پس از آنکه وزیر اقتصاد از فساد 12 هزار میلیاردی در شبکه بانکی کشور پرده برداشت، بلافاصله این خبر در کانون توجه رسانهها و مردم قرار گرفت. در روزهای گذشته مسئولان مختلف اقدام به روشنسازی افکار عمومی در مورد ابعاد مختلف این پرونده کردند. در تازهترین اظهارات عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران در جمع خبرنگاران اظهار کرد: این همایش فرصت مغتنمی است تا یک بار دیگر به این نتیجه برسیم راه مبارزه با فساد یک اراده جمعی نیاز دارد و این همایش میتواند فضای لازم را ایجاد کند.
وی ادامه داد: امروز مبارزه با فساد در دستگاه قضایی از اولویتهای اول و جدی است؛ ما مفتخریم که در پنج سال گذشته پروندههای بسیار مهمی را درباره مفاسد رسیدگی کردیم که پرونده اختلاس سه هزار میلیاردی یکی از نمونههای بارز بود. در پرونده نفتی که بازپرس قراری بیش از هزار صفحه تهیه کرده و انشاءالله بهزودی پس از اظهارنظرما به دادگاه خواهد رفت.
دادستان تهران گفت: در حال حاضر، حدود 110 محکوم اقتصادی با مبالغ بالا در زندانها محکومیت خود را میگذرانند و پروندههای مهمی در دادستانی تهران تحت رسیدگی قرار دارد که به لحاظ محرمانه بودن نمیتوانیم اسم آنها را اعلام کنیم. اراده جدی برای مبارزه با فساد وجود دارد و همه مبارزه به دستگاه قضایی ختم نمیشود. این نکتهای است که مغفول مانده، زیرا بخشی از مبارزه در پیشگیری دستگاههای اجرایی است.
جعفری دولت آبادی گفت: همانطور که رییس قوهقضاییه گفت، هر ازگاهی پروندههای بانکی تحت موضوع فساد بروز پیدا میکند. سوال ما این است که چرا بانکها بستر تولید جرم شدهاند و چرا اجازه میدهند ضمانتنامههای موهوم صادر شوند. چرا چکهای بانکی صادر میشوند که مبنا ندارند. این کاری است که دستگاههای اجرایی و بانکها انجام دادهاند. چرا اعلام میشود هفت هزار موسسه پولی وجود دارد، اما وقتی مراجعه میکنیم تعداد محدودی مجوز دارند. اینها چگونه در حال جذب پولهای مردم هستند و بعد به اسم سرمایه در کارهای غیرمعتبر ورود میکنند و کارهای غیرقانونی انجام میدهند.
دادستان تهران در پاسخ به سوالی درباره تخلف 12هزارمیلیارد تومانی گفت: این پرونده دو بخش دارد؛ یکی در تهران و بخش دیگر در کرمان است. به تازگی بانکی که ذی نفع این پرونده است درخواست کرده، این پروندهها در تهران تجمیع شود. تجمیع پرونده مقررات قانونی دارد و قدری زمان بر است و باید در دستور بررسی قرار گیرد و مسئولان عالی قضایی کشور باید با این درخواست موافقت کنند.
دادستان تهران درباره اینکه وی پیشتر اعلام کرده بود، قرار است برای سه متهم پرونده نفتی کیفرخواست صادر شود، گفت: همانطور که اشاره کرده، بازپرس قرار خود را صادر کرده که بسیار مفصل و طولانی است و خواندن قراری که بیش از یک هزار صفحه دارد زمان میبرد، اجازه دهید زمانی که کیفرخواست صادر شد، اطلاع میدهیم.
سه بانک اصلی درگیر این پرونده هستند
علاوه بر این، رییس کل بانک مرکزی هم روز گذشته ابعاد جدیدی از این پرونده را افشا کرد، به گفته وی سه بانک اصلی درگیر فساد اخیر بانکی هستند. وی گفت: به نظر نمیرسد دلار 2850تومانی پیشبینی شده در بودجه 94 در بازار ارز شوک ایجاد کند. به گزارش مهر، ولیالله سیف در حاشیه همایش ملی ارتقای سلامت اداری و مبارزه با فساد در جمع خبرنگاران با تاکید بر اینکه سه بانک اصلی درگیر فساد اخیر بودهاند، گفت: بروز این فساد از پنج سال قبل در سیستم بانکی آغاز شده و تا اوایل سال 92 ادامه داشته، به نحوی که در اواخر شهریور سال 92 این فساد کشف شده است.
رییس کل بانک مرکزی در پاسخ به سوال مهر افزود: گردش مالی که برای بروز این فساد در سیستم بانکی در طول پنج سال شکل گرفته، 12 هزار میلیارد تومان بوده، اما حجم سوءاستفاده کمتر از 70 میلیارد تومان و تنها طی یک هفته تا 10 روز رخ داده است.
وی تصریح کرد: مکانیزم این فساد این گونه بوده که گردش عملیاتی ناشی از تبادل چک از یک بانک به بانک دیگر صورت گرفته تا سوءاستفادهکنندگان بتوانند 70میلیارد تومان را در خلال این گردش 12 هزار میلیارد تومانی جابهجا کنند.
به گفته سیف، کل مبالغی که در جریان این فساد مورد سوءاستفاده قرار گرفته از سوی بانک مرکزی، وصول و جرایم مبالغ نیز مطابق با اقدام مراجع قضایی بر مبنای 34 درصد که نرخ جریمه بانک مرکزی است، وصول شده است.
پیام سیف به فعالان بازار ارز
رییس کل بانک مرکزی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار مهر مبنی بر پیام وی به فعالان اقتصادی با توجه به نوسانات اخیر نرخ ارز گفت: به نظر میرسد، عوامل غیراصولی در بازار التهابآفرینی میکند و البته باید در نظر داشت که بازار شرایط خاص خود را دارد که در این شرایط باید آرامش لازم داشت.
سیف ادامه داد: ارائه تحلیلهای نادرست و برخی اخبار نادرست به التهابات بازار میافزاید که به فعالان اقتصادی توصیه میشود، به هیچ وجه تحت تاثیر این شرایط قرار نگیرند. وی در پاسخ به سوال دیگر مهر مبنی بر اعلام رسمی دلار 2850 تومانی در لایحه بودجه سال 94 کل کشور و تاثیر آن در افزایش قیمت دلار در بازار آزاد گفت: به نظر میرسد، از سال 93 که نرخ رسمی دلار 2650 تومان اعلام شد، قیمت ارز به تدریج و در یک فرآیند طبیعی رو به افزایش گذاشت و اکنون نیز قیمت رسمی دلار در لایحه بودجه سال 94 با 200 تومان افزایش، 2850 تومان اعلام شده است.
سیف تاکید کرد: بانک مرکزی بههیچ عنوان نمیخواهد قیمت ارز ثابت باشد و در مقابل دخالتی هم در بازار نمیکند. رییس کل بانک مرکزی گفت: به نظر نمیرسد، دلار 2850 تومانی در بازار شوک ایجاد کند.