به وکیل پایه یک دادگستری، وکیل کیفری گفته می شود که پروانه وکالت خود را از کانون وکلای دادگستری تحویل گرفته است. وکیل کیفری به قوانین کیفری و جزایی اعم از ، قانون مجازات اسلامی، قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و آیین دادرسی کیفری تسلط کافی دارد.
وکیل کیفری در تهران باید با توجه به پرونده هایی که در اختیار دارد تلاش کند و هر لحظه پیگیر پرونده باشد تا بتواند از فردی که متضرر شده است، دفاع کند.
اگر یک فرد در جامعه یک رفتاری را انجام دهد که قانون برای رفتار انجام مجازاتی مشخص کرده است می گویند که جرم انگاری شکل گرفته است. و به همین دلیل این رفتار در قانون جرم گفته می شود که مجازاتی برای آن مشخص شده است که آن را جزو جرایم کیفری می دانند که یک وکیل کیفری اطلاع دارد چه رفتاری جزو جرایم کیفری محسوب می شود.
جرایم کیفری به دو دسته فعل و ترک فعل تقسیم می شود که این جرایم دارای دو بخش عمومی و خصوصی قرار دارد. در حالت عمومی به علت اینکه با افکار عمومی و جامعه روابط مستقیمی دارد، در صورتی که فرد متهم حتی شاکی نداشته باشد، مراجع قضایی به جرم انجام شده رسیدگی می کنند.
به فردی که ضرر دیده است، مجنی علیه گفته می شود که باید برای بررسی به ضرری که دیده است شکایت کند در غیر این صورت مرجع قضایی نمی تواند در جرایم خصوصی ورود کند.
وکیل کیفری دارای وظایف و مسئولیت های متعددی است. برخی از اصلی ترین وظایف وکیل کیفری عبارتند از:
توجه داشته باشید که این فقط برخی از وظایف وکیل کیفری است و ممکن است در موارد خاص وظایف دیگری نیز بپیوندد.
جرایم کیفری به دلیل اینکه در قانون ایران بسیار گسترده می باشد، هرکدام از آن ها زیر مجموعه یک عنوان قانونی قرار می گیرند. و برای هر کدام از آن ها مجازاتی معین شده است. با ما همراه باشید تا انواع جرایم کیفری را بررسی کنیم.
سرقت
قتل
استفاده از مشروبات الکلی
کلاهبرداری
اختلاس
سایبری
جعل
خیانت در امانت
در هر کدام از موارد زیر ، هر کدام از مراجع قضایی با توجه به جرایم کیفری ، موارد را بررسی می کنند و حکم صادر می کنند .
انواع مراجع کیفری را می توان به موارد زیر اشاره کرد :
مرجع قضایی دادگاه انقلاب
دادگاه کیفری یک کیفری دو
دادگاه نظامی و اطفال و نوجوانان
یک نوع دادگاه است که در برخی کشورها، از جمله ایران، برای رسیدگی به جرایمی که به منافع و امنیت نظام و قوانین اساسی آن تجاوز کرده باشند، تشکیل می شود. این دادگاه ها عموماً به عنوان قسمتی از قوه قضائیه ایجاد می شوند و صلاحیت داوری در قضاوت در پرونده های مربوط به جرائم سیاسی و انقلابی را دارند.
جرایمی که مجازات سنگینی برای آن درنظر گرفته شده است مورد بررسی و رسیدگی قرار می گیرد که این جرایم می توان به قتل اشاره کرد. جرایم کیفری سیاسی و مطبوعاتی، جرایم کیفری باعث مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر در دادگاه کیفری یک مورد بررسی قرار میگیرد. شیوه بررسی و رسیدگی در دادگاه کیفری یک بدین صورت است که رای اکثریت اعضا جزو ملاک تصمیم گیری می باشد.
یکی دیگر از دادگاه های فعالیت وکیل کیفری، دادگاه کیفری نوع دو است. یک سطح اپلیکه دادگاهی است که در آن بررسی و قضاوت درباره تجدیدنظرهایی از حکم های دیگر دادگاه کیفری درجه اول انجام می شود. این دادگاه نظر داده در مورد اعتراض ها، استئناف ها و تجدیدنظر در پرونده های کیفری را به عهده دارد. در بسیاری از سیستم های حقوقی، دادگاه کیفری دو به عنوان مرحله ای برای بررسی صحت حکم ها و احکام صادره از دادگاه کیفری درجه اول تعبیه شده است.
یک نوع دادگاه ویژه است که در برخی کشورها وجود دارد. این دادگاه ها عموماً برای رسیدگی به پرونده هایی که مرتبط با جرایم نظامی، نظامیان، یا موضوعات نظامی می باشند تشکیل می شوند. در این دادگاه ها، داوران، وکلای دفاع و دادستان ها متخصص در حوزه حقوق نظامی هستند.
دادگاه نظامی معمولاً قوانین خاص و رویه های قضایی خود را دارد که بر اساس آنها پرونده های نظامی را بررسی و صدور حکم می کند. این دادگاه ها می توانند برای برخی جرایمی مانند خیانت، خشونت، جنایات جنگی و نقض قوانین نظامی تشکیل شوند.
دادگاه نظامی به عنوان یک قسمت مستقل از سیستم قضایی یک کشور عمل می کند و در برخی موارد می تواند از سایر دادگاه ها مستقل باشد و تنها برای محاکمه موارد نظامی مورد استفاده قرار بگیرد.
دادگاه اطفال و نوجوانان یک نوع دادگاه است که وظیفه رسیدگی به جرایمی را بر عهده دارد که توسط افراد زیر 18 ساله (اطفال و نوجوانان) انجام شده است. این دادگاه ها با هدف حفظ و تربیت افراد جوان و اصلاح رفتار آنان تشکیل می شود. در این دادگاه ها استفاده از روش های تفاوت گذاری و مکانیسم های خاص مانند بهره گیری از مراکز تربیتی و پشتیبانی اجتماعی معمول است. هدف نهایی آنها، پیشگیری از بازگشت فرد جوان به فعالیت های جرمی در آینده است.
به هر حال، این تنها راهنمایی هایی برای شماست و بهترین وکیل برای شما بستگی به عوامل مختلفی دارد که شامل شرایط شما، نوع جرم و پرونده شما می شود. برای اطمینان بیشتر، مطلع شدن از دستاوردها و تجربه های وکیل قبل از انتخاب آنها بسیار مهم است. مراجعه به دفتر وکالت دکتر احمد زهره وند یک اقدام راهگشا برای حل مشکل کیفری شما است.