رکود بازار مسکن از اواخر سال 91 علائم خود را نشان داد و با گذشت بیش از دو سال از ابتلا به این بیماری هنوز نشانههایی از بهبود در این بازار دیده نمیشود، این در حالی است که بارها مسئولان به این مهم در لابهلای نویدهایی که از خروج اقتصاد کشور از رکود دادهاند، اشاره کردهاند که مسکن نقش اساسی در اقتصاد کشورمان دارد و اگر بتوان این بخش را از رکود خارج کرد سایر بخشها هم از رکود نجات مییابند، اما گویا هنوز هیچ یک از راهکارهای وزارت راه و شهرسازی بهعنوان متولی این بخش نتوانسته درمانی برای این بیماری باشد.
به گفته کارشناسان، در دو سال گذشته آمار معاملات خریدوفروش مسکن در مشاوران املاک به حداقل رسیده و این روند نزولی همچنان ادامه دارد. البته این رکود نه تنها در بخش تقاضا، بلکه در بخش عرضه حادتر است. آمار ثبت ازدواج خبر از این میدهد که در کشورمان سالانه باید بیش از یک میلیون خانه ساخته شود، این در حالی است که میزان ساختوساز در بخش مسکن از سال 91 به بعد بهشدت کاهش یافته به طوری که ادعای برخی از کارشناسان بر این است که این میزان به کمتر از پنج درصد رسیده است.
حال در این شرایط که انبوهسازان توانی برای ساخت و عرضه و متقاضیان هم توانی برای خرید مسکن موجود در بازار ندارند؛ موضوع افزایش قیمت مطرح شده است. طبق فرمول عرضه و تقاضا هم وقتی عرضه کفاف تقاضا را ندهد؛ افزایش قیمت نتیجه این معادله میشود، اما نکتهای که وجود دارد این است که قاعدتا در شرایط رکود افزایش قیمتها طبیعی نیست، اما به هرحال کارشناسان بازار مسکن این روزها گرانی در این بازار را پیشبینی میکنند؛ پیشبینی که دولت آن را انکار میکند، اما بازار از نشانههای اولیه آن حرف میزند.
گرانی ملک حتمی است
هر چه دولتیها از تثبیت قیمت مسکن در آینده چند ماهه بازار حرف میزنند، کارشناسان مشکل افزایش قیمت خانه و زمین را هشدار میدهند و معتقدند دولت نمیتواند در بلندمدت مکانیسم بازار را سرکوب و از افزایش قیمتها جلوگیری کند. مجتبی بیگدلی، رییس انجمن انبوهسازان کشور و دبیرکل جامعه اسلامی کارآفرینان کشور در گفتوگو با «فرصت امروز» با بیان اینکه قیمت زمین و مسکن از پایان سال جاری و اوایل سال آینده افزایش مییابد، گفت: قطعا دولت نمیتواند از گرانی مسکن جلوگیری کند و نشانههای گرانی از ماههای پایانی سال خود را نشان میدهد.
وی اظهار کرد: نخستین نشانه افزایش قیمت مسکن در چند ماه آینده، افزایش اجاره بها است. اگر نگاهی به اجاره بهای خانه در کلانشهرها بیندازیم، متوجه میشویم که نرخ اجاره بها برای فصل پاییز افزایش یافته است، این در حالی است که معمولا در آستانه فصل پاییز و زمستان قیمتها باید کاهش پیدا کنند.
بیگدلی با بیان اینکه منتظر سونامی قیمتها هستیم نه فقط افزایش چند درصدی گفت: مسکن کالای وارداتی نیست و دولت نمیتواند برای ثبات قیمت آن تا پایان سال محمولهای در این زمینه وارد کند، پروسه ساخت مسکن بیش از دو سال است که این پروسه در کشور تعطیل است.
