بحران موجود در روابط روسیه و ترکیه که در پی سرنگونی یک فروند جنگنده ارتش روسیه توسط ترکیه اتفاق افتاد، سبب شده است تا معادلات انرژی منطقه با دگرگونیهای اساسی رو به رو شود. کمرنگ شدن احتمال تحقق پروژه ترکیش استریم و حتیالامکان لغو آن توسط روسیه، از جمله این تغییر و تحولات به شمار میرود. در همین راستا بلغارستان و یونان در پی گسترش روابط خود با روسیه و گازپروم بوده و سعی دارند از فرصت ایجاد شده برای حضور در بازارهای گاز اروپا به بهترین شکل ممکن استفاده کنند.
پیش از هرچیز آتن و صوفیه اعلام کردهاند که نامه مخالفت کشورهای مرکز و شرق اروپا (که با امضای این نامه و ارائه آن به اتحادیه اروپا مخالفت خود را با نورد استریم 2 اعلام کردند) با پروژه نورد استریم 2 را امضا نکردهاند. در این میان کشورهایی نظیر جمهوری چک و رومانی که نامه را امضا کردهاند، در حال حاضر سعی دارند از نامه مذکور فاصله گرفته و سیاستهای خود را در قبال روسیه تصحیح کنند.
در همین حال بویکو بوریسف، نخستوزیر بلغارستان معتقد است بسیاری از کشورهایی که با پروژه نورد استریم 2 مخالفت کردهاند، از زمینههای لازم جهت نزدیکی به مسکو و مشارکت در طرحهای انرژی آن برخوردار نیستند و همانطور که بلغارستان پیش از این نیز اعلام کرده بود، این کشور نامه مخالفت با پروژههای انرژی جدید را امضا نخواهد کرد. در همین ارتباط وزارت انرژی یونان نیز با انتشار بیانیهای اعلام کرد: آتن هرگز نامه مخالفت با پروژههای انرژی روسیه را امضا نکرده و نخواهد کرد.
در جریان ملاقات الکساندر نوواک، وزیر انرژی روسیه با همتای یونانی خود پانوس اسکورلتیس، مذاکرات مفصلی در رابطه با پروژههای انرژی صورت پذیرفت که مشارکت گازپروم در ایجاد زیرساختهای برق آبی و بهرهبرداری از معادن زغال سنگ و همچنین قیمتگذاری جدید برای گاز صادراتی روسیه به یونان از جمله موضوعات مورد مذاکره دو طرف بوده است.
اسکورلتیس، وزیر انرژی یونان در گفتوگو با رسانههای داخلی یونان اظهار داشت که آتن از پروژه ترکیش استریم و انتقال گاز روسیه از آن حمایت میکند. سخنان وزیر انرژی یونان در حالی مطرح میشود که مذاکرات برای احداث خط لوله ترکیش استریم در حال حاضر و به دلیل بحران موجود در روابط ترکیه و روسیه متوقف شده است.
طبق اطلاعات موجود، یونان و بلغارستان در صورت مطرح شدن طرح مخالفت با پروژه نورد استریم 2 در 18 دسامبر سال 2015 در مقر اتحادیه اروپا، با آن مخالفت خواهند کرد. علاوه بر این تومیسلاو دونچف، معاون نخستوزیر بلغارستان در امور بودجه و سیاستهای اقتصادی اعلام کرد که کشورش مشغول مذاکره با اتحادیه اروپا در زمینه ایجاد یک مدل کوچکتر از پروژه ساوت استریم است.
این خبر به معنای آن است که عملیاتی شدن چنین پروژهای به معنای ایجاد یک خط لوله جدید گاز از روسیه به بازارهای انرژی اروپا خواهد بود که با توجه به وجود خط لولههای ارتباطی متعدد در اروپا میتواند گاز طبیعی صادر شده از سوی روسیه را به سرتاسر اروپا انتقال دهد.
بسته به گستره بحران موجود میان روسیه و ترکیه، میتوان انتظار داشت طرحهای جدیدی در حوزه انرژی توسط سایر کشورهای منطقه ارائه شود. گفتنی است ترکیه سالها تلاش کرده است به مرکز انتقال انرژی در منطقه بدل شده و هرگونه تغییر در این وضعیت، بر سایر کشورهای منطقه که به دنبال جذب منابع انرژی جدید و بهبود شرایط و وضعیت انتقال انرژی خود هستند، اثرگذار خواهد بود.