به گزارش خبرگزاری رویترز شرکت نفت آرامکو عربستان سعودی که یک شرکت دولتی است با هدف کسب سهم بیشتر از بازار نفتخام، قیمت این محصول را برای مشتریان آسیایی در ماه نوامبر کاهش داد. این کاهش قیمت تا این لحظه روشنترین نشانه از قصد این کشور بهعنوان بزرگترین صادرکننده نفت در دنیا برای کسب سهم بیشتر از بازار نفت خام است.
این اقدام ناشی از درخواستهایی از درون سازمان کشورهای تولیدکننده نفت اوپک است که خواهان تقویت قیمت نفت در مقابل سقوط قیمت نفت برنت دریای شمال که به پایینترین سطح خود در دوسال گذشته رسیده است، هستند.
این کاهش قیمت اما از سوی دیگر نشاندهنده علاقه عربستان جهت پیگیری سیاستهای نفتیاش در سالهای اخیر مبنی بر تولید نفت کافی برای بازارهای جهانی است، درحالی که این کشور همزمان مشغول رقابت با عراق و ایران برای تبدیل شدن به بزرگترین تامینکننده نفت اقتصادهای در حال توسعه نظیر چین است.
لازم به ذکر است که اعلام قیمتهای جدید از سوی عربستان سعودی تاثیر منفی خود را بر نفت برنت گذاشته و قیمت هر بشکه نفت دریای شمال با چهل و پنج صدم درصد کاهش به قیمت 94. 25 در هر بشکه رسید.
بنا بر پیشبینی فعالان بازار نفت، کاهش پیدرپی قیمت برای چهارمین ماه توسط عربستان ممکن است این کشور در پی راه انداختن جنگ قیمت را در منطقه باشد. بهعنوان مثال، ایران بهعنوان یکی از رقبای عربستان در تولید و فروش نفت ممکن است به دلیل این کاهش قیمت و همچنین تحریمهای اعمال شده از سوی غرب با کسری بودجه مواجه شود.
عربستان، شاخص فروش نفت خام سبک خود را به میزان یک دلار در هر بشکه در مقایسه با ماه اکتبر کاهش داد و تخفیف یک دلار و پنج سنتی را نسبت به متوسط دوبی و عمان ارائه کرد. این در حالی است که فعالان بازار نفت انتظار کاهش قیمت اینچنینی را نداشته و حداکثر میزان کاهش قیمت توسط عربستان را هفتاد سنت پیشبینی میکردند. گفتنی است که سعودیها برای نفت صادراتی خود به اروپا و امریکا نیز کاهش قیمت چهل سنتی را درنظرگرفتند.
فعالان بازار پیشبینی میکنند که نشست آتی اعضای اوپک در وین یک جلسه پرتنش باشد، جایی که کشورهای عضو برای چارهاندیشی جهت مقابله با استخراج نفت از سنگ در امریکای شمالی و همچنین بازگشت لیبی به شرایط مطلوب صادرات نفت که قیمت هر بشکه نفت را برای نخستینبار از سال 2002 به کمتر از 95 دلار در هر بشکه رسانده، تشکیل جلسه خواهند داد.
رویارویی در اوپک
کشورهای حوزه خلیجفارس در اوپک اینچنین استدلال میکنند که قیمت نفت در سه ماهه چهارم امسال به دلیل افزایش تقاضا بهبود خواهد یافت. در همین راستا وزیر نفت ایران از اوپک خواست تا جلوی کاهش قیمت گرفته شود.
اما نتیجه یک رأیگیری توسط رویترز نشان داد که در دوسال آینده افت شدیدی در قیمت انرژی و خصوصا نفت پیشبینی میشود و این موضوع با توجه به پایین ماندن قیمت نفت برنت دریای شمال در سال 2015 اعضای سازمان اوپک را با چالشی جدی روبهرو خواهد ساخت.
عربستان سعودی بهعنوان بزرگترین تولیدکننده و دارنده بیشترین ظرفیت تولید اضافه نفت میزان تولید خود در ماه اگوست را تقلیل داد تا از دید کارشناسان و تحلیلگران حوزه انرژی بر نقش خود بهعنوان برترین تولیدکننده نفت در جهان تاکید کند. اما با این همه میزان نفت تولیدی این کشور به طور کلی به عدد 9.668 بشکه رسیدکه در مقایسه با عدد 9.66 میلیون در ماه جولای افزایش نشان میدهد.
در این بین یک تحقیق در مورد تولید نفت توسط اعضای اوپک توسط رویترز نشان میدهد که بهرغم اشباع بازار از نفت خام و تاثیر آن بر قیمتها اعضای این سازمان همچنان مانند سابق به تولید نفت ادامه میدهند.
ماه گذشته دبیرکل اوپک عبدالله البدری اعلام کرد که انتظار دارد تا اعضا پیش از نشست ماه نوامبر از میزان تولید خود بکاهند. در این میان کشورهای دیگر نظیر ایران و ونزوئلا که همواره برای افزایش قیمتها تلاش میکنند ممکن است این بار بر سایر اعضا جهت اقدام برای جلوگیری از کاهش بیشتر قیمت فشار وارد آورند.