وزیر اقتصاد کوبا اعلام کرد این کشور تا پایان امسال مصرف برق، واردات و سرمایه گذاری را به شدت کاهش خواهد داد. طبق اعلام وزیر اقتصاد، مصرف برق در کشور تا پایان سال جاری میلادی 28درصد کاهش خواهد یافت.
پس از شکستن یخ ارتباط آمریکا و کوبا، صنعت گردشگری در این کشور رونق زیادی گرفته است. اما این اقدامات ریاضتی دولت کوبا قطعا اقتصاد وابسته به واردات این کشور را به سمت و سوی منفی خواهد برد.
این اقدامات همچنین شکستی بزرگ برای کشوری است که در تلاش برای اصلاح سیستم اقتصادی محروم از سرمایه و ناکارآمد خود است.
براساس اعلام دولت، اقتصاد کوبا در نیمه نخست سال جاری میلادی پس از رشد 4درصدی سال 2015 تنها یک درصد رشد داشت. طبق آمار دولت، در کوبا به ازای هر یک دلار فعالیت اقتصادی، 17 سنت واردات کالاهای گوناگون از جمله مواد خام صورت گرفته است.
مارینو موریلو، وزیر اقتصاد کوبا دراین باره گفت: «برنامه ما واردات 14/416 میلیارد دلاری برای حمایت از 2درصد رشد امسال بود، اما واردات امسال 11/937 میلیارد دلار خواهد شد که این یعنی کاهش نزدیک به 2/5 میلیارد دلاری یا 15درصدی.»
رائول کاسترو، رئیس جمهوری کوبا گفته که پایین آمدن قیمت کالاها در حال ضربه زدن به صادرات نیکل، فرآورده های نفتی تصفیه شده و شکر بود. این درحالی است که درآمد حاصل از فروش خدمات حرفه ای در حوزه نفت به کشورهای تولیدکننده نفت مانند ونزوئلا و آنگولا کاهش یافت.
کاسترو همچنین گفت که بحران اقتصادی در ونزوئلا عرضه نفت این کشور به کوبا را دچار مشکل کرده است چون واردات نفت و محصولات تصفیه شده به این کشور از ونزوئلا امسال 20درصد کاهش داشته است.
موریلو نیز اعلام کرد انجام 17درصد سرمایه گذاری های برنامه ریزی شده برای امسال فعلا متوقف شده است. در این کشور همچنین فعلا اعتباری به بانک ها، دولت یا عرضه کنندگان به منظور خرید کالا داده نشده است.
وی گفت که واردات بیشتر براساس اعتبار کاملا در اختیار دولت است و تنها با تشخیص دولت انجام می شود.
کوبا سابقه بحران نقدینگی و جیره بندی انرژی را به خصوص در دهه 90 میلادی، پس از فروپاشی شوروی دارد.
حالا کوبایی ها ترس از بازگشت به شرایط آن دوران با خاموشی های هشت ساعته یا بیشتر، کمبود وسایل حمل و نقل عمومی و دیگر کمبودهای شدید را دارند.
شرایط فعلی البته به بدی دهه 90 میلادی نیست، اما به نحوی است که انتظار کوبایی ها بالا رفته چون روابط واشنگتن – هاوانا حالا دوباره برقرار شده و در حال اصلاح شدن است.
طبق توضیحات موریلو جیره بندی ها این بار می تواند انتخابی باشد، مثلا درصد بسیار پایینی از برق واحد مسکونی قطع شود و به جای آن روشنایی عمومی 50درصد کاهش یابد.
وی گفت: مصرف برق امسال در کوبا 6درصد کاهش داشته اما این کاهش، دوباره در نیمه دوم سال که تازه آغاز شده می تواند به جای خود بازگردد.
پول بخش هایی چون گردشگری و صادرات نیکل باید برای روز مبادا نگه داشته شود، درحالی که سایر بخش ها که نه به صادرات کمک می کنند و نه جایگزینی به جز واردات برایشان وجود دارد، باید شرایط ریاضتی را تحمل کنند.