همان طور که می دانید این روزها کش و قوس قوانین جدید کنکور به شدت مورد توجه قرار گرفته و هر روز خبر جدیدی از یک نهاد رسمی و غیر رسمی ذهن دانش آموزان را به هم می ریزد.
قبل از اینکه درباره روند و چگونگی تغییرات کنکور صحبت کنیم، میخواهیم بگوییم که چرا شورای عالی انقلاب فرهنگی بعد از سال های زیادی روی این موضوع دست گذاشته و حساس شده است؟
شنیده ها حاکی از آن است که موضوع حذف دروس عمومی و به طور کلی تغییر در ساختار کنکور، از مراجع بالاتر به شورای عالی انقلاب فرهنگی سپرده شده است. شاید باورش سخت باشد ولی انگیزه اصلی از تغییر در نظام کنکور موضوع واردات کاغذ و ارز خروجی از کشور بابت این موضوع بوده است.
آمارها نشان می دهد که حدود 70 درصد مصرف کاغذ کشور صرف تولید کتاب های کمک آموزشی می شوند و عمده آنها مربوط به دروس عمومی هستند. بنابراین به طور جدی حذف دروس عمومی از کنکور مورد توجه قرار گرفته اند.
معلوم است که حذف دروس عمومی پاک کردن صورت مسئله است ولی اجازه بدهید در جای خودش در مورد این موضوع صحبت کنیم.
حالا درست یا غلط تغییرات عمده ای را شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد بررسی قرار داد و طی جلساتی تصویب شد و برای خیلی ها نان و آب شد! ولی بلافاصله معاون حقوقی رئیس جمهوری یک ایراد حقوقی به مصوبه شورا گرفت و آن ایراد این بود که طبق منویات مقام معظم رهبری در مواردی که مجلس اقدام به قانون گذاری کرده باشد، شورا حق ورود ندارد جالب این است که رئیس شورا شخص رئیس جمهور است!
حالا به هر ترتیب هنوز قضیه حقوقی بین مجلس و شورا حل نشده ولی در نهایت سازمان سنجش آب پاکی را روی دست دانش آموزان ریخت و تغییرات شورا را نهایی اعلام کرد و گفت که قرار است این تغییرات از کنکور 1402 آغاز شوند.
البته کنکور 1401 هم تغییرات اندکی داشت. از جمله اینکه تعداد سوالات در بعضی دروس کم شد و تاثیر مثبت معدل امتحانات نهایی از 30 درصد به 40 درصد (همچنان مثبت) افزایش یافت. همچنین دفترچه دروس اختصاصی خود به دو دفترچه شماره 1 و 2 تقسیم شد.
حالا تغییرات کنکور 1402، 1403 و بعد از آن را ببینیم:
در کنکور 1402 چند تغییر اساسی داریم:
علاوه برا تغییرات بالا قرار است از کنکور 1403 کنکور به شکل الکترونیکی و بدون کاغذ برگزار بشود. همچنین در کنکور 1402 فقط امتحانات نهایی سال دوازدهم مدنظر قرار می گیرد که در کنکور 1403 امتحانات نهایی یازدهم هم در نظر گرفته خواهد شد. به همین ترتیب از سال 1404 امتحانات سال دهم نیز مدنظر قرار می گیرد.
البته موارد دیگری هم اشاره شده از جمله اینکه:
بعضی از تغییراتی که شورا تصمیم گرفته و سازمان سنجش هم اعلام کرده، بار اجرایی زیادی ندارند و بدون زحمت قابل اجرا هستند. مثلا اینکه زیرگروه ها حذف شوند، صرفا یک تغییر نرم افزاری تصحیح و صدور کارنامه است که برای سازمان سنجش کاری ندارد. اما در مورد بعضی دیگر از موارد واقعا جای سوال است که چقدر دولت می تواند آنها را اجرا کند؟
جدای اینکه چقدر این تغییرات اجرایی هستند، در مورد خود تغییرات سوالات زیادی وجود دارد:
در همین وضعیت فعلی که امتحانات نهایی تاثیر مثبت در قبولی دانشگاه دارند، در زمان برگزاری امتحانات نهایی فروش کتاب های گام به گام به شدت بالا می رود و حتی در مقاطع دبستان نیز دانش آموزان اقدام به خرید کتاب های کمک درسی ریاضی چهارم دبستان می کنند.
کتاب گام به گام چیست؟
کتاب گام به گام در ایران به دسته ای از کتاب های کمک آموزشی اطلاق می شوند که تمارین کتاب درسی را پاسخ داده اند و به نوعی حل المسائل کتاب های درسی به شمار می روند.
اینها همه سوالاتی هستند که بدون جواب مانده اند.
حتی خود برگزاری دو کنکور اختصاصی نیز سوالاتی را در ذهن مخاطبان ایجاد کرده است که باید زودتر به آنها جواب داد.