تست های مختلفی برای شنوایی سنجی مورد استفاده قرار میگیرند که یکی از آنها تست ABR است. این تست بیشتر برای نوزادان، کودکان و افرادی مورد استفاده قرار میگیرد که امکان انجام تست های معمول شنوایی برای آنها وجود ندارد. بسیاری از والدین این سوال را دارند که آیا امکان اشتباه در نتایج تست ABR وجود دارد؟ ما در ادامه به این پرسش پاسخ میدهیم و درباره تست ABR بیشتر توضیح خواهیم داد.
تست ABR چیست؟
از این تست برای تشخیص کم شنوایی استفاده میشود و پاسخ نوزاد و کودک را به صدا مورد ارزیابی قرار میدهد. تست ABR یک آزمایش رایج برای نوزادان و کودکان به حساب میآید و نام دیگر آن آزمایش پاسخ شنوایی ساقه مغز است. این آزمایش چگونگی عملکرد حلزون گوش، گوش داخلی و مسیرهای مغزی رو مورد ارزیابی قرار میدهد.
چنانچه علائم کم شنوایی مربوط به مغز و یا مسیرهای مغزی باشد، معمولاً از این تست استفاده میشود. انجام تست ABR میتواند حدود 30 دقیقه تا 2 ساعت طول بکشد. اگر کودک شما در طول آزمایش مدام بیدار شود، مدت زمان انجام آزمایش بیشتر طول میکشد. این آزمایش بی خطر بوده و هیچگونه عوارض جانبی ندارد.
برای انجام تست ABR و سایر خدمات شنوایی سنجی و تجویز سمعک، میتوانید به کلینیک سمعک برتر مراجعه نمایید.
تست ABR چگونه انجام میشود؟
به دلیل مدت زمان طولانی این تست و ثبت نتایج صحیح و دقیق، بهترین شرایط این است که کودک شما خواب باشد. برای انجام این تست باید الکترود های کوچکی بر روی پیشانی و لوله گوش کودک قرار گیرد. برای اینکه تماس خوبی بین پوست و الکترودها وجود داشته باشد از ژل الکترود استفاده میشود. زمانی که کودک شما خواب است، از طریق هدفون صداهایی به گوش او ارسال میشود. سپس الکترود ها پاسخ مغز او را نسبت به صدا ثبت خواهند کرد. نتایج بر روی کامپیوتر ثبت میشود و شنوایی شناس آنها را بررسی میکند.
ممکن است این اصطلاح تست شنوایی ABR آرام بخش و غیر آرام بخش را شنیده باشید. در تست شنوایی ABR آرام بخش داروی خاصی به کودک شما داده میشود که کمک میکند راحت بخوابد تا آزمایش به خوبی انجام شود. در نوع غیرآرام بخش این تست، کودک به صورت طبیعی میخوابد.
کاربردهای دیگر تست ABR
آیا تست ABR میتواند در تشخیص سایر بیماری موثر باشد؟
بله. این آزمایش تنها برای تشخیص کم شنوایی به کار نمیرود بلکه تحقیقات نشان داده اند در تشخیص دو بیماری افسردگی و اسکیزوفرنی نیز توانسته موثر عمل کند. موج ABR در بیمارانی که به افسردگی دو قطبی نوع 1 و بیمارانی که به اسکیزوفرنی مبتلا هستند، متفاوت است. آزمایشات بالینی انجام شده نشان داده اند موجIII و موجVII در بیماران مبتلا به افسردگی و اسکیزوفرنی بسیار بالاتر از سایر افراد عادی میباشد.
سطوح ناشنوایی
به طور کلی سطوح ناشنوایی به دسته های مختلفی تقسیم بندی میشوند. محدوده سطوح نامبرده دسی بل بوده و شامل اصطلاحات مختلفی است:
آیا آمادگی خاصی برای آزمایش ABR لازم است؟
سر و گوش کودک شما باید کاملاً تمیز بوده و به هیچگونه کرم، روغن یا لوسیونی آغشته نباشد؛ به دلیل اینکه الکترود ها بهتر به این نواحی بچسبند و فعالیت مغز ناشی از شنیدن صداها را به خوبی دریافت کنند. اگر کودک شما بیشتر از 6 ماه سن داشته باشد، پزشک برای انجام تست ABR داروی آرام بخش تجویز میکند.
