مسیح فرزانه، کارشناس بازار خودرو می گوید: به اعتقاد بنده و شمار زیادی از همکارانم بازار خودرو در نهایت تا پایان شهریور ماه قادر به حفظ روند کاهشی یا ثبات خواهد بود. این حجم از تورمی که در بازار خودرو وجود دارد با قیمت های فعلی از لحاظ منطق اقتصادی هم خوانی ندارد.
به گزارش فرصت امروز به نقل از ایراسین، قیمت خودرو از اواخر فروردین ماه ریزشی شد تا روند صعودی در این بازار در سال ۱۴۰۲ متوقف شود. این فاز نزولی قیمت خودرو با شروع تابستان نه تنها متوقف نشد بلکه در اولین روزهای مرداد ماه نیز شاهد نزول چشمگیر بهای برخی خودروهای تولید داخل بودیم؛ برای نمونه با شروع مرداد ماه تیبا هاچ بک حوالی هفت میلیون تومان و تارا اتوماتیک نزدیک به ۱۰ میلیون تومان افت قیمت تجربه کرد. مسیح فرزانه، کارشناس بازار خودرو درباره روند نزولی قیمت ها در این بازار به خبرنگار ایراسین می گوید: سیر نزولی قیمت خودرو از اردیبهشت سال جاری اتفاق افتاد که قسمتی از آن اصلاح قیمتی بود. ولی زمانی که اصلاح قیمت بیشتر شود، این اصلاح به ریزش تبدیل خواهد شد. افت قیمت ها هم در بازار خودروهای داخلی و هم وارداتی قابل مشاهده بود ولی خودروهای داخلی مصرف کننده بیشتری در جامعه ما دارند، لذا افزایش و یا کاهش بهای آن ها محسوس تر است.
دو دلیل عمده پشت پرده ریزش قیمت ها
این کارشناس بازار خودرو با اشاره به دو دلیل عمده برای ریزش قیمت چهارچرخ ها، بیان می دارد: واقعیت این است بخش مختصر، نه قابل توجهی از این ریزش قیمت خودرو با نوسانات و کاهش نرخ ارز ارتباط دارد. شاید این سوال برای مصرف کننده پیش آید که ما از خودروی داخلی صحبت می کنیم، چه ارتباطی با نرخ ارز دارد؟ در پاسخ باید گفت بخش زیادی از خودروهای داخلی عملا در کشور مونتاژ می شوند که مواد اولیه و قطعات آن ها وارداتی است و درگیر نرخ ارز می شود.
به اعتقاد فرزانه، نوسان فعلی نرخ ارز در محدوده ۴۷ تا ۴۸ هزار تومان سبب شده قیمت خودرو به ریزش ادامه دهد. این کارشناس بازار خودرو با اشاره به انتشار اخبار به عنوان دلیل دوم ریزش قیمت ها توضیح می دهد: دلیل اصلی کاهش قیمت خودرو در پنج ماه اخیر پمپاژ اخبار مثبت به بازار محسوب می شود. همچنین انتشار اخبار واردات از ابتدای سال بازار را تحت تاثیر قرار داد؛ نگاهی به آمار تیراژی که در پروسه های زمانی سه و شش ماهه منتشر می شود از فاصله زیاد عرضه با نیاز بازار حکایت می کند و واردات افزایش عرضه را به همراه دارد.
وی ادامه می دهد: اکنون از تعداد افرادی که به خودرو به دید کالای مصرفی می نگرند، کاسته شده و بخش عمده مردم به دید کالای سرمایه ای و جهت حفظ ارزش پول خود وارد این بازار می شوند.
فشرده سازی قیمت خودرو نهایت تا پایان شهریور
روزگذشته سوم مرداد ماه در هیچ خودرویی افزایش قیمت به چشم نمی خورد و بازار سرتا سر نزولی بود. برخی فعالان بازار مدعی اند بازار خودرو دیگر رنگ صعود را نخواهد دید و واردات سبب افت بیشتر قیمت ها خواهد شد. درمقابل عده ای دیگر معتقدند روند نزولی قیمت ها در بازار خودرو درحال ضعیف شدن است و به زودی شاهد انفجار در این بازار خواهیم بود. فرزانه درخصوص ادامه کاهش قیمت اتومبیل ها می گوید: بازار خودرو به اعتقاد بنده و شمار زیادی از همکارانم نهایت تا پایان شهریور ماه قادر به حفظ روند کاهشی یا ثبات خواهد بود؛ پس از آن ها قیمت ها می توانند به صورت مجدد و آرام آرام به روند صعودی خود بازگردند.
وی درباره علت بازگشت روند صعودی قیمت ها اظهار می کند: اکنون جدای از نرخ ارز، ما در بازار خودرو نزدیک به ۱۱۵ تا ۱۲۰ درصد تورم واقعی داریم. طبیعتا در بازارهای سرمایه ای مانند خودرو در کشور ما، زمانی که سوددهی کمتر از میزان تورم باشد یعنی قیمت ها به صورت دستوری کنترل می شوند. این اتفاق در بازار خودرو نیز رخ داد. نامه نگاری هایی که از سمت رئیس جمهور، شورای رقابت، وزارت صمت، خودروساز داخلی و چینی صورت گرفت یعنی یکسری تنش در این حوزه وجود دارد.
فرزانه با تاکید بر پایان روند صعودی در پایان شهریورماه تشریح کرد: به نظر بنده این حجم از تورمی که در بازار خودرو وجود دارد با این قیمت ها از لحاظ منطق اقتصادی هم خوانی ندارد؛ برای من مانند مصرف کنندگان قطعا باعث خوشحالی خواهد بود که قیمت خودرو کاهشی تر شود. ولی درحقیقت نبض اقتصاد و تورم با نرخ ارز و اخبار سیاسی ارتباط دارد.
این کارشناس بازار خودرو در انتها اضافه کرد: درنهایت پیش بینی می شود بازار تا شهریور توان این فشرده سازی قیمت ها و جمع شدن فنر قیمتی خود را داشته باشد چون در واقعیت امر تورم اجازه نزول بیشتر قیمت خودرو را نمی دهد. اگرچه بنده علاقه مندم قیمت خودرو از این نیز پایین تر بیاید.