ممکن است گروهی از جوانان یا سرمایهگذاران با توجه به شرایط ایجاد شده در افق اقتصادی کشورمان به دنبال یافتن فرصت مناسبی برای سرمایهگذاری هستند و قصد دارند با استفاده از راهنماییها و پیشنهاد فعالان صنفی در این زمینه تصمیمگیری کنند، این درحالی است که در برخی موارد تولید دکمه بهعنوان یکی از سادهترین سرمایهگذاریها با ارزش افزوده بالا معرفی شده است. «فرصت امروز» برای رسیدن به واقعیت این سرمایهگذاری سری به تولیدی دکمه ایران پویا زده تا از خاطرات سرمایهگذاری حسام پویادل در این زمینه برایتان بگوید.
میزان سرمایه لازم
حسام پویادل که به نوعی حرفه پدر را ادامه داده است درباره سرمایهگذاری در صنعت تولید دکمه به ما گفت: ممکن است برخی با ارائه ارقام غیرواقعی سعی در جلب نظر صاحبان سرمایه بهخصوص آن گروه که سرمایههای اندک دارند داشته باشند به صورتی که میگویند با سرمایهگذاری چند ده میلیون تومانی میتوان سود میلیاردی برد درحالی که واقعیت این نیست و باید درباره نحوه سرمایهگذاری خوب دقت داشته باشیم. بهعنوان مثال خود ما که بیش از سه دهه است در بخش تولید ورود کردهایم نزدیک به 500میلیون تومان در آن سالها سرمایهگذاری انجام شد که اگر بخواهیم مبنای قیمتهای امروز را درنظر داشته باشیم اگر فردی واقعاً قصد حضور در صنعت تولید دکمه به صورت اصولی را داشته باشد نزدیک به دو میلیارد تومان سرمایه لازم دارد و خبری از تولید خانگی نیست.
وی به شیوههای تولید دکمه در این صنعت اشاره کرد و گفت: بهطور کلی دکمه به دو روش قالبی و تیغه تولید میشود که در تولید تیغهای هزینهکمتری برای تولید و سرمایهگذاری لازم داریم ولی در بخش قالبی به دلیل استفاده از دستگاههای پرس و تزریق پلاستیک بهخصوص قالب هزینه کاملاً متفاوت است و باید برای آن دقت بیشتری داشته باشیم. بهعنوان مثال برای طراحی و تولید یک قالب گاهی تا 50 میلیون تومان باید هزینه کرد و با توجه به فرسایش قابل ملاحظه در این قالب این سرمایه بستگی به میزان تولید باید دوباره هزینه شود.
پویادل در ادامه خط تولید دکمه را به چهار بخش تقسیمبندی کرد و افزود: بهطور کلی اگر تصمیم به حضور در صنعت تولید دکمه داریم باید برای راهاندازی یک خط تولید کامل یعنی از مخلوط کردن مواد شیمیایی گرفته تا پولیش و بستهبندی را در اختیار داشته باشیم به این دلیل که نبود هر یک از این بخشها در تولید دکمه باعث افزایش هزینههای تولید شده و در نهایت سرمایهگذاری را غیراقتصادی جلو میدهد. این درحالی است که برای دریافت مجوز فعالیت صنعتی و تولید دکمه باید با دریافت مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت کار را آغاز کنیم.
این فعال صنفی درباره حجم صنعت معتقد است اگرچه امروز تعداد تولیدیهای ایرانی کمتر از انگشتان دست است ولی حجم مورد نیاز بازار آنقدر زیاد است که عمده محصولات موجود بازار وارداتی از کشورهایی مثل چین و هند شناسایی شده است. اما نکته جالب اینجاست که قیمت تمام شده واردات دکمه برای واردکنندگان آنقدر پایین است که در این صنف اصلاً قاچاق نیست و همه محصولات کاملاً قانونی وارد میشود به صورتی که برای هر کیلو دکمه رقمی نزدیک به 3 هزار تومان حق گمرکی و عوارض پرداخت میشود و کاملاً قانونی محصولات متنوع سر از بازار درمیآورند.
چرخ فروش باید بچرخد
مهمترین نکته برای سرمایهگذاری به عقیده پویا دل داشتن چرخه فروش و تولید تیراژ بالاست چون تولید کار سادهای است ولی بقای اقتصادی در گروی فروش و گردش مالی است، بنابراین آن گروه از تولیدکنندگان که امکان تولید محصولات متنوع با تیراژ بالا و مراکز فروش عمده را نداشته نباشند به ناچار کمکم از چرخه تولید حذف شده یا فعالیت تجاری خود را تغییر میدهند.
وی عاملی که باعث شده تا برخی از تولیدکنندگان از چرخه تولید حذف شوند را ناتوانی در ارائه طرحهای متنوع و تیراژ بالا دانست و گفت: اگر به سیاست صادراتی چین در خارج از مرزهای کشورش دقت کنیم، میبینیم مسئولان و سیاستگذاران صادراتی این کشور با ایجاد مراکز خرید بسیار بزرگ به صورت عمدهفروشی و خردهفروشی در بازارهای هدفشان تولیدکنندگان را با حمایت گسترده روانه آن بازارها میکنند، از این رو قدرت رقابت مناسبی برای تولیدکنندگانشان مهیا کرده و کمکم بازار را از دست تولیدکنندگان محلی آن بخش میگیرند درحالی که سیاستهای ایران در هیچ یک از صنایع صادراتی اینگونه نیست و حضور در بازارهای هدف کاملاً به عهده خود بخش تولیدکننده است که بخش عمدهای از توان مالی آن واحد را به خود اختصاص داده و در نهایت مزیت رقابتی با تولیدات دیگر کشورها را برایش به صفر نزدیک میکند.
این فعال صنفی که ارتباط مستقیم صنعت مد و تولید دکمه را ملاک موفقیت میداند، تصریح کرد: از آنجا که تولید پوشاک در کشورمان به دلیل حجم بالای واردات تقریباً با اشکال مواجه شده است صنایع وابسته مثل تولید دکمه و زیپ نیز کاملاً ضعیف باقی مانده است و به همین دلیل تولیدکنندگان به دنبال بهرهوری و استفاده از فناوریهای نوین مثل دستگاههای تراش لیزری نیستند، درحالی که تولیدکنندگان چینی یا دیگر کشورها علاوه بر استفاده سنتی از تجهیزات و لوازم تولید امروز با استفاده از دستگاههای کاملاً پیشرفته طرحها و نمونههای بسیار جالب توجهی را روانه بازار میکنند که درواقع جایی برای ورود دیگر کشورها باقی نمانده است اما این صنعت آنقدر بزرگ است که اگر بتوان مزیتهای رقابتی را در آن به دست آورد، میتوان منافع بسیار مناسبی برای اقتصاد خود و کشور متصور شد.
به گفته حسام پویادل، امروز بازارهای آسیای میانه، کشور جمهوری آذربایجان و عراق میتواند برای محصولات ایرانی قابل توجه باشد درصورتی که با استفاده از سیاستهای حمایتی از صادرات، مسئولان هزینههای صادرکنندگان را به حداقل رسانده و ارزش افزوده صادراتی را برایشان ایجاد کنند چون تخصص و توان تولید در کشورمان وجود دارد.