همچنین محمدعلی پورشیرازی، کارشناس مسکن در گفتوگو با «فرصت امروز» با بیان اینکه قیمتها در بازار مسکن آرام آرام و بدون شلوغی افزایش مییابد، گفت: وقتی تولید روی دست تولیدگر بماند باید منتظر گرانی بود؛ در بازار مسکن هم همین اتفاق میافتد، در بین اقشار مختلف مردم قدرت خرید وجود ندارد و خانههای ساخته شده هر چند کم روی دست سازنده مانده است، بنابراین افزایش قیمت پیشبینی میشود. وی ادامه داد: قیمت مسکن بدون جنجال در شرایط رکود افزایش مییابد؛ اتفاقی که در تمام دنیا بینظیر است.
سیاست پنهان قیمت را افزایش میدهد
عدهای از کارشناسان افزایش قیمت زمین و مصالح را متهم ردیف اول گران شدن مسکن میدانند، این در حالی است که برخی از فعالان بازار و انبوهسازان معتقدند سیاستهای پنهان عامل اصلی افزایش قیمت زمین است. پورشیرازی در اینباره معتقد است: خیلی جالب است که اقتصاد ایران برخلاف اقتصاد جهانی حرکت میکند. در همه جای دنیا رکود باعث کاهش قیمتها میشود، اما در ایران در شرایط رکود قیمتها نهتنها نزولی نیست بلکه افزایش هم مییابد.
وی ادامه داد: در بازار مسکن در طول مدت رکود افزایش قیمت متوقف نشد، بلکه درصد آن تغییر کرد، علتش هم این بود که سیاستهای پنهانی این بازار را هدایت میکند و مردم در این بازار هیچ دخالتی ندارند.
پورشیرازی تاکید کرد: فارغ از اینکه عواملی چون زمین و مصالح روی قیمت تمام شده تاثیر میگذارند تا زمانی که خانه به کالای اجتماعی تبدیل نشود، نمیتوان قیمت آن را کنترل کرد و عامل اصلی اینکه خانه بهعنوان کالای سرمایهای در کشور مطرح است، خود دولت است.
رییس انجمن انبوهسازان ادامه داد: اینکه مصالح و زمین گران میشود و از این قبیل حرفها عامل افزایش قیمت نیست و این مسائل روانی است و سیاسی قیمت مسکن را بالا و پایین میکند. تثبیت قیمت مسکن در بازار راهبرد سیاسی میخواهد، زیرا بازار سیاسی شده است.
طرح های شعاری جواب نمی دهد
هر چند بیش از یک سال است که از سکانداری دولت یازدهم میگذرد، اما هنوز هیچ یک از طرحهای مسکنی وزارت راه و شهرسازی نتوانسته است تاثیر قابل توجهی روی بازار مسکن بگذارد یا رکود این بخش را کم رنگتر کند. بیگدلی معتقد است: تا زمانی که طرحهای دولت به بار نشیند و اجرا نشود، رکود در بازار مسکن ادامهدار خواهد بود و صحبت از طرحها تاثیری در این بازار نخواهد داشت.
وی تاکید کرد: وام 80 میلیون تومانی تا به امروز چیزی جز حاشیه نداشته است و صندوقهای زمین و ساختمان هم در مرحله آزمون و خطاست و تنها دو صندوق تشکیل شده که تعداد واحدهای آن بسیار ناچیز است. بنابراین دولت در طول یک سال گذشته برای بازار مسکن قدم قابل توجهی برنداشته است که حال انتظار تثبیت قیمتها یا حتی کاهش قیمتها را داشته باشیم.
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
فرهاد :
10 سال پیش
با سلام و تقدیم احترم.
با تشکر از صحبت های کارشناسانه
من نیز با این نظر موافقم و معتقدم که این رکود آتش زیر خاکستر بوده و در سال آینده شاهد انفجار قیمت مسکن در کشور خواهیم بود.
