سقوط قیمت نفت در سراسر دنیا، نه تنها تعجب بسیاری را برانگیخته، بلکه تبعات متعددی را در پی داشته است. درواقع دولتها، شرکتها و حتی مردم در سراسر دنیا، در پی کاهش قیمت نفت تحت تاثیر قرار گرفتهاند، اما قیمت نفت همیشه روی مشتقاتش هم اثرگذار است از گازوییل گرفته تا بنزین. این روزها قیمت بنزین نیز به تبعیت از نفت افت داشته که این افت قیمت برای برخی خوشحالکننده و برای برخی نگرانکننده بوده است.
ناامیدترینها چه کشورهایی هستند؟
کشورهای عمده صادرکننده: چندان دور از ذهن نیست اگر عربستان و روسیه و کشورهایی با شرایط مشابه را جزو نگرانهای وضعیت نفت و سوختهای مشتق از نفت بدانیم. هزینههای اکتشاف، استخراج، صادرات و فروش نفت و مشتقاتش، هزینههای کمی نیستند که به آسانی تجدید شوند. یکی از نتایج واضح کاهش قیمت سوخت، کاهش سودی است که کشورهای صادرکننده برای آن برنامهریزی کردهاند. بسیاری از کشورهای صادرکننده، در بخش تامین بودجه و اعتبار خود، جایگاه ویژهای به فروش سوخت اختصاص دادهاند.
کشورهای مکتشف: استرالیا یکی از کشورهایی است که به سبب قدمت و گستردگی جغرافیایی، فضای خوبی برای اکتشافات و سرمایهگذاری در زمینه سوختهای فسیلی دارد. تا پیش از سقوط قیمت نفت و سوخت، استرالیا هر سال بودجه قابل توجهی برای اکتشافات و حفاریهای جدید، تعیین میکرد اما به نظر میرسد ادامه این روند در سال آتی و حتی جاری میلادی چندان محتمل نباشد. از سوی دیگر بسیاری از ایالتهای آمریکا مثل اوکلاهاما، داکوتای شمالی و تگزاس به سبب وابستگی شدید اقتصادشان به حفاری و استخراج نفت وضعیتی نگرانکننده دارند.
شاغلان و کارمندان شرکتهای نفت و سوخت: همزمان با کاهش قیمت نفت و سوخت، موجی از نگرانیهای شغلی و به عبارتی عدم امنیت شغلی بسیاری از شرکتهای حامل و تامینکننده سوخت را فراگرفت، موجی که چندان هم بیراه نبود. طبق آمارها، تنها در ایالات متحده 15 هزار شغل در هر شرکت عظیم، در معرض خطر هستند و هر لحظه بیم آن میرود که افراد شغل خود را به سبب تعدیل نیروی حاصل از سود کم از دست بدهند.
دولتهایی که ثبات سیاسی ندارند: کاهش قیمت سوخت به نا آرامی و بیثباتی سیاسی در برخی کشورها که وابستگی نسبتا شدیدی به درآمدهای صادراتی خود دارند منجر میشود. الجزیره، ونزوئلا، کویت، لیبی و نیجریه از جمله کشورهایی هستند که تا پیش از این بخش بزرگی از ثبات سیاسی خود را مدیون صادرات و درآمدهای نفتی بودند، اما با شرایط فعلی نمیتوان چندان به ادامه این ثبات امیدوار بود.
سازمان حفاظت از محیطزیست: شاید جالب باشد اگر بدانید سازمانهای دوستدار و حافظ محیطزیست از کاهش قیمت سوخت چندان راضی به نظر نمیرسند. آمارهای تحقیقاتی دانشگاه میشیگان نشان میدهد، تا سال 2012 یعنی زمانی که قیمت سوخت به این شدت افت نکرده بود، بسیاری از خانوادههای آمریکایی به سمت خرید خودروهای کوچک و کممصرف تمایل پیدا کرده بودند و دیگر خبری از ماشینهای آلودهکننده و پرمصرف آمریکایی نبود، اما همزمان با کاهش قیمت بنزین، اشتیاق آمریکاییها برای خرید خودروهای کلاسیک و پرمصرف محبوبشان افزایش یافته و به نظر میرسد سونامی آلودگی محیطزیستی در سراسر جهان نیز در راه است.
خوشحالترینها چه کشورهایی هستند؟
کشورهای خریدار بنزین: بسیاری از کشورها فاقد صنعت پتروشیمی یا ذخایر نفت هستند و بر این اساس ناچارند برای تامین سوخت موردنیاز خود، دست به صادرات از کشورهای عمده تولیدکننده بزنند. سقوط قیمت نفت و بنزین برای این کشورها نوید پسانداز ذخایر مالی را میدهد.
کشورهای تولیدکننده خودرو: کشورهایی که بهعنوان بزرگترین تولیدکنندگان خودرو در دنیا شناخته میشوند، با کاهش قیمت بنزین روزهای خوبی را سپری میکنند. آمارهای جهانی نشان میدهد کاهش قیمت بنزین بر رشد تقاضا برای خرید ماشین در اتحادیه اروپا تاثیر مستقیم و مثبت داشته است.
شرکتهای بزرگترانزیتی و حملونقل : در سراسر اتحادیه اروپا، شرکتهای مشهوری وجود دارند که از راه جادهای، کالاهای مختلفی را بین کشورهای اروپایی ترانزیت میکنند. همزمان با کاهش قیمت بنزین سود حاصل از این ترانزیت کالا برای شرکتهای فعال در حوزه اتحادیه اروپا چندین برابر خواهد شد.
کاهش قیمت پروازهای بینالمللی: بسیاری از شرکتهای هواپیمایی تحت تاثیر کاهش قیمت سوخت، قیمت پروازهای خود را کاهش دادهاند. بر این اساس انجمن بینالمللی حملونقل هوایی اتحادیه اروپا، خبر از کاهش 5.1 درصد بلیتهای این انجمن داده است.
مردم بهعنوان مصرفکنندگان عادی سوخت در سراسر دنیا: فارغ از هرسیاست و پیامد اقتصادی، کاهش قیمت بنزین و سوخت، برای مردم سراسر دنیا خوشحالکننده است. این کاهش قیمت، نوید سفرهای بیشتر، پسانداز بیشتر و به طور کلی آسایش بیشتر را به شهروندان عادی میدهد.