روزانه حجم بالایی از اطلاعات شخصی، شغلی و عمومی افراد در فضای مجازی پخش میشود. گاه کاربران با میل شخصی در شبکههای اجتماعی عضو میشوند و اقدام به منتشر کردن بخشهایی از تجارب یا سلایق شخصی خود میکنند، اما گاهی انتشار برخی اطلاعات بیاجازه مالک آنها و به وسیله روشهایی غیراخلاقی و غیرقانونی مانند هک کردن انجام میشود.
در این میان با توجه به تمایل بالای افراد برای حضور در فضای مجازی، نمیتوان به آنها توصیه کرد در فضای مجازی هیچ فعالیتی نداشته باشند، اما میتوان چند راهکار ساده برای کنترل اطلاعات شخصی پیشنهاد داد:
هنگام به اشتراک گذاشتن اطلاعات دقت کنید
پیش از آنکه اطلاعات شخصی خود را در فضای مجازی منتشر کنید از امنیت شبکههای میزبان و معتبر بودن آنها اطمینان حاصل کنید. عضویت در سایتهای معتبر هیچ مانعی ندارد، اما اگر وارد وبسایتی ناشناس شدهاید که مرتب پیغام تقاضا برای دریافت ایمیل یا اطلاعات شخصی مهم شما همچون اطلاعات شناسنامهای یا اطلاعات بانکی و مالی را ارسال میکند، بهتر است احتیاط کرده و پیش از اشتراک اطلاعات، در خصوص امنیت سایت مطمئن شوید، چرا که سارقان هویت، جاعلان و هکرهای اینترنتی میتوانند با در دست داشتن چنین اطلاعاتی مشکلات بیشماری برای کاربران کم اطلاع و بیتجربه ایجاد کنند. بنابراین انتشار بیدلیل شماره تلفن، شمارههای شناسایی فردی، آدرس محل کار یا محل زندگی حرکتی اشتباه است.
کد و رمز عبور بگذارید
یک توصیه رایج و بهشدت مفید برای کابران اینترنتی استفاده از رمزهای عبور و کدهای امنیتی است. مسئله مهمتر این است که از رمزهایی استفاده شود که تکراری و متداول نباشند. برای مثال اغلب افراد از اطلاعات سادهای چون تاریخ تولد یا نام هنرمندان محبوب خود برای رمز عبور استفاده میکنند که روشی اشتباه است.
توصیه دیگر به اطلاعات آفلاین افراد مرتبط است. اگر در محل کار خود رایانهای دارید که بخشی از آن را به پوشههای شخصی اختصاص دادهاید، بهتر است پوشهها را قفل کرده یا برای رایانه خود رمز عبور بگذارید.
سیستمها را ایمن نگه دارید
اگر مسئول یک شعبه بزرگ شرکت یا مجموعهای هستید که دارای رایانههای متعدد است که به اینترنت متصل هستند، به طور مرتب از امنیت شبکه داخلی سیستمهای خود مطلع باشید. استفاده از آنتی ویروسها و برنامههای امنیتی داخل شبکه در چنین شرایطی بسیار مهم است. بهویژه اگر بدانیم برترین شرکتهای دنیا بارها به واسطه سیستمهای داخلی خود هک شدهاند.
اسناد مالی را محافظت کنید
بسیاری از افراد عادت دارند کپیهای اسناد مالی، قراردادها، اسناد بیمه و اطلاعات مشابه را اسکن کرده و در فایلهای رایانههای خود ذخیره کنند. با توجه به اینترنتی شدن تعداد زیادی از کارهای روزمره چون پرداخت قبوض، عقد قراردادها و... چنین حرکتی چندان نامعقول به نظر نمیرسد، اما اگر اطلاعات رایانه فرد به سرقت رود، تمامی این اطلاعات نیز با خطراتی جدی روبهرو خواهد شد.
روش جایگزین برای در دست داشتن اطلاعات قابل بارگذاری در رایانه، کپی کردن اطلاعات در هارددیسکها، فلش مموریها و لوازم مشابه است. به این طریق هم دسترسی به اطلاعات سادهتر خواهد بود و هم اطمینان خاطر در خصوص امنیت اطلاعات افزایش مییابد.
تنها اطلاعات ضروری را ذخیره کنید
اگرچه ثبت اطلاعات، عکسها و فیلمهای مختلف در رایانههای همراه کار عجیبی نیست، اما شاید بهتر باشد برای ذخیره اطلاعات در انواع گوشیهای تلفن همراه، سیستمهای رایانه و تبلتها حد و مرز قائل شویم. نگهداری عکسهای مختلف از مراسم گوناگون در حافظه دوربین یا آلبومهای دیجیتال منطقیتر از حافظه تبلت یا لپ تاپ است که امکان سرقت بالاتری دارد.
از سوی دیگر در بسیاری از مواقع، برخی اطلاعات به جز اشغال فضای ذخیرهسازی دستگاهها، نقشی ایفا نمیکنند. نگه داشتن اطلاعات غیرضروری از دیگر اشتباهات کاربران است که علاوه بر هدردادن فضای ذخیرهسازی، در صورت هک شدن یا سرقت اطلاعات، پشیمانی زیادی به بار خواهند آورد.