محمد دهقانپور :
10 سال پیش
به نظر من چیزی که از قلم افتاده مازاد بر افزایش قیمت مصالح افزایش قیمت چهل درصدی جواز ساختمان است که هنوز تاثیرش در بازار ملک نمود نکرده است , و به نظر من حرکت افزایش قیمت ملک مانند حرکت ملخ است وقتی بهش نزدیک می شی با یه جهش چند ده متری از شما فاصله می گیره
مهدي :
10 سال پیش
نگارنده ظاهرا هيچ توجهي به اقتصاد و وضعيت مالي مردم ندارد- اونس جهاني طلا از 1800 دلار به 1200 دلار سقوط كرده و اين به معناي فقير تر شدن مردم در اندوخته هاي طلاي آنان است- هزينه ها هم سرسام آور است-فراموش نكنيد كه سرمايه گزاران بر دوش بدنه اصلي جامعه حركت مي كنند-اين بدنه اكنون زير فشار سنگين اقتصادي است و رمقي براي خريد خانه با اين قيمت فعلي هم ندارد چه برسد كه گرانتر شود.
اوضاع مالي جامعه خرابتر از حد تصور است و ركود مسكن حتمي است
علی :
10 سال پیش
متاسفانه این کارشناسان که خود در بازار سهم دارند و از افزایش مسکن سود می برند، در حال تحریک بازار هستند ولی جیب مردم خالی تر از این است که با این اظهارات تحریک شود. یکسال و نیم هست که از این اظهارات عنوان می شود. ولی با این خانه های خالی و قدرت خزید پایین مردم، چاره ای جز کاهش قیمت مسکن نیست.
sami :
10 سال پیش
واقعا این تحلیلها بر چه مبنایی صورت میگیرد نمیدانم! یک ماه پیش آاقی کوزه چی در برنامه پایش با آمارهای دقیق و سناریوهای مختلف پیش بینی قیمت مسکن را نت حداقل دو سال آینده ارایه نمودند و مبانیشان هم درست بود. و مردم را بر همین اساس از خرید عجله ای مسکن بر حزر داشتند. علاوه بر قیمت طلا که 33 درصد پایین آمده نرخ ارز که بالا رفتنش بزرگترین بهانه برای افزایش قیمت مسکن شد از آن موقع حدود 20 درصد پایین آمده در صورتیکه قیمت مسکن کمتر از 10 درصد تنزل داشته است. از طرف دیگر وقتی قدرت خرید مردم واقعا پایین است و توانایی خرید در این قیمتها را ندارد چگونه این نرخها با سونامی عنوان میشود نمیدانم. به نظر میرسد بدلیل شرایط رکود سنگین این گونه تحلیلها یک فرار رو به جلو است و هدفش هیجانی کردن فضا برای ایجاد اشتیاق روانی برای مردم است.
ali :
10 سال پیش
همش دروغ. همش فریب. از یک طرف می گویند صدها هزار واحد خالی در تهران هست و از یک طرف میگویند عرضه کم شده است.
به نظرم با این افزایش مسخره سالهای قبل حداقل تا 2 سال اینده قیمتها همین حدود میمونه
هژير :
10 سال پیش
خيلي جالبه آقاي كارشناس (پورشيرازي) ميفرماييد وقتي توليدروي دست توليدگرمي ماند بايدمنتظرگراني بود !!!!!
كدام قانون اقتصاد چنين چيزي راميگويد؟؟؟؟!!
معمولاً اگرشما نتوانيدمحصولات خودرابفروش برسانيد بايدچوب حراج به آن بزنيد.
البته درمملكت ماهمه چيز برعكسه اينم تبعيت ميكنه!!!!
