برخی تحلیلها نشان میدهد که قیمت جهانی طلا با رسیدن به ۱۱۹۱ دلار در هر اونس، ۲۳ دلار نسبت به ابتدای هفته پیش افزایش داشته است. این موضوع برخی گمانهها را در میان تحلیلگران بازار به وجود آورده که آیا قیمت طلا در حال جان گرفتن است؟ و آیا بازار طلا از جذابیت کافی برای سرمایهگذاری برخوردار است؟ در این ارتباط با سه نفر از کارشناسان به گفتوگو نشستیم:
دم طلا را به دم دلار بستهاند
عبدالرضـــا امیرتــاش، کارشناس اقتصادی در این خصوص بیان کرد: برای بررسی وضعیت بازار طلای جهانی باید به متغیرهای مختلفی اعم از اقتصادی و سیاسی توجه کنیم. تنشهای سیاسیای که در جایجای دنیا اتفاق افتاده در این رابطه موثر بوده است. بحث روسیه با بلوک غرب بر سر موضوع اوکراین، مسئله داعش در خاورمیانه، درگیریها در مصر، لیبی و نیجریه و تنشهای سیاسی در خود امریکا، اعتراض مردم این کشور علیه دولت در پیکشته شدن سیاهپوستان و مواردی از این قبیل، در کاهش قیمت طلا موثر بودهاند.
وی افزود: در عرصه اقتصاد هم شاهد کاهش قیمت نفت جهانی هستیم و این به ضرر اقتصاد ایران است، چون منابع و ذخایر و ثروت ایران بیشتر از راه فروش نفت است طلای جهانی با افت قیمت مواجه شده و آینده روشنی هم برایش وجود ندارد، مشخص نیست که وضعیت چطور خواهد شد. به عقیده بسیاری از کارشناسان تا زمانی که تنشها و درگیریها وجود دارد طلای جهانی هم رشد نخواهد کرد. ممکن است نوساناتی را بههمراه داشته باشد و برخی افراد بتوانند سودی را با نوسانات بهدست بیاورند ولی جزیی است. البته نباید فراموش کنیم که قیمت طلا در بازارهای داخلی، به متغیرهای داخل ایران محدود نمیشود و بیشتر به قیمت طلا در بازار جهانی بستگی دارد.
وی ادامه داد: قسمت اعظم قیمت طلا وابسته به متغیرهای جهانی و قیمت دلار در این بازارها است. ممکن است کمی با پایان سال و عیدی و هدیه و مسئله ازدواج تقاضا بالا برود و افزایش قیمت جزیی را داشته باشیم ولی بهطورکلی قیمت طلا تحت تاثیر دو عامل مهم قیمت جهانی و ارز قرار میگیرد. طلا نسبت به کشورهای دیگر در ایران زیاد پایین نیامده، چون قیمت دلار پایین نیامده است. در چند روز گذشته شاهد افزایش قیمت دلار بودیم که خوشبختانه بانک مرکزی توانست آرامش و تعادل را به بازار بازگرداند. با افزایش دلار کمی طلا بالا رفت ولی دوباره به قیمت قبلی بازگشت.
افزایش قیمت جزیی فقط در مواقع خاص
مهدی تقوی، دیگر کارشناس اقتصادی در این مورد در گفتوگو با «فرصت امروز» گفت: درواقع کاهش قیمت جهانی بیشتر به نفع کسانی است که بخواهند سرمایهگذاری کنند یا از طلا در امر ازدواج و زیورآلات استفاده کنند. در کنار مصرفکنندگان واقعی، اکثر مردم نگاهشان به طلا بهعنوان یک سرمایهگذاری مطمئن برای آینده است. اغلب مردم زمانی که قیمت طلا پایین است میخرند و پسانداز میکنند و وقتی قیمت بالا رفت میفروشند و سود کلان بهدست میآورند.
وی افزود: طلا جزو کالای اساسی نیست و تحت تاثیر عوامل جهانی و قیمت ارز است. ممکن است در برخی ماههای سال مثل اعیاد و مناسبتها که نیاز مردم به طلا بهعنوان هدایا یا خرید ازدواج بیشتر میشود، رشد تقاضا، قیمت طلا را قدری تحریک کند اما بهجز این موارد هیچ پیشبینیای برای افزایش قیمت طلا در حال حاضر وجود ندارد. تقوی تاکید کرد: در اقتصاد ایران میزان پولهای سرگردان زیاد است، وقتی شاخصهای بورس بالا میرود این سرمایهها به سمت بورس میروند و وقتی قیمت طلا بالا میرود راه بازار طلا را در پیش میگیرند. در حال حاضر با فروکش کردن تب بورس، به نظر نمیرسد که پولهای سرگردان، طلا را منزل خوبی برای خود ارزیابی کنند. قیمت طلا برحسب بازارهای جهانی شکل میگیرد و در بازارهای جهانی کورسوی امیدی برای افزایش قیمت نیست.
مصرفکنندگان واقعی بخرند
محمد تقیپور، یک فعال بازار طلا هم در گفتوگو با «فرصت امروز» در این باره گفت: در قیمتهای جهانی طلا موارد موثری از جمله وضعیت اقتصادهای بزرگ موثر است. در این باره انتشار آمارهای بازار کار امریکا نشان داد که اقتصاد این کشور از بهبود نسبی برخوردار شده است و این موضوع احتمالا افزایش نرخ بهره در ایالات متحده را در پی دارد.
وی افزود: شاید خیلیها در بازار جهانی فکر میکردند که آمار اشتغال امریکا از وضعیت مناسبی برخوردار نباشد، زیرا در سالهای گذشته این آمارها بسیار نومیدکننده بود، اما انتشار آمارهای جدید در مورد نرخ اشتغال در این کشور نشان داد در ماه گذشته میلادی، 321 هزار فرصت شغلی جدید در این کشور ایجاد شده است. این میزان اشتغال به معنی بهبود تولید در امریکا، بهبود صادرات و به دنبال آن قدرت گرفتن دلار در بازارهای صادراتی است.
این فعال بازار طلا گفت: رشد دودرصدی قیمت طلا در هفته گذشته، چیزی جز «نوسانیکوچک» در بازار نیست. در بازار طلای ایران هم چشمانداز رشدی وجود ندارد و در نهایت نوساناتی را میتوان شاهد بود. اما از دید سرمایهگذاری برای خانوادههایی که قصد نوسانگیری ندارند و به طلا بهعنوان پسانداز نگاه میکنند، به نظر میرسد این قیمتها برای خرید بد نباشد علاوه بر این، مصرفکنندگان واقعی هم میتوانند در اینباره امیدوار باشند که طلا را با قیمتهایی بدون حباب خریداری میکنند.
این تحلیلگر افزود: به اعتقاد من وضعیت قیمت جهانی طلا حاکی از اشباع خرید این فلز زرد است و حداقل در کوتاهمدت نمیتوان انتظار رشد این فلز را داشت. البته اگر با دید بلندمدت به سابقه معاملات طلا نگاه کنیم، هنوز در وضعیت صعود است، اما این به مفهوم بهبود بازار نیست. به اعتقاد من محدوده 1384 دلار برای این فلز بسیار مهم است و با گذشتن از این قیمت، بازار جهانی طلا حداقل تا 1561 دلار رشد خواهد کرد؛ با اینحال خیلی نمیتوان امیدوار بود که طلا بهزودی این قیمت را ببیند.