موضوع استفاده از صندوقهای فروشگاهی اگرچه در ذهن اکثر ما بیشتر در فروشگاههای بسیار لوکس و زنجیرهای تصور میشود اما نباید فراموش کنیم که سبک زندگی و تغییرات ایجاد شده در نحوه خریدهایمان منوط به استفاده از برخی تجهیزات مثل صندوقهای فروش شده است. محمد نژادصداقت، مدیر پرداخت الکترونیک شرکت فناپ یکی از فعالان در این حوزه به «فرصت امروز» گفت: بهطور کلی نیاز بازار به ابزاری برای ثبت و ضبط اطلاعات و ارائه سرویسهای خاص مورد نیاز در یک فروشگاه، با توجه به تعداد فروشگاههای کشور حدود 3میلیون عدد برآورد میشود که به نظر میرسد بخشی از این فروشگاهها امکان نصب و بهرهبرداری از این ابزارها را نداشته باشند.بنابراین بهتر است به 2میلیونی که برآورد اتاق اصناف است، بسنده کنیم.
نژادصداقت افزود: یکی از مشکلاتی که امروز برای تولیدکنندگان این تجهیزات وجود دارد درباره نحوه نگرش افراد به این صندوقها یا حتی تولیدکنندگان دیگر است، چون وقتی صحبت از یک ابزار برای ثبت و ضبط اطلاعات و ارائه سرویسهای خاص است، نباید این ابزار را تنها به نوع خاصی از سختافزار مرسوم محدود کنیم، سازمانها و شرکتهای فراهمکننده این ابزار میتوانند با نوآوری و خلاقیت، سختافزارهای سادهتر و ارزان قیمتتری را در اختیار اصناف قرار دهند که به این ترتیب بازار قابل ملاحظهای در بخشهای متفاوت ایجاد خواهد شد.
تقاضا نبوده و سرمایهگذاری نشده
مدیر پرداخت الکترونیک شرکت فناپ درباره وابستگی تولید این نوع تجهیزات به خارج از مرزهایمان تاکید کرد: متاسفانه تاکنون به دلیل نبود تقاضای قابل ملاحظه، سرمایهگذاری در تولید این تجهیزات زیاد صرفه اقتصادی نداشت و به نوعی نبود بازارهای بینالمللی کل موضوع را به چالش میکشید اما با توجه به تغییر شرایط سیاسی و اقتصادی فعلی در ایران و افقهای پیش رو میتوان این نوع تولید را در قالب دیگری دید و سرمایهگذاریهای هوشمندانهای انجام داد، به صورتی که «فناپ» امروز منتظر این رویداد است و آماده سرمایهگذاری شده است.
وی درباره افقهای صادراتی با اشاره به بازارهای کشورهای حاشیه گفت: با توجه به اینکه برخی از کشورهای همسایه ایران دقیقا شرایطی مشابه ما را دارند، میتوان با استفاده از تخصص موجود داخل مرزهای ایران و سرمایهگذاری هدفمند تولید برای دستیابی هدفمند در آینده برنامهریزی کرد. بنابراین، تولیدکنندگان میتوانند پس از کسب تجارب ارزشمند در بازار تشنه داخلی کشورمان به سمت بازارهای بینالمللی حرکت کنند.
بخش خدمات اشتغالزایی قابل توجهی دارد
این فعال صنفی درباره میزان اشتغالزایی ایجاد شده در شرکت فناپ به «فرصت امروز» گفت: یکی از گزینههایی که اغلب سرمایهگذاران درباره آن دقت خاصی خواهند داشت مربوط به تعداد پرسنل مورد نیاز برای تولید محصول موردنظرشان است که در این زمینه لازم به یادآوری است در بخش تولید با توجه به اینکه اغلب ماشینآلات خودکار و اتوماتیک هستند پرسنل مورد نیاز شاید از تعداد انگشتان دست نیز کمتر باشد اما آنچه لازم است مد نظر داشته باشیم اشتغال قابل توجه در بخش خدمات پس از فروش تجهیزات و نرمافزاری آن است.
نژادصداقت با اشاره به طرح باران افزود: با همهگیر شدن این دستگاهها در اصناف کشور، بدیهی است که آموزش، راهاندازی، مراقبت و نگهداری از آنها متجاوز از 100هزار شغل برای جوانان ایجاد خواهد کرد. اضافه کردن ارزشهای افزوده جدید روی این دستگاهها نیز امکان خلاقیت و اشتغال زایی متناسب با آن را به دنبال خواهد داشت که در خصوص کمیت آن بهتر است نظر ندهیم و آرزو کنیم که هر چه بیشتر باشد.
اهمیت توجه به کیفیت
به اعتقاد این فعال صنفی، اگرچه نمیتوان عدد یا رقم خاصی درباره سرمایهگذاری در خطوط تولید این تجهیزات مدنظر داشت اما بهترین راهکار این است که با در نظر گرفتن کیفیت، سرمایهگذاری کرده و راه را برای آینده روشن هموار کنیم نه اینکه با استفاده از خطوط تولید بیکیفیت صرفا مقطعی برنامهریزی کنیم که هیچ توجیه اقتصادی نخواهد داشت. بهطور کلی با توجه به نوین بودن این نوع تولید این نگرانی وجود دارد که برخی برای کم کردن هزینه سرمایهگذاری، خطوط تولید بیکیفیت برخی کشورها را وارد کنند و دست به تولیدی بزنند که بعد روی دست مصرفکننده و تولیدکننده بماند.
ورود به این عرصه واقعا خطیر است و باید مهندسان با استعداد ما در کنار بنگاههای اقتصادی بزرگ با ظرفیت بالا قرار بگیرند و این تولید را آغاز کنند. وی با تاکید براینکه باید از عاقبت برخی تولیدکنندگان تبلت در ایران تجربه کسب کرد، تصریح کرد: در این زمینه باید به وضعیت برخی تولیدکنندگان قطعات تبلت دقت کرد که کجای بازار هستند؟ نباید صندوق فروشگاهی به این ترتیب تولید شود چون برخلاف تبلت که بیشتر جهت امور غیرتجاری استفاده میشود، این دستگاهها برای امور تجاری و دقیق مورد استفاده قرار میگیرند و به نوعی پایه اقتصاد خرد محسوب میشوند و بیکیفیتی ابزار، تبعات بسیار بدی خواهد داشت.
نژادصداقت درباره آینده این نوع سرمایهگذاری گفت: آینده همیشه روشن است. مهم این است که ما مستقیم به سمت آینده حرکت کنیم و از گذشته درس بگیریم. تولید باکیفیت و توجه کافی به علم و تکنولوژی روز مسیر مستقیم به سمت آینده روشن است. هرگونه شتابزدگی و بیتوجهی به امور دقیق مهندسی (اعم از مهندسی فنی یا اقتصادی) ما را در روزمرگی نگه خواهد داشت و هرگز به آینده روشن نخواهیم رسید.