خسروی :
10 سال پیش
شما که املاکتون روی دستتون باد کرده یه مقدار قیمت رو تعدیل کنین اونوقت میبینین که هیچ رکودی نیست قیمتاتون بالاست
محمد :
10 سال پیش
با سلام
با توجه به قیمتهای سرسام آور قیمت که حداکثر جهش آن در 2 سال گذشته اتفاق افتاد که واقعا این جهش بی دلیل و فقط توسط دلالان اتفاق افتاد چون با توجه به نظر کارشناس محترم مسکن محصول داخلی است پس به چه دلیل انفجار 2 تا 3 برابری در دو سال گذشته داشته. با توجه به قدرت خرید پایین و تعداد بسیار زیاد خانه های نوساز خالی که بیشتر از یکسال است که فروخته نشده احتمال افزایش قیمت صفر است مگر اینکه مجددا دلالان قدرتمند وارد بازار شوند.
نسرین صدری :
10 سال پیش
مشخص است وقتی قیمت مصالح ساختمانی40% وصدور پروانه ساختمانی 30% همچنین وامهایی بانکی 24% سالانه افزایش دارند باید با یک افزایش بالا روبه رو شویم تا تعادل قیمت حفظ شود.در غیر اینصورت باید این فعالیت را تعطیل کرد.با تشکر
امیر :
10 سال پیش
باسلام -بازارمسکن بعداز آذر ماه به دلیل تشدیدتحریم هاواینکه دغدغه مردم بیشترازگذشته معیشت وهزینه خوردوخوراک میشه وارد دوره رکودجدیدی خواهدشد.قیمت مسکن اگرافت نکنه بالاترنمیره چون نقدینگیی دست مردم نیست بیکاری هم تشدیدمی شه. البته این نظربنده حقیره.
فرزان :
10 سال پیش
بهتر است دوستان كمى آگاهانه صحبت كنند دليل 3 برابرى شدن ملك برابر با سقوط ريال كشور بوده نه گرانى ملك زمانا كه طلا و دولار 3 برابر قيمتش شد براى اطلاع دوستان ساختمان هم حدودا از 500 شغل متصل بهم تشكيل ميشود و تبديل به اپارتمان من و شما ميشود خوب حالا خودتان قضاوت كرده و با نگاه به گرانى همه أقلام و نيروهاى انسانى و ماشينى خوب حالاميشود نتيجه گيرى كرد كه هميشه در بخش مسكن هيشه در مراحل آخر يعنى پس از گرانيهاى ساير ملزومات مسكن هم به جايگاه واقعى خود خواهد رسيد و شامل جهش قيمت ميشود بنابراين نبايد به عوام فريبى و صحبت هاى افرادى كه هميشه مى خواهند با حرف هاى بى اساس و كذب بازار را در جا نگه دارند و متقابلا باعث تورم هاى بيشترى ميگردد تكيه كرد پس نبايد خودمان را فريب زده و منتظر معجزه باشيم كه همه چيز گران ولى مسكن درجا بزند دوستان البته عده اى هم هميشه به اميد اينكه شايد فرجى شود و اتفاق نيفتاد مى خواهند حرفهاى كذب را قبول كنند اما واقعيت همانى است كه گفتم .
