بازار سهام ایران که هفته گذشته را با افزایش حجم و ارزش معاملات به پایان رسانده بود، هم چنان چشم انتظار مهمترین عامل و محرک افت و صعود خود، یعنی مشخص شدن نتایج مذاکرات هستهای است که در ماه جاری و تا پایان سال بهصورت فشرده در حال برگزاری است. نتایج مذاکرات هستهای از این منظر مهمترین متغیر تاثیرگذار است که در فاصله زمانی و وقفه مذاکرات، عملکردهای واقعی و مثبت شرکتها نمیتواند عاملی برای رشد قیمت سهام شود. اما به محض اینکه به زمان مذاکرات نزدیک میشویم کوچکترین شایعه و خبر مثبت از این مذاکرات، بهانهای برای رشد قیمت سهام شرکتها میشود.
شناسایی پتانسیلهای بالقوه سهمها
به طور کلی وضعیت این روزهای بازار سهام بیانگر این نکته است که به میزان وجود عوامل کاهشی و منفی در بازار، به همان نسبت عوامل و شرایط برای رونق و در نتیجه بازار سهام وجود دارد. مسئله مهم در این میان شناسایی پتانسیلهای بالقوه سهمهایی است که در کف قیمتی خود قرار دارند و قیمت کنونی آنها با توجه به گزارشهای 9 ماهه و متغیرهای بنیادیشان برای سرمایهگذاری میانمدت و بلندمدت ارزنده است.
از طرفی احتمال به نتیجه رسیدن توافقات، رشد قیمت دلار و اثرات مثبت آن بر صورتهای مالی بعضی از شرکتها، میتواند از بهترین پتانسیلها برای ورود سهامداران با نقدینگیهای جدید به بازار باشد. با توجه به اینکه با افت یکساله بورس، میزان داراییهای سهامداران 80 هزار میلیارد تومان کاهش یافته و زیان سرمایهگذاران به 50 درصد رسیده است. به نظر میرسد، اصلیترین هدف کوتاهمدت مسئولان سازمان بورس و کمیته بازار، برگرداندن اعتماد از دسترفته سهامداران به بورس است که میتواند از طریق دخالت مستقیم صندوق توسعه بازار سرمایه در تزریق نقدینگی به بورس تبلور پیدا کند.
بازگشایی پالایشیها تا 2 هفته آینده
یکی از متغیرهای بسیار تاثیرگذار در روزها و هفتههای اخیر، تحولات قیمت جهانی نفت است. در عین حال طبق اخبار حاصله، پالایشیها به دنبال ارائه گزارش و پیشبینی سود سال آینده خود هستند و در صورت تحقق طی دو هفته پیش رو بازگشایی خواهند شد و مسیر شاخص را برای میانمدت تعیین خواهند کرد. در این زمینه محمد فطانتفرد، رییس سازمان بورس اوراق بهادار گفت: به محض اینکه پالایشگاهها اطلاعات و گزارشهای لازم را ارائه کنند درباره بازگشایی نمادها اقدام خواهیم کرد.
تناسبی میان فروش سهام خودروسازها و سود آنها وجود ندارد
از سوی دیگر، طبق آمار منتشر شده، ۹ بانک فعال بورس تهران، در مجموع ۴۵۰ هزار میلیارد تومان دارایی دارند. در حال حاضر 9 بانک ملت، تجارت، صادرات، پاسارگاد، اقتصاد نوین، انصار، سینا، كارآفرین و پست بانك در مجموع بیشتر از 450هزار میلیارد تومان دارایی دارند. بانك ملت با در اختیار داشتن 141هزار و300 میلیارد تومان دارایی در صدر این فهرست قرار دارد. پس از بانك ملت، بانكهای صادرات و تجارت بهترتیب با 97هزار و300 میلیارد و 86هزار و 200میلیاردتومان دارایی در ردههای دوم و سوم جدول بورس تهران قرار گرفتهاند.
بانك پاسارگاد هم 41هزار میلیارد تومان دارایی دارد. نكته جالب توجه اینكه میزان دارایی بزرگترین شركت بورس به لحاظ ارزش روز یعنی هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس با در اختیار داشتن 15شركت پتروشیمی بزرگ، 35هزار میلیارد تومان است. همچنین آمارها نشان میدهد، در عین حال هیچ تناسبی بین میزان فروش سهام خودروسازها و سود آنها وجود ندارد. اطلاعات آماری نشان میدهد دو شركت خودروساز بزرگ، یعنی ایرانخودرو و سایپا با اینكه در جمع پنج شركت بزرگ به لحاظ درآمدزایی حضور دارند، اما آخر سال تقریبا پولی در حسابشان باقی نمیماند و بیشتر آنچه را كه میفروشند، صرف پرداخت هزینههایشان میشود. ایران خودرو پیشبینیكرده، امسال 14هزارو 400میلیارد تومان خودرو بفروشد اما ازكل این میزان فروش، فقط 400میلیارد تومان آن سود است. میزان فروش سایپا هم 6740میلیارد تومان بوده كه از این میزان فقط 15میلیارد تومان سود است.
هلدینگ خلیج فارس دارای بالاترین سود خالص پیشبینی شده
براساس اطلاعات آماری موجود در حال حاضر هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس كه پنجمین شركت به لحاظ میزان دارایی است، با سودی معادل 5100میلیارد تومان بیشترین سود خالص پیشبینی شده را در میان شركتهای بورس دارد، حاشیه سود این شركت 99درصد است. سرمایهگذاری غدیر و پتروشیمی تامین هم به ترتیب با 4460و 300هزار میلیارد تومان در ردههای بعدی جای دارند. این اطلاعات نشان میدهد، بـیشترین حـاشیه سود شركتها متعلق به شركتهای تـولـیدكـننـده محصولات پتروشیمی است.