در چند وقت اخیر که در کشور ما نرخ بهره بانکی و سود سپردهها افزایش یافته، خواهناخواه به رقیبی برای بازار سرمایه تبدیل شده است زیرا مردم مایل هستند که اندوختههای خود را با توجه به ریسک بودن در بانک نگه دارند. با توجه به تمایل مردم برای ورود به بانکها اگرچه این کار به طور طبیعی منطقی است اما به هر حال سرمایهگذاری در بورس را تحت تاثیر قرار میدهد. از طرف دیگر، اگر نرخ سپردههای بانکی کاهش یابد مردم متوجه میشوند که شاید سرمایهگذاری در بورس برای آنها پرمنفعتتر باشد و با توجه به اعلام اخیر بانک مرکزی مبنی بر کاهش نرخ سپردهها انتظار میرود که سرمایهگذاران نسبت به ورود به بورس تفکر بیشتری داشته باشند.
به نظر میرسد، اگر کاهش نرخ بهره در حد قابلقبول و چشمگیر باشد، روند نقدینگی بیشتر به سمت بازار سرمایه سوق داده خواهد شد. برگشت بازار سرمایه به عوامل مختلف بستگی دارد و ریسکهای مختلفی که بازار را تحت تاثیر قرار میدهند. یکی از مهمترین مسائل، بحث بودجه است که به مجلس تقدیم شده و امیدواریم تا قبل از پایان سال به تصویب مجلس برسد. دولت اعلام کرده است که قصد تقویت بازار سرمایه را دارد که از این طریق از ورود پول به کارهای سوداگری که نه تنها ارزش افزوده ندارد بلکه باعث تورم میشود، جلوگیری خواهد شد.
فعالان بازار به مقوله سرمایهگذاری با دید میانمدت توجه کرده و از هر گونه تصمیمگیری سوداگرانه خودداری کنند و سرمایهگذاری را با دید میانمدت تا یک ساله ببینند به این دلیل که با توجه به برنامهریزی دولت و با تثبیت قیمت نفت در اجرای بودجه سال آینده، میتوان گفت اقتصاد پر رونقی خواهیم داشت و تاثیرات مثبتی بر بازار سرمایه خواهد داشت.
* مدیرعامل کارگزاری بانک پارسیان