«روآندا، معجزه هرج و مرج» عنوان مستند سونیا رولاند است که در نوامبر سال 2014 پخش شده و در آن معجزه روآندا را به خوبی یادآور می شود. همه ناظران و نهادهای بین المللی بازگشت روآندا را ستایش می کنند.
روآندا در پیشرفت بخش های مختلف آموزش، سلامت، فناوری ارتباطات بین المللی، حفاظت از محیط زیست، ترویج برابری جنسیتی و غیره می درخشد. اما در چشم جامعه و افکار بین الملل، رئیس جمهوری این کشور، پاول کاگام، مرد قدرتمند کیگالی (پایتخت این کشور)، عنوان دیکتاتور توسعه را گرفته است.
این کشور به لطف تغییراتی که کرده و بدون هیچ حمایتی از سوی مردمش در بازارهای قدرتمند به سنگاپور آفریقا تبدیل شده است. این توسعه اقتصادی – اجتماعی لزوما براساس انتخاب های سیاسی قدرتمندی است که به رنسانس روآندا کمک می کند. این انتخاب ها، یک مدل درون زاد و بسیار فراگیر را در مقابل دیکتاتوری، قدرت های پادشاهی و الیگارشی ایجاد کرده است.
ارتقای سطح شفافیت و مسئولیت پذیری در اداره امور دولتی کشور روآندا به این خاطر است که ارائه گزارش کار الزامی است.
روآندا دانسته است که برای یک حکومت خوب لازم است تمام مقامات، در همه سطوح و بخش ها با هدف تضمین مدیریت شفاف و مسئولیت پذیر امور دولتی گزارش ارائه کنند.
هدف
برای پشتیبانی نقش مجلس در نظارت، دولت یک دفتر دولتی حسابرسی با ماموریت کنترل و ارائه گزارش امور مالی دولتی و دیگر بخش ها در نظر گرفته است. همچنین بهره وری و باروری خدمات دولتی را بر پایه میل به عینیت و صداقت قرار داده اند. این نهاد، طبیعتا تاثیرات خوبی در مبارزه علیه فساد دارد، اما این خلاقیت اخیر به کمک در راستای تقویت ظرفیت ها برای بازی کردن موثر نقش های خود نیاز دارد.
علاوه بر این، در این نهاد شفافیت موقعیت اداری باید به واسطه گزارش وزارت امور دارایی تایید شود. مطبوعات هم یکی از ابزار هایی هستند که اجازه می دهند گزارش های ارائه شده درباره شفافیت امور دولتی از طرف دولت به عموم مردم برسند. مقامات دولتی، سازمان مطبوعات و رسانه همه با هم برای ایجاد مطبوعاتی توانا و اینکه بتوانند نقش مثبتی را در آموزش و اصلاحات دولتی بازی کنند، کار می کنند.
چشم انداز 2020
چشم انداز کشور روآندا در سال 2020 در نتیجه یک فرآیند مشورتی ملی تعیین شد که بین سال های 1997 تا 2000 آغاز شد. رئیس جمهوری روآندا، پاول کاگام کشور خود را این گونه معرفی می کند:
چشــم انــداز 2020 نشــان دهنـــده آرزو های این کشور و تعیین کننده روآندایی است با ساختار هویتی واحد و دموکراسی، به واسطه رژیم های اقتدارگرا و انحصاری.
او در ادامه این چشم انداز می گوید: ما باید کشوری باشیم که مردم با درآمد سالانه متوسط، لذت داشتن سلامتی بهتر، جامعه ای تحصیل کرده و به طور عمومی مرفه تر را تجربه کنند.
چشم انداز 2020، به وضوح نشان دهنده توسعه و دموکراسی مشارکتی خواهد بود. این چشم انداز یک فضای سیاسی در حد ممکن بازی را ایجاد می کند که به مردم در تمام سطوح توانایی مشارک سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را در بخش های غیر متمرکز می دهد. مانند بخش های کشاورزی، آموزش، حکومتداری مطلوب، سلامت، زیرساخت، عدالت و حمایت اجتماعی. قانون اساسی 31 دسامبر 2005 این کشور را به پنج قسمت حکومتی سازماندهی کرد.
قبل از آن این کشور به 12 استان تقسیم بندی شده بود و اگر انتظار چشم انداز موفق را داشته باشیم، باید روند تمرکز زدایی و ایجاد راه حل «درون زاد» را با هم داشته باشیم.