abdolla :
10 سال پیش
با احترام به نظرات همه عزيزان من نيز معتقدم با افزايش مافوق تصور قيمت مسكن در سال 91 و 92 از يكطرف و شدت يافتن نزول قدرت خريد مردم از طرف ديگر قدر مسلم ديگر بازار مسكن كشش افزايش قيمت حداقل تا نيمه دوم سال 94 را نخواهد داشت خصوصا در تهران و در خانه هاي متراژ بالا يا گرانقيمت و اينگونه نظريه پردازي ها شايد نوعي بازار گرمي و عوام فريبي برنامه ريزي شده باشد شنيده ها حاكيست كه فردي پول لازم آپارتمان نوساز حدودا متري 9 مليوني را به قيمت متري 5/6 فروخته است چه برسد به خانه هاي قديمي
ايران دوست :
10 سال پیش
اگر كمي دقيق تر نگاه كنيم حجم قابل ملاحظه اي خانه و آپارتمان هاي نو و كهنه خالي را براحتي در تهران مي بينيم لذا اينگونه اظهار نظرها كمي عجيب بنظر مي رسد حتي خانه هايي در تهران است كه مالك ان سالهاست در خارج كشور بوده و تلاش دوست - همسايه و مشاوران املاك محل براي فروش ان تاكنون به نتيجه اي نرسيده است تعداد قابل ملاحظه اي از اين موارد را مي توان د مناطق 1 و 2 مثلا در شهرك غرب ديد كه توجه حضرات را به ان جلب مي كنيم كه شايد علت اصلي عدم فروش قيمت نسبتا بالا و كاهش قدرت خريد مردم باشد
عبدالرضا :
10 سال پیش
دوستان عزیز.عرض ادب، بهتر است ریشه ای به موضوع نگاه شود و روند 15 سال گذشته را ببینید، اینکه بدلیل کاهش ارزش ریال به یک سوم قیمت ملک سه برابر شد (با تاخیری 6 ماهه) واقعیت است چه بخواهیم قبول کنیم و چه نخواهیم. به جای اینکه مثل کبک عمل کنیم، روند 2 ساله خواب مسکن آغاز یک رشد است، نه سه برابر اما قطعا بیش از 25 درصد خواهد بود، هزینه های ساخت، تورم 2 سال گذشته که بیش از 50درصد بوده (تجمعی)،هزینه خدمات مهندسی که بیش از 40 درصد رشد داشته و ... و اینکه مسکن در فرهنگ ایرانی منبع درآمد و حفظ سرمایه است عواملی هستند که چه بخواهید و چه نخواهید موجب افزایش قیمت از اواخر امسال خواهند شد. واقع بین باشیم، بجای تصمیم و گفتمان احساسی به اعداد و ارقام مراجعه نماییم و سوابق!
مجتبی :
10 سال پیش
با سلام و احترام
رونق در بخش مسکن 100درصد است و اگر غیر این باشد خروج از رکود در تجارت و معاملات غیر ممکن است و نرخ بیکاری و فاصله بین درآمد و تورم فزاینده خواهد شد.
مجتبی :
10 سال پیش
اگر امکان این بود برای دولت که گزارش صد روزه را برای عموم قطع نماید و به نمایندگان مردم یا سازمانهای ذی صلاح ارجاع دهد و برای خروج از رکود زمانبندی اعلام نمیکرد . و بازار و معاملات عادی مردم را دست خوش زمان بندی نمی نمود شاید امروز همه منتظر انفجار یا حبابی دیگر نمی ماندیم که خود این مبحث و انتظار برای رونق ، تورم زا و به افزایش های نجومی ماهیت و موجودیت میدهد .زیرا همه ما که نمی توانیم منتظر چیزی باشیم که وجود ندارد ولی امروز در همین نظرات به آن پرداخته ایم ....
