کاهش 484 واحدی شاخص کل در روز گذشته زیاد دور از ذهن نبود. بازار بورس اوراق بهادار تهران با معاملاتی حدود 75 میلیارد تومان شاهد ادامه روند نزولی در قیمتها بود. شاخص کل بار دیگر به کانال 65000 بازگشت و در رقم 65835 تثبیت شد. در میان 70 نماد نخست تاثیرگذار در شاخص اثری از سهمی با تاثیر مثبت در شاخص کل نبود؛ این در حالی اتفاق افتاد که 10 سهم اول لیست تاثیرگذارترینها، مسئولیت نیمی از کاهش شاخص را به عهده داشتند.
در جلسه معاملاتی گذشته سه نماد «وبملت»، «تاپیکو» و «وبصادر» بیشترین تاثیر را در کاهش شاخص کل داشتند. نمادهای گروه پتروشیمی که روز یکشنبه شاخص را مثبت نگه داشته بودند، روز دوشنبه به کاهش شاخص کل کمک بسزایی کردند. بدین ترتیب، تاثیرگذارترین گروهها بر کاهش شاخص کل در روز گذشته «بانکها و موسسات اعتباری»، «محصولات شیمیایی» و «خودرو و ساخت قطعات» بودند. نگاهی عمیقتر به معاملات روز گذشته میتواند به تصمیمگیری در مورد روز جاری کمک کند.
شاخص کل در روز گذشته تقریبا با توزیع یکسان کاهش یافت و این مسئله نخستین نکته چشمگیر روز معاملاتی گذشته است. نسبت تقاضا به عرضه که در دقایق نخست بازار با کاهش رو به رو شده بود در ادامه جلسه معاملاتی به نوسان پرداخت و در پایان، بالاتر از کف نسبیای که در طی روز ایجاد کرده بود بسته شد؛ اما کماکان این نسبت کمتر از یک بوده و این رقم هیچگاه نمیتواند در صعودی شدن بازار کمکی بکند.
سه گروه «انبوهسازی، املاک و مستغلات»، «محصولات شیمیایی» و «سیمان، آهک و گچ» بهشدت مورد استقبال خریداران حقوقی قرار گرفتند؛ این در حالی بود که گروه «سیمان، آهک و گچ» به همراه گروههای «ماشینآلات و تجهیزات» و «فلزات اساسی» در لیست گروههای با بیشترین عرضه در صدر بودند. حدود نیمی از ارزش معاملات بازار به سه گروه «خودرو و ساخت قطعات»، «انبوهسازی، املاک و مستغلات» و «بانکها و موسسات اعتباری» تعلق داشت. در جلسه معاملاتی روز گذشته بازار یکپارچه قرمز رنگ نبود، اما چند نماد سبز رنگ موجود در بازار نتوانستند تاثیر چندانی در روند کلی معاملات بازار بگذارند.
غالب شدن رنگ قرمز بر بازار و کاهش قابل توجه شاخص کل در روز گذشته را میتوان بهعنوان گواهی برای بازگشت بازار به روند نزولی تلقی کرد. حمایتهای اصلی روز گذشته شاخص کل با فاصلهای نه چندان زیاد در ارقام 65600 و 65500 واحد قرار دارند و شکست این حمایتها میتواند به مثابه ادامه روند نزولی شاخص کل باشد. در ابتدای جلسه معاملاتی امروز میتوان انتظار وجود عرضه شدید و کاهش شاخص را داشته باشیم؛ اما اگر این کاهش شاخص در ابتدای بازار شدید و با ارزش معاملات زیاد همراه باشد، قطعا میتوان انتظار داشت که در نیمه دوم بازار تقاضا در بازار دیده شود، از شدت کاهش شاخص کاسته شود و حتی در بعضی از نمادها شاهد افزایش قیمت آخرین معامله بود. نکته حائز اهمیت این است که از نظر نگارنده، بازار کماکان در روند نزولی بلندمدت خود قرار دارد و خرید در این روند با هر دلیلی خارج از منطق محسوب میشود.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه