در حالی که ماراتن مذاکرات مقامات عالیرتبه یونان با نهادهای اروپایی ازجمله رییس یوروگروپ، صندوق بینالمللی پول و رییس کمیسیون اروپا برای بخشودگی بخشی از بدهیهای یونان ادامه دارد و هنوز نتیجه ملموسی برای رهبران جوان و چپگرای یونان نداشته، نخستوزیر یونان اعلام کرد کشورش متعهد است اصلاحات اقتصادی و مالی را در ساختار اقتصاد خود انجام دهد اما آن بخش از اصلاحاتی را انجام خواهد داد که تشخیص دهد برای آینده کشورش سودمند است. به گفته وی، یونان خود را به انجام اصلاحات اقتصادی پایبند میداند اما نمیخواهد از خارج کشور این اصلاحات به یونان تحمیل شود.
حزب ائتلاف چپ یونان که برای نخستینبار قدرت را در این کشور بهدست گرفته است پیش از انتخابات تاکید کرده بود در صورت پیروزی در انتخابات، سیاستهای ریاضتی اعمال شده از سوی وامدهندگان بینالمللی در ازای پرداخت کمک مالی 240 میلیارد یورویی را متوقف خواهد کرد و این مسئله میتواند درنهایت به خروج یونان از منطقه یورو منجر شود. رهبران جوان یونان متعهد شدند پس از پیروزی در انتخابات پارلمانی 25 ژانویه به تلاش خود برای مذاکره مجدد با وامدهندگان بینالمللی درخصوص وام مورد نیاز ادامه دهند. یانیس واروفاکیس، وزیر دارایی یونان تاکید کرده بود که اگر یونان مجبور به ترک منطقه یورو شود، سایر کشورها نیز درنهایت از این اقدام تبعیت خواهند کرد و اتحادیه پولی مشترک اروپا، با فروپاشی روبهرو خواهد شد. در روزهای اخیر رهبران جدید یونان ازسرگیری پرداخت پاداشهای بازنشستگی، لغو مالیات بر املاک و مستغلات، پایان دادن به اخراج گسترده کارگران دولتی و افزایش حداقل دستمزد به زمان قبل از بحران را مهمترین اقدامات آتی خود اعلام کردهاند.
اگرچه آمریکا، یونان و شرکای اروپایی آتن را به میانهروی در مواضع خود برای رسیدن به توافق عملی درباره بدهیهای این کشور دعوت میکند اما نهادها و شخصیتهای اروپایی هریک جداگانه با سیاستهای رهبران جدید آتن مخالفت میکنند. در این میان مواضع تند و منفی آلمانها نسبت به دیگر شرکای اروپایی آتن شفافتر است. شوئبله، وزیر دارایی آلمان ضمن مخالفت با کمک مالی فوری به آتن مدعی است اگر یونان کمک ما را میخواهد، به برنامه درست و حسابی نیاز دارد. اگر آنها از ما کمک میخواهند، به برنامهای نیاز است که با هماهنگی طلبکاران بهویژه برای آزاد کردن منابع مالی بانک مرکزی اروپا تنظیم شود. من هنوز نمیدانم دولت جدید یونان چگونه میخواهد به این منابع مالی دست یابد. این ما نیستیم که به برنامه نیاز داریم.
آلمان به برنامه نیاز ندارد. من آمادهام همه کمکی را که یونان میخواهد به این کشور بدهم اما اگر کسی کمک ما را نمیخواهد، ما هم کسی را مجبور نمیکنیم. مارتین شولتز، رییس پارلمان اروپا نیز که مناقشات بر سر یونان را مسئلهای بزرگ در اتحادیه اروپا میداند اعتقاد دارد آیا یک کشور تنها به این دلیل که دولت در آن تغییر کرده است میتواند بگوید ما از همه قراردادها خارج میشویم؟ اگر یونان به تعهدات خود پایبند باشد کمککنندگان بینالمللی نیز به تعهدات مالی خود در قبال این کشور پایبند خواهند بود.
* کارشناس مسائل اروپا