پسانداز واقعی برای نیمی از مردم فرانسه به دلیل فاصله طبقاتی بین آنها تقریبا غیرممکن است و این یکی از پیامدهای ناشی از مشکلات اقتصادی در فرانسه است. 42 درصد مردم اعلام کردهاند، با میزان حقوق کمی که دریافت میکنند بهسختی میتوانند هر ماه را به پایان برسانند. طبق تحقیقاتی که توسط مؤسسه «اسامجی»(1) به سفارش شرکت بیمه «ژنفور لایف استایل»(2) صورت گرفته، مشخص شده است که تنها 54درصد مردم در هر ماه به پسانداز اقدام میکنند که تنها یکچهارم این افراد را بزرگسالان تشکیل میدهند که میزان پسانداز آنها هم کمتر از 10 یورو در ماه است.
طبق آماری که فیلیپ کروول، بنیانگذار مؤسسه مطالعات اقتصادی، ارائه داده است نرخ تقریبی پسانداز در فرانسه 15.3درصد است و این آمار برای افراد زیر 30 سال تقریبا به صفر میرسد. افراد بالای 40سال، مدیران، متخصصان و کشاورزان که فرزندان وابسته به خود ندارند، بیشترین میزان پسانداز را انجام میدهند.
پسانداز مخفی
اگرچه مطالعات نشان میدهد که کاهش درآمد به دلیل مشکلات اقتصادی عامل اصلی کم بودن میزان پسانداز است اما عوامل دیگری هم در به وجود آمدن این شرایط تأثیر داشتهاست. در مطالعهای که روی 1010 نفر صورت گرفته، اکثر این افراد تمایل داشتهاند که بازپرداخت وام مسکن و مقدار پول موجود در حسابهای جاری آنها به عنوان پسانداز در نظر گرفته نشود. اگرچه ما مسکن را به عنوان یک پس انداز برای آینده خود در نظر میگیریم، اما طبق تعاریف اقتصادی، پسانداز به معنای میزان درآمد مازاد بر مخارج سالانه است.
ریسکگریزی
مشکلات تنها به شکاف اجتماعی بین دو طبقه اقلیت پساندازکننده و اکثریت افرادی که پسانداز نمیکنند محدود نمیشود. هر چند این افراد همواره در برابر بحرانهای مختلف بسیار آسیبپذیر میشوند و پشتوانهای نخواهند داشت. مشکل دیگر در این حوزه بالا بودن سن افراد است. فیلیپ کروول میگوید: جمعیت کهنسال جامعه به طور معمول علاقه دارند که در کارهایی با ریسک پذیری کم سرمایهگذاری کنند و این تمایل سبب کاهش نوآوری و پویایی اقتصاد فرانسه میشود.
میزان این پساندازها هرقدر هم کم باشد اما میتواند اندوختهای مناسب برای موقعیتهای دشوار باشد و رسیدن به این وضعیت که در آن اکثر مردم پسانداز کنند کار دشواری نیست و با افزایش درآمد مردم میتوانیم امیدوار باشیم که به زودی شاهد رشد فرهنگ پسانداز کردن در جامعه باشیم.
پانوشت:
1- SMG Insight
2- Genworth lifestyle