امروز، اختتامیه سیزدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت دام، طیور و دامپزشکی اصفهان است؛ نمایشگاهی که از چهارشنبه هفته گذشته شروع شد و به نوعی میتوانست ویترینی باشد برای صنعت دامپروری و دامپزشکی کشور. اما آن طور که از حال و هوای این نمایشگاه به نظر میرسید، شور و شوقی در راهروها و غرفههای آن به چشم نمیخورد و اکثر بازدیدکنندگان به تماشای گذرای غرفهها قناعت میکردند.
از همان ابتدا فضای سنگینی بر غرفهها حاکم بود و وقت اکثر گردانندگان به تماشای رهگذران میگذشت؛ رهگذرانی که گویا برخی از آنها برای نخستین بار بود با این صنعت و ابزار آن آشنا میشوند. 109 شرکت در این نمایشگاه حضور داشتند که از این تعداد 100 شرکت ایرانی و بقیه از کشورهایی مانند ایتالیا و آلمان بودند.
دلایل سردی نمایشگاه اصفهان
یکــی از بازدیدکنندگان میگفت: «مــن از بیشتـر نمایشگــاههــای تخصصی کشاورزی و دامپروری دیدن کردهام و از نزدیک با حال و هوای آنها آشنا شدهام. طبیعی است که برخی مواقع استقبال چندانی از یک نمایشگاه صورت نمیگیرد و آن شور و هیجان لازم را به فضای موجود نمیدهد.»
این بازدیدکننده معتقد بود: «باوجود حضور فعال شرکتهای جدید در این نمایشگاه و ارائه محصولات پیشرفته، اما هنوز نمیتوان آن را با نمایشگاه شهرهای بزرگ دیگر، مانند تهران یا تبریز مقایسه کرد.»
البته در روزهای بعدی، این روند سیر صعودی به خود گرفت و به اصطلاح، یخ نمایشگاه تاحدودی باز شد. به طوری که به نظر میرسید بیش از 90درصد بازدیدکنندگان، از متخصصان و فعالان صنعت دامپروری هستند. آنطور که از گوشه و کنار به گوش میرسید، برگزاری نمایشگاه بینالمللی صنعت دام و طیور کیش در هفتههای آتی، یکی از عوامل تاثیرگذار در عدم رونق نمایشگاه اصفهان بود. از طرف دیگر، در 40 روز گذشته، دو نمایشگاه در بخش کشاورزی در استان اصفهان برگزار شد که از جنبوجوش نمایشگاه اخیر کاست.
به هر ترتیب، سیزدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت دام، طیور و دامپزشکی اصفهان در حالی به کار خود پایان میدهد که در مراسم افتتاحیه آن، برخی مدیران دولتی، سازمانی و تشکلها حضور داشتند و قبل از مراسم، برای حضار سخنرانی کردند.
رتبه نخست اصفهان در رشتههای مختلف
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان ضمن تمجید از فعالان بخش کشاورزی این استان گفت: «به همت این تلاشگران، اکنون در تولید شیر و همچنین پرورش بوقلمون، رتبه اول کشور را در اختیار داریم.»
قدرت الله قاسمی افزود: «باوجود همه تهدیدها و محدودیتهایی که در منابع آبی و غیره داشتیم اما استان اصفهان، تسلیم ناسازگاریها نشد و توانست تا این لحظه از گرداب مصائب و مشکلات، سربلند بیرون بیاید.»
قاسمی به یکی از مهمترین مسائل روز بخش کشاورزی در این استان اشاره کرد و گفت: «امروز اگرچه بحران آب، بهعنوان یک تهدید قلمداد میشود اما مشکل مهمتر از آن هم وجود دارد و آن مسلئه بازار و فروش محصولات تولیدی است. بهعنوان مثال، اکنون تولید مازاد سیب زمینی در انبارها ذخیره شده و هنوز نمیدانیم با این مقدار تولید چه کنیم.»
به گفته وی، اگرچه تولید امری مقدس و قابل ستایش است اما بحث فروش محصولات و بازاریابی آن، جدا از بدنه تولید نیست و باید به این دو بهعنوان یک پیکره واحد نگاه کرد. برخیها معتقدند که در این موارد دولت موظف است به کمک تولیدکننده بیاید اما به اعتقاد رییس سازمان جهادکشاورزی استان اصفهان، این وظیفه بخش خصوصی و تشکلهاست که تدابیری بیندیشند تا تولید و فروش در یک خط واحد و بدون بریدگی انجام شود.
قاسمی ادامه داد: «تقریبا در تمام کشورها روزبهروز دخالت دولت در امور کم رنگتر میشود. گذشته از اینها در حال حاضر، مسئولان دولتی با وضعیت کنونی اقتصاد قادر به حمایت از تولید نیستند. بنابراین بخش خصوصی مجبور است به تواناییهای خودش اتکا کند.» وی در پایان با اشاره به ضرورت برگزاری نمایشگاه عنوان کرد: «برگزاری سمینارها، نمایشگاهها و همایشهایی که بتواند متخصصان و خبرگان بخش کشاورزی را دور هم جمع کند، یکی از مواردی است که در تصمیم گیریهای کلان، موثر و مفید واقع میشود. با این راهکار حتی میتوان برای آینده نیز برنامهریزی کرد.»
همکاری نظام دامپزشکی با جهادکشاورزی
رییس سازمان نظام دامپزشکی، دیگر سخنرانی بود که برای فعالان و بازدیدکنندگان سیزدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت دام، طیور و دامپزشکی صحبت کرد. محمدرضا صفری با اشاره به اینکه در اوایل انقلاب، مردم به دنبال پنیر و تخم مرغ خارجی بودند، گفت: «اکنون نه تنها کمبودی از نظر این محصولات در کشور وجود ندارد بلکه حتی ظرفیتی بالاتر از آنچه که تولید میشود، داریم.»
صفری اضافه کرد: «امروز به نقطهای رسیدهایم که باید برای تولیداتمان سازماندهی ویژهای را ترتیب دهیم و به فکر بازارهای منطقهای و بینالمللی باشیم. این خود گواه بر رشد و شکوفایی صنعت است؛ صنعتی که هماکنون 31هزار دامپزشک و کارشناس را برای حفاظت از امنیت غذایی، مامور کرده که از این تعداد 2100 نفرشان در استان اصفهان خدمت میکنند.»
وی آمادگی سازمان نظام دامپزشکی جهت همکاری با سازمان جهادکشاورزی استان اصفهان در زمینه بـــرگزاری همــایشهای یکپارچگی سلامت و حفاظت از محیط زیست را اعلام و ابراز امیدواری کرد که در آیندهای نزدیک، این همکاری به تولید محصولات سالم، با مصرف آب کمتر و بهرهوری بالاتر منجر شود. صفری، این نمایشگاه را نقطه عطفی دانست برای آغاز همکاریهای آینده.
صفآرایی ظرفیتها در مقابل مشکلات
مـدیـرعـامـل شـرکـت نمایشگاههای بینالمللی استان اصفهان، در ادامه افتتاحیه گفت: «صنعت نمایشگاهها بهعنوان صنعتی که بر مبنای تقویت صادرات و رشد بازارهای داخلی و ارزآوری ملی بنا شده، با بسیاری از دغدغههای صنایع کشور از نزدیک درگیر و آشناست.» رسول محققیان افزود: «در یک نمایشگاه کامل، تمامی این دغدغهها و مشکلات در کنار توانمندیها و ظرفیتهای صنعتی به نمایش گذاشته میشود تا بازدیدکنندگان، مسئولان، کارشناسان و گروههای هدف دریابند که دستاوردها و محصولات یک صنعت تحت چه شرایطی حاصل شده است.» وی معتقد بود: صنعت نمایشگاهها صنعتی است که هم نگاهی ریشهای از درون به مسائل و معضلات صنایع دارد و هم با نگاهی چند بعدی با دیدی کلان، از بیرون به مسائل صنایع مختلف کشور مینگرد. از این رو آینهای تمام نما برای نمایش نقاط ضعف و قوت آن صنعت خواهد بود.
به هر ترتیب، از نگاه برخی مسئولان و مدیران دولتی و خصوصی، شاید برگزاری نمایشگاه های تخصصی در استانهای مختلف، بتواند راهکاری برای بازکردن گره کور بازار باشد. این در حالی است که از نظر برخی کارشناسان، با بحران خشکسالی و کمبود منابعی که در آینده گریبانگیر جهان خواهد شد، حفاظت از منابع و مواد اولیه برای حفظ تولید ضروریتر به نظر میرسد.به هرحال، نمایشگاه بینالمللی صنعت دام، طیور و دامپزشکی اصفهان، امروز به کار خود پایان میدهد و باید منتظر بود و دید که ثمره برگزاری این نمایشگاه در بلندمدت چه تاثیری بر حوزه موادغذایی و بحران آب در استان و حتی کشور خواهد گذاشت.
***
مدیریت مرغداریها تا پایان سال
چند وقتی بود که از برخی کارشناسان صنعت مرغداری، خبرهای خوبی نمیشنیدیم. از آنجا که نزدیک عید نوروز هستیم، در همین روزها جوجهریزی برای تکمیل دوره پرورش از طرف مرغداریها انجام میگیرد. در این حین، تعدادی از کارشناسان عقیده دارند که اگرچه تقاضای امسال برای خرید مرغ از طرف مردم مانند سال گذشته در ایام قبل از عید افزایش مییابد اما مواردی وجود دارد که ممکن است مرغدار، تغییر در فروش را احساس نکند و تولیداتش روی دستش بماند.
واقعیت این است که هماکنون انبارهای دولتی مملو از مرغ کشتار شده است و چیزی حدود 120 تا 130هزارتن ذخیره داریم. بنابراین مشکلی از بابت تامین مرغ شب عید وجود نخواهد داشت. از طرف دیگر، در همین فاصله چندین هزارتن هم به مقدار قبلی افزوده شده و برای فروش به بازار عرضه میشود. به گفته این کارشناسان بهتر است مرغداران در این دوره برای جوجهریزی احتیاط بیشتری کنند و بهگونهای مدیریت پرورش را رقم بزنند که در پایان سال، شاهد انباشتگی و ضرر فعالان این صنعت نباشیم.
اما مدیر کل دفتر طیور، زنبور عسل و کرم ابریشم در گفت وگو با «فرصت امروز» در این باره اظهارکرد: «پیشبینی ما این است که مشکلی برای عرضه و فروش مرغ در کشور نداشته باشیم.» حبیب امینی معتقد است: «ما برنامه تولید مناسب را برای مرغداریها توصیه کردهایم. این موضوع، کاهش تلفات را در پی داشته است. بنابراین خود واحدها میتوانند میزان تولیدشان را بر همین مبنا مدیریت کنند.» به گفته امینی، هدف این معاونت پایداری در تولید است و همه چیز به مدیریت واحدها بازمیگردد. آمارهایی که از استانها داریم نشان میدهد که مدیریت در این زمینه به خوبی اعمال شده و مشکلی برای فروش پیش نخواهد آمد. حتی خود صاحبان مرغداری، برای تداوم در تولید پیگیر هستند.
به هر ترتیب، اگرچه مدیرکل دفترطیور، زنبورعسل وکرم ابریشم به طور مستقیم به توصیه برای کاهش تولید اشارهای نکرد اما به نظر میرسد با توجه به گفته کارشناسان و آگاهان این بخش، مدیریت و کنترل تولید در شرایط حال حاضر، بسیار ضروری به نظر میرسد تا در پایان سال، با مشکل بازار مواجه نشویم. این امر درایت و تدبیر بالایی میخواهد که تنها از عهده تشکلها و اتحادیهها برخواهد آمد.