معاون امور تعاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: 558 تعاونی در هفته تعاون که از 11 تا 17شهریور ماه برگزار میشود با 33هزار عضو، اشتغالزایی 18هزار نفر و سرمایهگذاری 2500میلیارد تومان به بهرهبرداری میرسد. به گزارش ایرنا، حمید کلانتری دیروز در نشست خبری که در محل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شد، افزود: سرمایهگذاری برای تعاونیهای یادشده 450میلیارد تومان از طریق تسهیلات بانکی بوده و مابقی از سوی اعضا فراهم شده است.
وی بیان داشت: 558 تعاونی یادشده در پنج ماهه نخست امسال تاسیس شده که هر تعاونی به طور متوسط 60 عضو دارد. همچنین طی یکسال گذشته 3هزار و 180 تعاونی که 50هزار و 30 نفر عضو دارند، در کشور تشکیل شده است.
وی با اشاره به فعالیت دو ساله حوزه تعاون در دولت تدبیر و امید، گفت: طی مدت یاد شده 9هزار و 538 تعاونی در کشور ایجاد شده که این تعداد توانستهاند معادل 151هزار فرصت شغلی در کشور ایجاد کنند. کلانتری افزود: در یکسال گذشته 170هزار واحد مسکن مهر در قالب تعاونی به بهرهبرداری و طی دو سال فعالیت دولت یازدهم 430هزار واحد مسکن مهر در قالب تعاونیها به اتمام رسیده است.وی درخصوص عملکرد تعاونیهای مرزنشین نیز گفت: این تعاونیها در سال 92 بالغ بر210میلیون دلار صادرات داشتند که این میزان در سال 93 به 390میلیون دلار افزایش یافت.
معاون امور تعاون وزارت کار تصریح کرد: همچنین تعاونیهای مرزنشین طی پنج ماهه نخست امسال 225میلیون دلار صادرات داشتهاند. وی در خصوص روند تاسیس تعاونیهای بخش خدمات در یکسال گذشته نیز اظهار داشت: از یکهزار و 186 تعاونی بخش خدمات 116 تعاونی در حوزه بهداشتی و درمانی، 84 تعاونی در حوزه اداری و مالی، 46 تعاونی در حوزه گردشگری و 49 تعاونی در حوزه رایانه و مابقی در سایر حوزهها فعالیت خود را آغاز کردهاند.
به گفته کلانتری، همچنین از 558 تعاونی تاسیس شده در پنج ماهه نخست امسال 134 تعاونی مسکن، 131 تعاونی خدماتی و 124 تعاونی تولید کشاورزی و مابقی در سایر حوزهها بوده است. کلانتری اضافه کرد: سال گذشته برای توسعه تعاونیها 199میلیارد تومان تسهیلات از محل صندوق توسعه ملی، 53میلیارد تومان از وجوه اداره شده و یکهزار و 800میلیارد تومان از منابع بانکها به بخش تعاون پرداخت شده است. وی گفت: میزان تسهیلات دریافتی از بانکها حدود 10برابر تسهیلات صندوق توسعه ملی است. همچنین صندوق کارآفرینی امید یکی از مجموعههایی بود که تسهیلات برای توسعه بخش تعاون در اختیار تعاونگران قرار داد که سقف تسهیلات پرداختی از این محل حدود 100میلیارد تومان بود.
کلانتری هزینه ایجاد شغل در بخش تعاون را کمتر از 10میلیون تومان تا 150میلیون تومان عنوان کرد و گفت: متوسط ایجاد هر شغل در بخش غیرتعاون بالغ بر 200میلیون تومان است که این میزان در مقایسه با بخش تعاون نشان میدهد که بازدهی ایجاد شغل در بخش تعاون بهصرفهتر است. وی تاکید کرد: ایجاد شغل میتواند جلوی هزینههای تبعی را بگیرد زیرا این هزینهها میتواند شامل آسیبهای اجتماعی، مهاجرت و آلودگیهای زیستمحیطی باشد. معاون امور تعاون افزود: در سال 93 تعاونیهای کشور 1.1میلیارد دلار صادرات داشتند. همچنین تعاونیها توانستند در پنج نمایشگاه خارجی شرکت کنند.
وی با اظهار امیدواری نسبت به اینکه بتوان تعاونیها را در سال جاری در کشور توسعه داد، افزود: هرچقدر تعاونیها در کشور بیشتر توسعه یابند میتوان در اجرای سیاست اقتصاد مقاومتی گامهای اساسیتری برداشت. وی صادرات بخش تعاون را صنایع دستی، محصولات کشاورزی و دامی، فرآوردههای شیلاتی، فرش و سایر اقلام کالایی ذکر کرد و گفت: صادرات حوزه تعاون به غیراز محصولات نفت و پتروشیمی است.
سهم تعاون در برنامه ششم توسعه
وی با اشاره به سهم 15درصدی بخش تعاون در برنامه پنجساله ششم توسعه که در حال تدوین است، گفت: این میزان هنوز برای توسعه بخش تعاون بالاست زیرا باید زیرساختها برای بسط تعاونیها در کشور ایجاد شود. وی معتقد است داشتن روحیه کار جمعی مهمترین رکن برای توسعه بخش تعاون است و تا زمانی که این فرهنگ در کشور نهادینه نشود توسعه تعاونیها در کشور بطئی خواهد بود.
وی اظهار داشت: پیشبینی سهم 25درصدی در برنامه پنجم توسعه بسیار بالا بود و نتوانستیم به این سهم دست یابیم. در کشور نیوزیلند که تعاونیها سهم قابل توجهی در اقتصاد آن کشور دارند این سهم معادل 21درصد است، بنابراین در نظر گرفتن سهم 25درصدی واقع گرایانه نبوده است.
معافیت مالیاتی تعاونیها
وی ادامه داد: هماکنون تعاونیها از معافیت 25درصدی برخوردار هستند اما برای توسعه تعاونیها در کشور باید سیاستهای حمایتی را گسترش داد. وی سهم اشتغال تعاونیها در اقتصاد کشور را 1.6میلیون نفر ذکر کرد و گفت: در صورتی که 23میلیون نفر شاغل در کشور باشد سهم اشتغال بخش تعاون در کل کشور 6.9درصد است. کلانتری افزود: البته 1.6میلیون نفر سهم اشتغال مستقیم در بخش تعاون است و در صورتی که اشتغال غیرمستقیم را در نظر بگیریم تعداد شاغلان این بخش بیش از پیش افزایش مییابد. معاون امور تعاون، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی سهم بخش خصوصی را در اقتصاد ایران 15 تا 25درصد عنوان کرد.