طی جلسه معاملاتی سومین روز کاری سومین ماه سال جدید، شاخص کل بازار با 132.68 واحد رشد به رقم 63496.5 واحد رسید. در این جلسه معاملاتی که با افزایش 0.2 درصدی ارتفاع شاخص کل همراه بود، عمومیت بازار رنگی سبز به خود دید. توزیع این رشد نیز در نوع خود جالب بود. با گشایش بازار، شاخص کل روندی صعودی با شیب نسبتا زیادی را در پیش گرفته و طی 30 دقیقه رشدی بیش از 170 واحد را تجربه کرد. پس از آن، از سرعت افزایش شاخص کل کاسته شد و طی 75 دقیقه، تنها شاهد رشدی معادل 25 واحد بودیم. طی یک ساعت و نیم پس از آن، شاخص در محدوده 63560 واحد به نوسان پرداخت و در 15 دقیقه پایانی کاهشی حدود 65 واحد را تجربه کرد.
ارزش معاملات این بازار حدود 178 میلیارد تومان گزارش شد که 50 میلیارد تومان از آن به معاملات بلوکی نماد «شپنا» اختصاص داشت. نرخ ارزش متوسط هر معامله (بدون در نظر گرفتن معاملات شپنا) 4 میلیون تومان برای هر معامله بود که در مقایسه با روز پیش از آن رشدی 100 درصدی را تجربه کرد. بازار فرابورس ایران نیز در تبعیت از بازار بورس در مسیر صعودی قرارگرفت و رشدی معادل 5.6 واحد را تجربه کرد. با احتساب این افزایش ارتفاع 0.7 درصدی، این شاخص به رقم 717.7 واحد رسید. ارزش معاملات این بازار نیز حدود 69 میلیارد تومان گزارش شد که در مقایسه با روز پیش از آن رشدی 20 درصدی را تجربه کرد.
عاملیت کدهای حقوقی در هر دو سمت خریدار و فروشنده روز گذشته، یکی از مهمترین نکات این جلسه معاملاتی محسوب میشد. در این جلسه حدود 24درصد از فروشها توسط حقیقیها انجام شد و این در حالی بود که خرید این کدها درمجموع حدود 22درصد از کل خریدها را تشکیل میداد. تقاضای هیجانی ابتدای بازار و عرضه هیجانی انتهای بازار، نیز از نکاتی بودند که نباید از آنها چشم پوشید. رفتار هیجانی به خودی خود میتواند شرایط خوب را به شرایط بد تبدیل کند؛ حال آنکه در برهه زمانی کنونی و با شرایط حاضر، نباید با مشاهده این رفتارها، انتظار خاصی از بازار تعریف کرد.
معامله بلوکی نماد «شپنا» نیز در نوع خود جالب به نظر میرسد. طی جلسه معاملاتی گذشته، حدود یک درصد از سهام این شرکت بزرگ نفتی معامله شد که این معامله اثر شگرفی بر سایر نمادهای این صنعت اعمال کرد. همزمان با معاملات سنگین «شپنا»، معاملات در چند نماد مطرح دیگر این گروه نیز جریان یافت و این گروه در پایان جلسه گذشته بیش از 40درصد کل معاملات را به خود اختصاص داد. این در حالی بود که شاخص کل بیش از 100 واحد از رشد خود را مدیون دو نماد «شبندر» و «شپنا» بود که در صدر جدول تاثیرگذارترینها بر شاخص کل قرار داشتند.
برای جلسه معاملاتی پیش رو انتظار میرود با گشایش بازار شاهد عرضه نسبی در نمادهای مختلف بازار باشیم. پس از آن میتوان انتظار داشت از شدت این عرضه کاسته شده و تقاضا در برابر آن قدرت گیرد. اگر این سناریو با ارزش معاملاتی حدود 200 میلیارد تومان همراه باشد میتوان امیدهای زیادی را برای آینده نزدیک بازار تعریف کرد. سناریو دیگری با احتمال رخداد پایینتر وجود دارد که گشایش بازار را با تقاضای نسبی همراه میپندارد و پس از آن نزول چشمگیری را برای شاخص کل و کاهش قیمت نمادهای مختلف پیشبینی میکند. با مدنظر قرار دادن تمام این موارد درمییابیم که نوسانهای کنونی بازار تعادل چندانی نداشته و بازار هر لحظه آمادگی شکستن و فروریختن را دارد. لذا توصیه نگارنده به معاملهگران دوری از رفتارهای هیجانی در طرف خریدوفروش است.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه