به گزارش فرصت امروز به نقل از اقتصاد۲۴، بازار خودرو در پاییز امسال مانند بازار های ارز، طلا و سکه دوران پر التهابی را پشت سر گذاشت. افزایش ۳۰ درصدی قیمت خودرو های کارخانه ای از یک سو و از سوی دیگر پیروزی ترامپ و تحولات منطقه به صورت غیرمستقیم این بازار را تحت تاثیر قرار داد.
عماد جعفری، کارشناس حوزه خودرو درباره تاثیر ناآرامی های اخیر منطقه بر قیمت خودرو در بازار آزاد گفت: «چند وقتی است که خبر های مبنی بر افزایش قیمت نرخ ارز، طلا، سکه و جنگ هیچ تاثیری روی بازار خودرو نمی گذارد؛ دلیلش این است که سرمایه گذارانی که در این بخش بودند و ما به آنها دلال می گوییم، سرمایه های خود را خارج کردند. این مهم و همچنین واردات خودرو دست به دست هم داده است که مردم هم خریدار نیستند و فقط مصرف کننده واقعی است که ماشین می خرد. از این رو قیمت خودروها رو به کاهش است یعنی افزایش که نداشته هیچ، کاهش هم داشته است. به عنوان مثال میتسوبیشی اوتلندری که بیست روز پیش دلالان ۹ میلیارد تومان قیمت گذاشته بودند الان قیمتش به ۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان رسیده است ولی همچنان هم خرید و فروش نمی شود.»
وی با اشاره به بازار خودرو های وارداتی عنوان کرد: «خودروهایی که وارداتی هستند و معمولا قیمت گذاری بالایی دارند نیز در همین وضعیت به سر می برند. در مجموع قیمت ها رو به کاهش است و دلیلش این است که مردم خیالشان راحت است که در گمرکات ماشین بسیاری مانده و شرکت های واردکننده زیادی هستند که یک برند یا خوردو به خصوص را وارد می کنند. همه این عوامل دست به دست هم داده است که بازار خودرو از التهاب بیرون بیاید و دیگر هیچ عامل بیرونی نتواند بر افزایش قیمت تاثیر گذارد.»
جعفری در پاسخ به اینکه با توجه افزایش ۳۰ درصدی قیمت خودرو، آیا ممکن است این بازار هم مانند بازار مسکن به سمت رکود برود؟ بیان کرد: «قیمت خودرو های داخلی میانگین ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده است. اگر به خاطر داشته باشید در همان بازه زمانی دلالان بصورت مقطعی قیمت محصولات ایران خودرو را افزایش دادند ولی مشاهده کردند که استقبالی نمی شود. از این رو دوباره بازار به سمت و سوی سابق خود بازگشت.»
این کارشناس صنعت خودرو ادامه داد: «دلیل اینکه خودرو های داخلی همچنان حباب دارند این است که میزان عرضه چندان زیاد نیست. حتی خودروسازانی که مونتاژ کار ماشین های چینی بودند نیز به دلیل عدم تحویل خودرو هایی که چند ماه پیش ثبت نام کرده بود کمی حباب دارند ولی بطور کلی حبابش آنقدر چشم گیر و قابل توجه نیست.»
وی در پاسخ به اینکه مصوبه اخیر افزایش قیمت خودرو، تا چه میزان با واقعیت این بازار و اقتصاد کشور همخوانی دارد؟ گفت: «شخصا نظرم این است که هرچه قیمت خودرو را افزایش دهیم، خودروساز به دلیل اینکه مدیران دولتی دارد و دولتی اداره می شود باز هم تشنه افزایش قیمت است، یعنی امروز ۳۰ درصد افزایش دادند فردا از هر حربه ای استفاده می کنند تا دوباره قیمت ها را بالا ببرند؛ به این دلیل که هزینه سربار زیادی دارند و در مجموع شرکت های زیان دهی هستند. اینکه ما ما تاکید داریم که خودروسازان ایران خودرو و سایپا را به بخش خصوصی واگذار کنند این است که از جیب مردم برای خودروسازی که چهل و اندی سال است دارد ضرر می دهد، هزینه نکنیم و اجازه دهیم که مردم نفس راحتی بکشند و ماشین با کیفیت استفاده کنند.»
این فعال حوزه خودرو در پایان تاکید کرد: «باید تعرفه واردات خودرو را کاهش دهند و از آن طرف شرکت های ایران خودرو و سایپا را به بخش خصوصی واگذار کنند. در این صورت است که هم رقابت اتفاق می افتد و هم خودروساز برای اینکه متضرر و زیان ده نباشد مجبور است دست به رقابت بزند. در چنین شرایطی تازه می توان گفت که مردم می توانند حتی از خودروی داخلی با کیفیت هم رضایت داشته باشند.»