اگر کودک شما کمتر از 6 ماه سن دارد، باید 4 ساعت قبل از تستABR، از دادن هرگونه شیر یا شیر خشک و غذای جامد به او خودداری کنید. در نوزادان بیشتر از 6 ماه نیز باید 6 ساعت قبل از تست از دادن هرگونه غذای جامد، شیر و شیر خشک خودداری گردد. توصیه میشود حتماً تا دو ساعت قبل از آزمایش، کودک مایعات زیادی مانند آب، شیر مادر و... بنوشد.
ممکن است پس از پایان آزمایش و برداشتن الکترودها، نقاط قرمزی در جای هدفون و الکترودها ظاهر شوند که به سرعت از بین میروند. نتایج بر روی کامپیوتر مخصوصی ثبت میشوند و شنوایی شناس یا پزشک متخصص نتایج را تحلیل خواهند کرد. پس از بررسی اولیه، متخصص شنوایی به شما میگوید که نتایج به دست آمده به چه صورت است و روش های درمانی پیشنهادی را به شما ارائه میکند.
آیا این امکان وجود دارد که تست ABR اشتباه کند؟
این سوال بسیاری از مراجعین است که آیا ممکنه آزمایش ABR اشتباه کنه؟ در پاسخ باید بگوییم که نتایج این تست تا حد زیادی دقیق است اما گاهی اوقات ممکن است اختلالات شنوایی را تشخیص ندهد. به این موضوع اصطلاحاً منفی کاذب میگویند. احتمال خطا در تست ABR زیر 5 درصد است و میتوان این اطمینان را به والدین داد که انجام این آزمایش میتواند نتایج دقیقی از وضعیت شنوایی کودکتان را به شما ارائه کند.
تفسیر تست ABR 70 تا 90 درصد درست تشخیص داده میشود. البته به یک نکته باید توجه کرد که حساسیت عصب مغزی به تومورهای کوچک چندان زیاد نیست. در نتیجه این آزمایش باید برای بیماران مبتلا به تومور هر 6 ماه یکبار تکرار شود تا پاسخ دقیق تری به دست بیاید.
برای انجام تست ABR به کجا مراجعه کنیم؟
آزمایش شنوایی ABR علاوه بر اینکه برای نوزادان و کودکان انجام میشود، تست رایجی برای بزرگسالان دارای معلولیت یا متمارض نیز محسوب میشود. دقت بالای این تست باعث شده یکی از رایج ترین آزمایشاتی باشد که برای نوزادان و کودکان مورد استفاده قرار میگیرد. توصیه میشود برای شنوایی و انجام تست ABR، به کلینیک ها و مراکز شنوایی معتبر و باسابقه مراجعه کنید.
کلینیک سمعک برتر یکی از بهترین مراکزی است که انواع تست های شنوایی بزرگسالان و کودکان و نوزادان را انجام میدهد. این مجموعه با 24 سال سابقه یکی از معتبرترین کلینیک های تخصصی سمعک است که تلاش میکند خدمات شنوایی باکیفیتی را به شما مراجعین گرامی ارائه کند. تجویز سمعک، تنظیم و تعمیر انواع سمعک، قالبگیری و ارائه مشاوره درمانی از دیگر خدمات این مرکز است. جهت رفاه حال سالمندان و بیمارانی که از مشکلات حرکتی رنج میبرند، امکان ارائه خدمات تجویز سمعک در منزل فراهم شده است. برای خرید سمعک، دریافت نوبت و یا هرگونه اطلاعات بیشتر، با کارشناسان کلینیک سمعک برتر تماس بگیرید.