به تبع آن نقدینگی و رشد تورم باشد.
جزییات رشد بدهی بانک ها به بانک مرکزی نشان می دهد که در حال حاضر بیش از ۱۴ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان از این بدهی مربوط به بانک های تجاری است که حدود 6 درصد نسبت به اسفند ماه ۱۳۹۴ افزایش دارد و در سوی دیگر، ۶۰ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان به بانک تخصصی تعلق دارد که رشد ۵.۲ درصدی برای آن ثبت شده است. اما در این میان، افزایش تامل برانگیز بدهی بانک های خصوصی به بانک مرکزی به ۴۰ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان رسیده و رشد ۲۲۵ درصدی را در ۱۱ ماهه سال قبل نشان می دهد.
همچنین میزان دارایی های خارجی بانک مرکزی در پایان بهمن ماه به عدد 3384.5 هزار میلیارد ریال رسید که در بازه زمانی یک ساله منتهی به ماه یاد شده 0.1 درصد رشد و در دوره 11 ماهه پارسال منفی 3.8 درصد افت داشته است. در مقابل میزان بدهی های ارزی بانک مرکزی نیز در پایان بهمن ماه 1503.6 هزار میلیارد ریال اعلام شده است که نسبت به دوره یک ساله منتهی به این ماه 6.6 درصد و در دوره 11ماهه پارسال 4.9 درصد کاهش داشت است.
نقدینگی ۱۲۰۰ تریلیون تومانی
بررسی های بانک مرکزی نشان می دهد که میزان نقدینگی در کشور در پایان بهمن ماه سال قبل از مرز ۱۲۰۰ تریلیون تومان عبور کرد و با رشد ۲۴.۷ درصدی در مقایسه با بهمن ماه 94 به ۱۲۱۱ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. این رقم نسبت به دی ماه همین دوره تا ۱۵ هزار میلیارد تومان رشد داشته و در مجموع از ابتدای سال ۱۳۹۵ تا پایان ۱۱ ماهه آن، حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان بر حجم نقدینگی افزوده شد.
از رقم ۱۲۱۱ تریلیونی نقدینگی بالغ بر ۱۰۵۸ هزار میلیارد تومان به شبه پول که عمده آن را سپرده های بانکی تشکیل می دهد، تعلق دارد. این بخش بیش از ۲۴ درصد نسبت به بهمن ماه سال ۱۳۹۴ و تا ۲۰.۲ درصد در مقایسه با اسفند همان سال رشد داشته است. همچنین حدود ۱۵۲ هزار میلیارد تومان مربوط به پول در گردش بوده که بیش از ۱۱ درصد رشد داشته است.
این در حالی است که در پایان دی ماه سال ۱۳۹۵ نسبت به مدت مشابه سال قبل، حجم نقدینگی با رشد ۲۶ درصدی به ۱۱۹۶ هزار میلیارد تومان رسیده بود و پایه پولی نیز نسبت به دی ماه ۱۳۹۴، بیش از ۱۷ درصد رشد داشته است.