می توانیم با افزایش اعتبار سازمان فضایی و بهرهگیری از ظرفیت داخلی، ماهوا ره متعلق به خودمان را بهعنوان ماهواره ملی داشته باشیم و امیدواریم در راستای این هدف بودجه این سازمان 3برابر اعتبار فعلی شود. به گزارش «فرصت امروز» محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در مراسم معارفه رییس سازمان فضایی کشور گفت: در حال حاضر چهار ماهواره آماده پرتاب هستند که با مسئولیت سازمان فضایی یکی از آنها انتخاب میشود تا به فضا فرستاده شود. واعظی اظهار کرد: در حال حاضر علاوه بر ماهوارههای شریفست و تدبیر، ماهوارههای دیگری در پژوهشگاه فضایی و دانشگاه امیرکبیر داریم و از آنجایی که هدف ما پرتاب ماهواره نیست، درصدد هستیم ماموریتهایی که برای هر یک از این ماهوارهها تعریف شده است، مورد بررسی قرار گیرد.
وزیر ارتباطات گفت: اما هدف ما پرتاب ماهواره نیست؛ بلکه میخواهیم فعالیتهایی را در ارتباط با آن داشته باشیم تا در نهایت به موفقیت در اجرای دستورات زمینی توسط این ماهوارهها برسیم. وی افزود: ماهوارهها یکی از زیرساختهای اساسی شبکههای مخابراتی محسوب میشود که ما در این بخش علاوه بر استفاده از فیبر نوری و رادیو میتوانیم از ماهوارهها بهعنوان پشتیبانی ارتباطی استفاده کنیم. واعظی با اشاره به اهمیت تولید ماهواره داخلی اظهار کرد: لازم است تا با همکاری بخشها و نهادهای مختلف ماهواره ملی خودمان را بسازیم و این هدف یکی از اولویتهای مهم سازمان فضایی کشور خواهد بود. وی افزود: سازمان فضایی بخشهای مختلف خصوصی و دولتی را حمایت خواهد کرد تا در تحقق و تولید فناوریهای فضایی به نتیجههای خوبی دست یابیم و این سازمان نقش تعاملی را بین نهادهای مختلف ایفا خواهد کرد.
وزیر ارتباطات گفت: ما در تولید ماهواره ملی برنامهریزیها و گامهای اولیه را برداشتهایم اما اجرای این امر زمانبر خواهد بود. وی ادامه داد: در تلاش هستیم که ضمن طراحی این ماهواره، کمبودهای علمی کشور را از این طریق براساس قراردادهایی که با شرکت سازنده منعقد میشود، جبران کنیم. واعظی درباره وضعیت تولید مکانیاب ملی نیز اظهار کرد: قرار است برنامه یکساله و نیز برنامه چهار ساله ششم توسعه کشور در بخش فضا را تدوین کنیم که در آن برنامه میتوان بسیاری از طرحهای ارائه شده در گذشته را مورد بررسی و مطالعه قرار داد و نباید در این حوزه شعار بدهیم، بلکه دولت قرار است آنچه را که میتواند عمل کند، به مردم اعلام کند. در این زمینه نیز تا زمانی که مطالعات صورت نگرفته نمیتوان صحبت کرد. در این مراسم محسن بهرامی، رییس سازمان فضایی کشور نیز برنامههای خود برای این سازمان را مطرح کرد و گفت: نخستین کار ما تدوین برنامههای یک و چهار ساله است و امیدواریم بعد از استقرار در جایگاه خود و بررسی شرایط بتوانیم اطلاعات دقیقتری را از وضعیت کنونی و برنامههای موردنظر ارائه دهیم.
وی در ارتباط با اینکه معمولا نرخ شکست پرتابهای ماهوارهای چگونه و طبق چه معیارهایی اندازهگیری میشود گفت: همان نرخ موفقیت در ارتباط با تجهیزات مربوط به ماهواره مطرح است و اگر بخواهیم تجهیزاتی با نرخ 80 درصد خریداری کنیم قطعا هزینههای مربوط به آن که موارد بیمهای هم به آن تعلق میگیرد کمتر از تجهیزاتی با نرخ موفقیت 90 درصد است. با تمامی این اوصاف درصدد حذف پروژههای تعریف شده نیستیم و رویکردمان مبتنی بر توسعه فناوری خواهد بود.