بورس اوراق بهادار تهران همچنان روند کمرمقی را به نمایش گذاشت و با رشد 13 واحدی شاخص بورس مواجه شد. در بازار نقدی فرابورس ایران نیز شاخص کل با دو واحد افزایش به 711 واحد رسید. در شرایطی که بازار سهام از کمبود نقدینگی رنج برده و طی روزهای گذشته وعدههایی پیرامون تزریق نقدینگی از سوی بانکها به بازار سهام به گوش میرسید، رییس کل بانک مرکزی گفت: منابع بانک مرکزی برای این بازار قابل استفاده نیست.
ولیالله سیف روز دوشنبه در حاشیه چهارمین همایش بانکداری الکترونیک در خصوص ورود بانکها برای تامین نقدینگی بازار سهام گفت: بانک مرکزی در این رابطه نقشی نداشته و تنها منابع نظام بانکی تا حدودی که مجوز آن صادر شده، برای انجام این کار میتواند مورد استفاده قرار گیرد. او اعلام کرد که پول پرفشار و پرقدرت بانک مرکزی برای استفاده در مواردی همچون بازار سرمایه قابل استفاده نیست و همواره دولت مقید به ایجاد انضباط پولی و بانکی در کشور است. بورس تهران که در شرایط فعلی در رکود عمیقی فرورفته و موجب کاهش شدید سرمایههای سهامداران شده است، تنها از طریق حمایتهای عملی دولت و بانک مرکزی میتواند جان تازه گرفته و از شرایط بحرانی خارج شود.
در شرایطی که مسائلی همچون توقف نماد شرکتهای پالایشگاهی به دلیل موضوع کیفی سازی، کاهش قیمت نفت و تاثیر آن بر شرکتهای بورسی در کنار کاهش نیافتن سود سپردههای بانکی و مشخص نشدن وضعیت مذاکرات هستهای موجب قرار گرفتن بازار سهام در وضعیت مبهم شده، انتظار میرفت طبق وعدههای داده شده، نقدینگی مناسبی از سوی بانکها و دولت تزریق شود تا اعتماد از بین رفته به بازار برگردد. شرایط فوق باعث خروج نقدینگی از بازار سهام شده و آمارهای معاملات دی ماه این بازار خود گواهی است بر این وضعیت. چنان که در دیماه امسال ارزش معاملات در 21 روزکاری در مقایسه با آذرماه، 27 درصد کاهش یافت و از 41900 میلیارد ریال به 30684 میلیارد ریال رسید.
همچنین حجم سهام معامله شده از 16570 میلیون سهم به 12912 میلیون سهم معادل 22 درصد کاهش یافت. در حالی از ابتدای امسال متوسط روزانه حجم و ارزش معاملات به ترتیب برابر با 668 میلیون سهم و 2366 میلیارد ریال بوده است که در دی ماه، دفعات معاملات برابر با 34 درصد در مقایسه با آذرماه کاهش یافت و از یک میلیون و 334 هزار دفعه به 885 هزار دفعه رسید.
کاهش 6 درصدی شاخص کل و کاهش 13 درصدی ارزش بازار
شاخص بورس در پایان دی ماه امسال نسبت به آذرماه، به میزان 3973 واحد برابر با 6 درصد کاهش یافت و از 69538 واحد به 65565 واحد رسید. افزون بر این، ارزش بازار سرمایه در پایان ماهی که گذشت در مقایسه با آذرماه، به میزان 58964 میلیارد ریال برابر با 13 درصد کاهش یافت و از 3440601 میلیارد ریال به 3002194 میلیارد ریال رسید. بررسی صنایع از نظر ارزش بازار نیز نشان میدهد گروه محصولات شیمیایی با در اختیار داشتن 29 شرکت و ارزش بازار 671 هزار میلیارد ریال در پله اول قرار دارد و فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای با 344 هزار میلیارد ریال و گروه بانکها، موسسات اعتباری و سایر نهادهای پولی با 330 هزار میلیارد ریال رتبههای بعدی را به خود اختصاص دادهاند.
همچنین براساس معاملات نرمال، در دیماه امسال ارزش سهام خریداری شده اشخاص حقوقی حدود 15223 میلیارد ریال و معادل 57 درصد از کل خریدها بود، در حالی که ارزش سهام فروخته شده آنها 13646 میلیارد ریال و حدود 51 درصد از کل فروشها بود. بهعلاوه اینکه در نخستین ماه فصل زمستان سرمایهگذاری خالص اشخاص حقوقی به میزان 1578 میلیارد ریال مثبت شد و در عین حال میزان خریدوفروش سهام اشخاص حقیقی به ترتیب 42 و 48 درصد از ارزش خریدوفروش بود.
کاهش سود شرکتها
بر پایه این گزارش، نسبت قیمت به عایدی P/E بازار در پایان دی ماه 93 برابر با 5.07 مرتبه بوده است. همچنین بنابر اعلام شرکت بورس در این مدت 19 شرکت دارای پیشبینی سود صفر یا منفی بودند که در محاسبات لحاظ نشدهاند و به دلیل عدم الزام ارائه پیشبینی سود شرکتهای واقع در صنعت سرمایهگذاریها، 16 شرکت فعال در این گروه نیز در گزارش P/E لحاظ نمیشود که بر این اساس نسبت قیمت به عایدی (P/E) محاسبه شده بر مبنای ارزش بازار 280 شرکت معادل 2912 هزار میلیارد ریال و سود پیشبینی شده بیش از 570 هزار میلیارد ریال است. همچنین تطبیق سود (زیان) پیشبینی شده شرکتها در دیماه نسبت به ماه قبل از آن نشان میدهد که تعداد 55 شرکت با افزایش، تعداد 43 شرکت با کاهش و بقیه شرکتها برابر با 201 شرکت، تغییری در سود (زیان) پیشبینی شده نداشتهاند که بر این اساس، سود و زیان پیشبینی شده شرکتها در پایان دی ماه نسبت به آذر معادل 3540 میلیارد ریال کاهش را نشان میدهد.