امیر :
10 سال پیش
همه چیز سه برابر شد مسکن هم سه برابر شد اونم درسال 91 دیگه نباید افزایش سه برابری رو شاهد باشیم باید با تورم گران بشه مگه قراره سالی چند درصد گرون بشه مردم نترسید هیچ خبری نیست تا چهار پنج سال اینده
زینب :
10 سال پیش
فاکتورهای زیادی توی مساله مسکن دخالت دارند. عرضهو تقاضا که عامل مهم توی بازاره. سیاستهای دولت و قدرت خرید. به نظر من احتمالا افزایش هست چون قیمت مصالح واقعا زیاد شده ولی فکر نمی کنم اونقدر کهمیگن جهشی باشه. خوب یک عده از دلالها چون بازارشون راکده این میگن که خلق الله هول بشن و بیان خونه هایی که روی دستشون مونده رو بخرن. این نظر من بود ولی در عین حال به نظرم کسی که داره باید الان بخره و منتظر نباشه چون مطمئنا کاهشی وجود نداره احتمالا یک میزان افزایش هم هست
زینب :
10 سال پیش
فاکتورهای زیادی هست. عرضه و تقاضا. قدرت خرید. سیاست دولت. قیمت زمین و مصالح ساختمانی. ولی به نظر من افزایش اونقدر که میگن نیست و نخواهد بود و یک عده دلال به خاطر اینکه مردم هول بشن و خونه هایی که روی دستشون مونده رو بخرن جو سازی می کنند. اما باز به نظرم کسی که داه و نیاز داره باید منتظر نمونه چون کاهش که اصلا وجود نداره و یک میزان افزایش هم متناسب با تورم هست. نظر بنده بود
تهرانی :
10 سال پیش
اگر مسکن گران شود خریدار هم زیاد می شود در نتیجه ساخت وساز هم زیاد می شود در نتیجه مردم زیادی اشتغال پیدا می کنند که این امر برای همه خوب است مسکن گران شود بهتر از آن است که سرمایه ها جذب بازار های طلا و سکه شود
abbas :
9 سال پیش
به نظر می رسد کارشناس شما یا در ایران زندگی نمی کند یا معنای کمک به انبوه ساز را نمی داند.اگر نظر ایشان کمک به انبوه سازان است، بهتر است نتیجه آن را در مسکن مهر جویا شوند. بنده دارای درآمد متوسط هستم و با این شرایط قادر به خرید خانه نیستم. حال دولت وام 80 میلیونی که سهل وام 200 میلیونی بدهد. از طرفی چرا ما باید هم سود اوراق را بپردازیم و هم بهره بانکی و هم سود سازنده را تامین کنیم؟ از طرفی چه تعداد مسکن ساخته شده در کلان شهر ها هست که صاحبان آنها به انتظار گرانی هستند و حاضر به فروش نیستند. بهتر است راه حل درستی ارائه دهید و تنها راه چاره تخریب بافت فرسوده و نوسازی توسط مالکین و ارائه وام بانکی با ضمانت فروش واحد های اضافی به قیمت تمام شده است(ارائه راه حلی برای جلوگیری از دلال بازی). این امر سبب می شود مسکن قیمت واقعی خود را پیدا کند و تبدیل به یک کالای مصرفی شودنه به یک کالای تجاری.
مسعود :
9 سال پیش
با سلام آقا ما یه غلطی کردیم اومدیم تو این کار الان 2 سال تمام سرمایمون خابیده وهیچکسی هم نیست که ازمون بخره من میخوام با متری 100 تومن سود بفروشم یعنی 2 میلیارد سرمایم 2 ساله خوابیده اینقدر دنبال این خونه ها زجر کشیدم که فقط اونایی که ساختمان سازن میدونن چی میگم بعد اومدن میگن با 100 تومن سود بفروش یعنی میشه 5 درصد یعنی اگر پشمک میخریدم 25 درصد سود میکرد سود عرف بازار پس هی نگین مسکن فلان ومسکن بهمان شما اصلا حتی تصور سختی ساخت مسکن و هزینه های روحی و جسمی و مالی که داره رو نمیتونین بکنین اون بدبختی که اومده تو این شاخه سرمایه گذاری کرده همه فکر میکنن پول مفت داشته یا دزد بوده در صورتی که خیلی از شاخه های دیگه بیصدا دارن 100% و حتی 500% سود میبرن و هیچ کی اصلا نمیدونه یه دکتر احمق واسه یه عمل دماغ 10 دقیقه ای 10 میلیون تومن پول گرفته اونوقت یه بدبختی که 2 سال عمرشو برای یه آپارتمان 5 واحدی تلف کرده نزدیک 2 میلیارد خرج کرده اگه بخواد متری 50 تومن سود کنه همه صداشون در میاد چرا واسه دکتره اینطوری بلد نیستین نظر بدین واسه اینه که همه دنبال مال مفت میگردن