قائم مقام وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه تمام مذاکرات و تفاهمنامههای انجام شده در نیمه اول سال آینده قطعی و نهایی میشود، گفت: نمیتوان این انتظار را داشت که قراردادهای چند میلیارد دلاری یک شبه به نتیجه برسد.
اصغر فخریه کاشان در گفتوگو با ایلنا، با اشاره به جزییات مذاکرات و تفاهمنامههایی که در طول یک سال گذشته وزارت راه و شهرسازی با شرکتها و کشورهای خارجی داشته، اظهار داشت: مذاکرات متعددی را با هیاتهای خارجی داشتیم که بخشی از این مذاکرات با دولتها بوده که در طول یک سال گذشته با دولت کره، ژاپن، چین، روسیه، فرانسه و ایتالیا وارد مذاکره شدیم و بخشی از مذاکرات و تفاهمنامه هم با شرکتهای خصوصی خارجی بوده است.
وی با تاکید بر اینکه امکان اینکه مذاکرات برای پروژههای چند میلیارد دلاری یکشبه به قرارداد تبدیل شود وجود ندارد و باید فرآیند رسمی و اداری آن طی شود، ادامه داد: در طول مذاکرات در ابتدا تفاهمنامه امضا میشود و بعد از آن تفاهمنامه به اصول اصلی توافق و در نهایت پیشنویس قرارداد و قرارداد به امضا میرسد و مراحل اجرایی آن شروع میشود.
قائم مقام وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه معمولا یک قرارداد شش ماه زمان میبرد تا نهایی شود، گفت: 100 درصد این پیشنویس قراردادها و مذاکرات در نیمه اول سال آینده نهایی میشوند. برای اینکه این حجم از قراردادها نهایی شود کمی زمانبر است. این در حالی است که ایران به تازگی از شرایط تحریم بیرون آمده است. فخریه کاشان با اشاره به تفاهمنامهها و مذاکرات انجام شده، گفت: پیشنویس تاریخیترین خرید در بخش حملونقل هم که خرید 118 فروند هواپیمای نو از ایرباس است چندی پیش به امضا رسید و تا دو ماه دیگر نهایی میشود و همچنین قرارداد خرید هواپیماهای ATR هم منعقد شد.
وی افـــزود: همچنیــــن از جمله مهمترین مذاکرات و قراردادهایی که در طول یک سال گذشته به نتیجه رسید، قرارداد فاینانس 2 میلیارد دلاری شرکت راهآهن با چینیها برای قطار ریلی تهران- مشهد بوده و همچنین قرارداد توسعه فرودگاه امام به صورت BOT با فرانسویها و شرکتهای ایرانی از دیگر تفاهمات مهم این وزارتخانه است که ارزش این قرارداد به 800 تا 900 میلیون دلار میرسد، البته تا عملیات مهندسی آن به طور دقیق محاسبه نشود، نمیتوان رقم دقیق را برآورد کرد.
فخریه کاشان با بیان اینکه این پروژهها به مرحله اصول قرارداد رسیدهاند و مذاکرات برای نهایی کردن این قراردادها شروع شده است، ادامه داد: از دیگر قراردادهای مهم قراردادهای توسعه فرودگاه مشهد و اصفهان است که با فرانسویها است همچنین در یک سال گذشته راهآهن با شرکت زیمنس هم قراردادی را منعقد کرد.
قائم مقام وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در حوزه دریایی هم مذاکراتی انجام شده اما هنوز نهایی نشده، گفت: مذاکراتی با هندیها برای توسعه بندر چابهار انجام شده اما هنوز قطعی نیست. وی افزود: با کرهایها هم تفاهمی برای خط ریلی چابهار به زاهدان امضا شده و در مرحله یادداشت تفاهم است. همچنین در مذاکره با ژاپنیها هم برای تشکیل یک کمیته اجرایی به تفاهم رسیدهایم تا پروژههای قابل انجام در این کمیته ارزیابی شود و آنها هم علاقهمند به ورود به پروژههای ریلی بهویژه قطارهای سریعالسیر هستند.
فخریه کاشان ادامه داد: در حوزه مسکن نیاز به ورود سرمایهگذاران خارجی نداریم چراکه مصالح تولید داخل و نیروی انسانی متخصص وجود دارد اما بهطور قطع باید از دانش شهرسازی کشورهای خارجی میتوان استفاده کرد که در این موارد همکاریهای فنی با کرهایها و ژاپنیها خواهیم داشت چندی پیش دو تفاهمنامه دراین باره با این دو کشور انجام شده است.