سیستم پرداخت یارانه و اولویتبندیهای آن در هر کشور، بنا بر صلاحدید کارشناسان و دولتمردان متفاوت است. مورد مهم در این میان، میزان اثربخشی و کاربردی بودن این یارانهها در توسعه و رشد اقتصادی هر کشور است. مدیریت توزیع یارانه و تشخیص اینکه کدام بخش از زیرساختهای کشور نیاز بیشتری به دریافت یارانه و حمایتهای دولتی دارد، از اساسیترین نکات سیستم توزیع یارانه محسوب میشود. کشورهای اتحادیه اروپا مدتهاست برای پرداخت یارانه، اولویتهای مشابهی را در نظر گرفتهاند،
بنابر گزارش مالی سال گذشته کمیسیون اتحادیه اروپا، اولویتهای بخش یارانه در اغلب کشورهای این اتحادیه، بدین ترتیب است: دانش، نوآوری، گسترش جامعه دیجیتال، سوخت و انرژی، صنایع و کشاورزی. هر کشور بنا بر پتانسیلهای خود روی یک یا چند بخش تمرکز ویژهتری دارد.
یارانه بخش انرژی، اولویتی جهانی
آنچه در سالهای اخیر در مباحث مربوط به انرژی اهمیت ویژهای پیدا کرده است، مبحث استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر یا تجدید ناپذیر است، دولتهای مختلف بهویژه در کشورهای توسعهیافته، تلاش دارند تا انرژیهای پاک و تجدید پذیری مانند انرژی خورشیدی، بادی، آبی و. . . را جایگزین انرژیهای تجدیدناپذیر کنند، بر این اساس بسیاری از دولتها، بودجه و یارانههای ویژهای برای این بخش در نظر گرفتهاند. ماری دنلی، ریاست بخش تامین بودجه انرژیهای تجدیدپذیر انگلستان، اخیرا اعلام کرد هر 40 درصد تخصیص بودجه و اعطای یارانه، به بخش انرژیهای تجدیدپذیر تا 70درصد در کاهش اتلاف انرژی و صرفه جویی در هزینهها موثر است.
انگلستان از جمله کشورهایی است که یارانه و بودجههای ویژهای در بخش انرژیهای تجدیدپذیر در نظر گرفته و تلاش دارد، میادین بهرهبرداری از این انرژیها را توسعه دهد. این حمایت، شامل اعطای یارانه به بخشهای خصوصی که روی پروژههای تامین انرژی تجدیدپذیر کار میکنند هم میشود. یکی از جدیدترین حمایتهای دولتی در این بخش به حمایت از طرح شرکت سبز است که قصد دارد انرژی مورد نیاز 13هزار خانوار را از طریق انرژی پاک تامین کند.
یارانه بخش تولید، دغدغهای همیشگی
تولید و صادرات، نیاز به حمایت و پشتوانههای دولتی دارد، یکی از بهترین روشهای حمایت از بخش تولید اعطای یارانه است. بخش کشاورزی در اغلب کشورها جزو اولویتهای بخش تولید محسوب میشوند.
فیلیپین: به گزارش نیویورک تایمز، یکی از کشورهای در حال توسعه که مدت هاست تلاش دارد با اعطای یارانه، این بخش را تقویت کند فیلیپین است. به تعبیر برخی کارشناسان، یارانه همواره شاهرگ حیات و ادامه تولید برنج هیبرید (برنج محلی فیلیپین)بوده است. اما فارغ از دغدغه تولید، یکی از دلایلی که دولتمردان فیلیپینی را به حمایت از بخش کشاورزی و بهویژه برنج کاری تشویق میکند، میزان واردات برنج در این کشور است، واردات برنج از دیگر کشورها، در فیلیپین معضلی است که با رکورد 1.7 میلیون تن در سال گذشته، فشار اقتصادی زیادی را به بخش واردات اعمال میکند. وابستگی قشر متوسط و ضعیف به برنج، نیز باعث شده حمایت از تولیدات داخلی ضروریتر به نظر برسد، بر این اساس اعطای یارانه و حمایت از بخش کشاورزی، فواید بیشماری برای دولت خواهد داشت.
آلمان: در بین کشورهای اتحادیه اروپا، آلمان مقام نخست را در حمایت از بخش کشاورزی به دست آورده است، اعطای یارانه به بخش کشاورزی، در آلمان، تحت لوای طرحی با نام «امنیت تولید کشاورزی» طی یک دهه گذشته رقم صعودی داشته است. این برنامه تا پایان سال 2020 و در دوبخش نقدی و کالا ادامه خواهد داشت.
یارانه بخش صنعت و معدن
کره جنوبی: بنا بر گزارش بلومبرگ، در بین کشورهای جهان، کره جنوبی رکورد بالاترین میزان اعطای یارانه در بخش تولیدات الکترونیک را از آن خود کرده است. این دست و دلبازی دولت، البته مزیتهای بیشماری را به دولت کره تقدیم کرده که مهمترین آن، میزان صادرات بالای کالاهای الکترونیک این کشور به سایر نقاط جهان است.
استرالیا: دولت استرالیا، سالهاست روی دو بخش صنایع و معادن تمرکز ویژهای داشته است، رشد خودروسازی و تولید قطعات داخلی در این کشور طی سالهای اخیر از یکسو و بهرهبرداری موفق از معادن از سوی دیگر، باعث شده استرالیا جزو کشورهایی طبقهبندی شود که بهترین اولویتبندی را برای اعطای یارانه انجام داده است. بنابر گفته ریچارد دنیس، مدیراجرایی بخش اعطای یارانه صنایع در استرالیا، حدود 60درصد از هزینههای بهرهبرداری از معادن در ایالات کوئیزلند و استرالیای غربی با یارانههای دولتی تامین شده است که تقریبا بیسابقه است.
چین: بر طبق گزارش وال استریت ژورنال، چین از کشورهایی است که در بخش صنعت، بهشدت به یارانههای دولتی متکی است، به نظر میرسد این اتکا، تاثیر مثبتی نیز داشته و برترین شرکتهای صنعتی که در بازار بورس چین حضور دارند، از یارانههای هنگفت دولتی بینصیب نبودهاند.